Talous

Kroatialainen pienyritys Fennovoiman ydinvoimalan rahoittajaksi

Fennovoiman mukaan Migrit Solana Energijan omistajat ovat kroatialaisia. HS selvitti, että yrityksellä on Venäjä-yhteyksiä.

Tilaajille

Energiayhtiö Fennovoima yllätti tiistaina ilmoittamalla, että sen suurin osakkeenomistaja Voimaosakeyhtiö SF on saanut uuden osakkaan Kroatiasta.

Energiamarkkinoilla verraten tuntematon Migrit Solana Energija omistaisi Voimaosakeyhtiö SF:stä 14 prosenttia. Sen seurauksena Migrit Solana Energijan epäsuora laskennallinen omistusosuus Fennovoimasta olisi yhdeksän prosenttia.

Migrit Solarna Energija -yhtiön jäljet saattavat johtaa Moskovaan. Yhtiön vastuuhenkilöiden takaa näyttää löytyvän tunnetun venäläisen Inteko-rakennusyhtiön johtajia.

"Heidän rahoitussitoumuksensa on hieman yli 150 miljoonaa euroa. Olemme tehneet yhtiöstä perusteellisen ja kattavan selvityksen, johon olemme tyytyväisiä. Lisäksi olemme saaneet uudelta omistajalta ja heidän pankiltaan ilmoituksen halukkuudesta rahoittaa voimalaa. Heidän strategian ytimessä on tuottaa hiilidioksidista vapaata uusiutuvaa energiaa", sanoo Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman.

Ydinvoimalan kustannusarvio on 6,5–7,5 miljardia euroa.

Kroatia on Euroopan unionin jäsenvaltio.

Valtioneuvoston rakentamisluvalle asettaman ehdon mukaan Fennovoiman omistuksesta vähintään 60 prosenttia pitää olla valtiossa, joka kuuluu Euroopan unioniin tai Euroopan vapaakauppajärjestöön (EFTA).

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan ministeriö alkaa seuraavaksi selvittää, onko ehto varmasti täyttynyt. Ministeriön tarkoituksena on perehtyä kroatialaisen yhtiön omistusrakenteeseen. Rehn kertoi lehdistötilaisuudessa kuulleensa kroatialaisesta yhtiöstä ensi kerran maanantaina.

"Olemme käyneet neuvotteluja omistajuudesta muutaman viikon. Nimet sopimuspaperiin kirjoitettiin maanantaina", sanoo Engman.

Rahoitussitoumusten toteutumisen jälkeen Voimaosakeyhtiö SF:n omistusosuus Fennovoimassa olisi 64 prosenttia ja Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin 36 prosenttia.

"Aina kun tulee uusia yhtiöitä mukaan, käydään lävitse myös heidän tilanteensa. Voimaosakeyhtiö SF on ollut yhteydessä useisiin yhtiöihin Suomessa ja ulkomailla. Uskon, että Migrit Solarna Energija on uusi hyvä osakkeenomistaja Voimaosakeyhtiö SF:ssä", sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki.

Hänen mukaansa Migrit Solarna Energijan omistaa Migrit Energija, jonka omistavat Grigory Edel ja MaximSoloshshanskiy. Hemmingin mukaan he ovat Kroatian kansalaisia.

"Seuraavaksi keskitymme siihen, että vastaamme ministeriön kysymyksiin, jonka jälkeen edetään rakentamislupahakemusprosessiin, jossa käydään läpi muun muassa Säteilyturvakeskuksen kanssa laitoksen suunnitelmia. Tavoitteena on, että voimala on valmis kaupallisessa tuotannossa vuonna 2024. Rakentaminen alkaa vuonna 2018."

Kroatialaisen osakkaan lisäksi Voimaosakeyhtiö SF on hankkinut rahoitussitoumukset neljältä muulta yhtiöltä, jotka ovat Hankikiven sähkömyynti, Huoltovoima, SF Kaukolampö ja Yrittäjän Voima.

Rahoitussitoumusten mukaiset sijoitukset Voimaosakeyhtiö SF hankkii suunnatuilla osakeanneilla. Viimeinen niistä järjestetään ydinvoimalan kaupallisen käyttöönoton aikaan.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että uutinen Voimaosakeyhtiö SF:n uudesta omistajasta ei herätä luottamusta. "Tämä ei täytä eduskunnan asettamia vaatimuksia."

Voimalaitos käyttöön vuonna 2024

 Joulukuussa 2014 eduskunta hyväksyi täydennetyn periaatepäätöksen Fennovoiman ydinvoimalasta.

 Vuonna 2018 alkaa reaktorin ja turbiinisalin rakentaminen.

 Vuonna 2022 voimalaitos saanee käyttöluvan.

 Vuonna 2024 voimalaitos otetaan kaupalliseen käyttöön.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hannes Nissinen
 • Petri Sajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää