Talous

Harvardin huippuprofessori: Euroalueen kriisi kestää vielä vuosia

Professori Lawrence Summersin mukaan euroalueella on edessään pitkä hitaan talouskasvun aika

Tilaajille

Euroalueen kriisi jatkuu vähintään kuluvan vuosikymmenen loppuun, arvioi yhdysvaltaisen huippuyliopiston Harvardin taloustieteen professori Lawrence Summers.

"Euroalueella on edessään pitkä hitaan talouskasvun aikakausi. Olen siitä entistä vakuuttuneempi nyt kuin 14 kuukautta sitten, jolloin otin asian ensi kerran esille."

Maailmankuulu taloustieteilijä antoi viidelle eurooppalaiselle sanomalehdelle haastattelun Euroopan keskuspankin järjestämässä konferenssissa Portugalin lounaisrannikolla Sintrassa.

Summersin mielestä ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että euroalueella pitäisi kaikin mahdollisin keinoin lisätä kokonaiskysyntää talouskasvun vauhdittamiseksi.

"Etenkin Saksassa ja tietyissä muissakin eurovaltioissa on selvästi mahdollisuus lisätä kokonaiskysyntää. Sen lisäksi pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia, mutta ne eivät saa vaarantaa talouskasvua."

Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta määrästä. Yksinkertaisin keino lisätä kokonaiskysyntää on kasvattaa julkisen talouden menoja.

Euroalueen tärkeimmiksi rakenteellisiksi uudistuksiksi Summers luettelee työntekijöiden palkkaamisen helpottamisen, investointien esteiden purkamisen, maankäytön helpottamisen ja yritysten pääoman hankinnan helpottamisen.

"Useat rakenteelliset uudistukset voivat oikein toteutettuna lisätä kokonaiskysyntää, mutta eivät suinkaan kaikki. Siksi pitää keskittyä juuri niihin uudistuksiin, jotka lisäävät kokonaiskysyntää. Rakenteellisten uudistusten tekeminen vain itsetarkoituksellisesti ei ole järkevää."

Euroalueen velkakriisi kärjistyi keväällä 2010, jolloin eurovaltiot ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF:n antoivat ylivelkaantuneelle Kreikalle ensimmäisen hätärahoituksen. Sen jälkeen poliitikot päättivät karsia julkisen talouden menoja ja kiristää verotusta, jotta julkisen talouden tulot ja menot saataisiin tasapainoon.

Seurauksena oli euroalueen vajoaminen uuteen taantumaan ja velkaantumisen kiihtyminen.

Osa politiikoista on sittemmin jo väittänyt kriisin olevan ohitse, koska euroalueen bruttokansantuote on alkanut kasvaa. Professori Summersin mielestä väitteet ovat selvästi ennenaikaisia.

"Etenkin euroalueen reunavaltiot eivät todellakaan ole vielä elpyneet kriisistä. Juuri siksi tarvitaan yhä rakenteellisia uudistuksia ja talouskasvua tukevia makrotaloudellisia toimia kokonaiskysynnän lisäämiseksi."

Hän ei halua antaa yhdellekään pienelle eurovaltiolle neuvoja siitä, mitä niiden pitäisi tehdä tai jättää tekemättä. Jokaisessa valtiossa käyttöönotettavia toimia pitäisi arvioi tapauskohtaisesti.

Myönteiseksi yllätykseksi hän mainitsee Espanjan, jossa talous on alkanut kasvaa joutuisasti. Tosin työttömyysaste on yhä 23 prosenttia, mikä on valtiolle valtava ongelma.

"Euroalueella valtiot ovat erilaisissa tilanteissa. Käyttöön otettavat toimet riippuvat esimerkiksi siitä, millaiset mahdollisuudet valtioilla on selvitä veloistaan ja missä määrin sen kykyyn selvitä velvoitteistaan luotetaan. Espanja on edistynyt paljon paremmin kuin neljä vuotta sitten ennustettiin. Valitettavasti kriisin julistaminen loppuneeksi Espanjassakin on aivan liian ennenaikaista."

Euroopan keskuspankki aloitti maaliskuussa historiallisen rahapoliittisen elvytyksen.

Se aikoo ostaa markkinoilta, esimerkiksi liikepankeilta, pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja 60 miljardilla eurolla syyskuun loppuun 2016 saakka. Historiallinen rahapoliittinen elvytys on siksi, että Euroopan keskuspankki ei ole koskaan aikaisemmin ostanut kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja.

Rahan tarjontaa lisäämällä keskuspankki pyrkii estämään laaja-alaisen deflaatiokierteen vaaran ja kannustamaan liikepankkeja antamaan yrityksille ja kotitalouksille lainaa uusia investointeja varten. Uudet investoinnit ovat elintärkeitä talouskasvun turvaamiseksi.

"Euroalueella suuria ongelmia on juuri säästämisessä ja uusien investointien puutteessa. Lainanannon lisääntyminen kuluttajille ja eläkeuudistukset ovat tärkeitä keinoja kokonaiskysynnän lisäämiseksi."

Professori Summers ilmoitti aikaisemmin konferenssissa, että hän ei ole erityisen huolissaan arvopapereiden mahdollisista hintakuplista.

Rahapoliittisen elvytyksen takia esimerkiksi joukkolainojen markkinakorot ovat painuneet matalammalle tasolle kuin koskaan. Siksi sijoittajat joutuvat siirtämään pääomiaan esimerkiksi osakkeisiin, jotka ovat kallistuneet voimakkaasti.

Talous- ja rahaliiton tulevaisuuteen hän suhtautuu epäillen myös siksi, että sen suunnittelussa tehtiin virheitä. Osittain juuri suunnitteluvirheiden seurauksista veronmaksajat ovat maksaneet viime vuosina suuren hinnan.

"Yhdysvalloissa taloustieteilijät varoittivat sellaisen rahaliiton vaaroista, joka ei muilla [talouden] aloilla ole todellinen unioni. Jälkeenpäin voidaan todeta, että varoitukset osuivat oikeaan."

Petri Sajari HS
Sintra

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euro
 • Euromaat
 • Petri Sajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää