Talous    |   Yhdeksän vinkkiä

Näin etsit lemmikille hoitolan

Moni koiranomistaja tuskailee loma-aikoina, mistä löytää lemmikille hoitopaikka matkan ajaksi. Koirahoitolat tarjoavat lemmikille väliaikaisen kodin. Hoitoloiden vertaileminen on kuitenkin vaikeaa. HS listasi asioita, jotka hoitolasta ja hoidosta kannattaa selvittää.

Tilaajille

1. Varaa ajoissa

Hoitoloiden toiminta on hyvin sesonkiluonteista. Kiireisimpinä lomaviikkoina suosituimmista hoitoloista paikan voi joutua varaamaan kuukausia etukäteen.

2. Kysele suosituksia
Puskaradio toimii parhaiten. Kysele suosituksia tutuilta tai etsi kommentteja sosiaalisesta mediasta. Kysy, miten lemmikki on käyttäytynyt, kun omistaja on hakenut sen kotiin. Onko eläin ollut iloinen ja reipas?

3. Mitä maksaa?

Hoitovuorokauden hinnat vaihtelevat 20–47 euron vuorokausihinnan välillä koiran koosta riippuen. Pidempiaikaisesta hoidosta ja useammasta lemmikistä saa tavallisesti alennusta.

4. Selvitä ruokinta ja ulkoilu
Koirat kaipaavat ennen kaikkea päivärytmin säilyttämistä ennallaan. Selvitä, kuuluuko palveluun ulkoilutus hihnassa. Monissa paikoissa koiria ei ulkoiluteta, vaan ne ulkoilevat itsekseen tarhoissa, ja lenkityksen saa lisähinnasta. Tavallisesti koiralle syötetään sen omaa ruokaa, mutta joissain paikoissa ruoka kuuluu hintaan. 

5. Lisäpalvelut maksavat
Perushoidon, ulkoilun ja ruokailun lisäksi moni paikka tarjoaa lisäpalveluita, kuten trimmausta, koulutusta tai kuljetusta. Kolmen päivittäisen ulkoilukerran päälle voi ostaa lisälenkkejä. Puolen tunnin lenkki metsässä voi maksaa 20 euroa.

6. Kodinomainen vai häkki?
Useimmissa suomalaisissa hoitoloissa koiria pidetään häkeissä. Koiralle se ei välttämättä ole huono vaihtoehto. Kaikki koirat eivät tule toimeen toisten kanssa. Osa omistajista suosii kuitenkin kodinomaista ympäristöä.

7. Käy tutustumassa

Hoitolaan kannattaa käydä tutustumassa oman koiransa kanssa, mikäli se on mahdollista. Näin paikka on koiralle tuttu etukäteen. Samalla saat yleiskuvan paikasta. Tilan kuuluu olla siisti ja lämmin, mutta ei liian kuuma. Hoitajankin olemukseen kannattaa kiinnittää huomiota: kuinka hän esittelee paikan toiminnan ja miten hän kohtaa koiran?

8. Tee hoitosopimus
Hoitolajaksosta tulee tehdä hoitosopimus, johon kirjataan kaikki olennainen tieto lemmikistä: ruokinta, allergiat ja sairaudet, lääkitys, ongelmakäytös sekä tottumukset. Hoitosopimukseen kannattaa kirjata myös varayhteyshenkilö, eli kuka saa päättää koiran asioista, jos jotain sattuu.

9. Huolehdi lemmikin madotuksesta ja rokotuksista
Madota lemmikkisi ennen hoitoon viemistä ja huolehdi, että rokotukset ovat kunnossa. On suositeltavaa, että koiralla on voimassaoleva nelosrokote. Koira ei saa sairastaa hoitoon tuotaessa tarttuvaa tautia. Sen sijaan muiden sairauksien hoito onnistuu tavallisesti lisäpalveluna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää