Talous

Posti aikoo vähentää satoja työpaikkoja

Alustava arvio on, että vähennystarve on enimmillään 380 vakituista työntekijää.

Tilaajille

Posti aloittaa omien myymälöiden henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelut ensi tiistaina. Neuvottelut koskevat yhteensä 477 työntekijää, Posti kertoo tiedotteessaan.

Alustava arvio on, että vähennystarve on enimmillään 380 vakituista työntekijää. Vähennys ajoittuisi vuosille 2015–2018.

Syynä väen vähentämiseen on Postin suunnittelema toimintatavan muutos. Posti kaavailee palveluverkon laajennusta noin sadalla uudella palvelupisteellä. Uudistus on tarkoitus toteuttaa lähivuosina.

Tarve vähentää väkeä johtuu siitä, että alustavasti Posti suunnittelee siirtävänsä merkittävän osan omien myymälöidensä palveluista kumppaniyritysten hoidettaviksi. Siten palveluille olisi tarjolla laajemmat aukioloajat, Posti perustelee.

"Asiakkaat haluavat hoitaa postiasioinnin samalla, kun käyvät ruokaostoksilla tai ostoksilla kauppakeskuksissa. TNS Gallupin tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista haluaa posteille kauppojen aukioloajat eli palvelua myös iltaisin ja viikonloppuisin", sanoo tiedotteessa Postin palveluverkostosta vastaava johtaja Riku Kuusisto.

Postin mukaan sen itse ylläpitämiä posteja tai laajoja palveluaikoja ei voida ylläpitää kannattavasti. Omia myymälöitä on nyt 98.

Kuusisto huomauttaa, että kumppaniyrityksissä toimii jo lähes 800 postia eli 90 prosenttia kaikista posteista. Postien siirtyminen kumppaniyrityksille jäljittelee kansainvälistä esikuvaa. Postiyhtiöillä on vain vähän tai ei lainkaan omia posteja esimerkiksi Hollannissa, Tanskassa, Ruotsissa ja  Norjassa.

Postin suunnitelmissa on, että postipalvelupisteiden määrä kaiken kaikkiaan kasvaa, kun mukaan lasketaan kumppaniyritysten hoitamat palvelut. Määrää on tarkoitus kasvattaa 1 400:sta 1 500:aan vuoteen 2017 mennessä. Uudistuksen edetessä lisätään ainakin pakettiautomaatteja. Vielä vuonna 2010 palvelupisteitä oli vain 1 050.

Postilla on Suomessa nyt 470 pakettiautomaattia. Niiden käyttökelpoisuutta lisää verkkokaupan kasvu. Kun ne ovat yleisten asiointipaikkojen varrella, niistä on helppo noutaa verkkokaupasta tilattu tuote.

Kaavaillun väen vähennyksen vuoksi Postin työntekijät voivat osallistua Uusi polku -ohjelmaan. Se tarjoaa valmennusta ja tukea työnhakuun, uudelleenkouluttautumiseen tai yrittäjäksi ryhtymiseen.

Postin henkilöstöä edustava posti- ja logistiikka-alan unioni PAU puolestaan pelkää, että yrittäjien ja kuluttajien postipalvelut heikkenevät, kun postin omaa myymäläverkostoa karsitaan.

"Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tuomitsee jyrkästi Postin suunnitelmat oman myymäläverkon alasajosta. Valtionyhtiö Posti osallistuu taas kerran Suomen kurjistamiseen potkimalla satoja työlleen ja työnantajaansa sitoutuneita postilaisia kortistoon. Maan vaikeassa talous- ja työllisyystilanteessa toiminta on täysin vastuutonta ja raukkamaista", PAU otti kantaa tiedotteessaan pian sen jälkeen, kun Posti ilmoitti yt-neuvotteluista. PAU:n mukaan työntekijöitä ilmoitus tyrmistytti.

"Kiitoksena uskollisesta, monien vuosien uutterasta ja vastuullisesta työnteosta, Posti palkitsee palvelupisteverkoston henkilöstön irtisanomisilla", arvosteli toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg.

PAU huomautti, että tilinpäätöstietojen mukaan Postin perinteinen postitoiminta oli viime vuonna voitollista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yt-neuvottelut
 • Jukka Perttu
 • Posti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää