Talous

Sovala: Suomessa valta on poliitikoilla

Jukka Pekkarisen ja Juhana Vartiaisen arvio virkamiesvallasta jakaa asiantuntijoita

Tilaajille

Valtiovarainministeriön (VM) kansantalousosaston johtaja Markus Sovala ei sulata ajatusta, että Suomessa virkamiehet pitkälti päättävät talouspolitiikan sisällön. Näin sanoivat ministeriön ylijohtajan paikalta juuri eläköitynyt Jukka Pekkarinen ja kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sunnuntaina HS:lle.

"Virkamiehillä on valtaa vain sen verran, kun sitä heille annetaan. Kysymys on siitä, kuinka paljon poliitikot haluavat virkamiehiä kuunnella ja heidän ehdotuksiaan noudattaa. Siitä se valta syntyy", Sovala sanoo.

Sovala johti virkamiesryhmää, joka julkaisi kevään eduskuntavaalien alla suosituksen tulevan hallituksen talouspolitiikasta. Pekkarinen kutsui raportissa esitettyä kuuden miljardin euron leikkaustarvetta "umpimähkäiseksi". Hän oli pahoillaan, että talouskeskustelun painopiste siirtyi pois kestävyysvajeesta kohti leikkauslistoja.

"Raportissa väännettiin moneen kertaan rautalangasta pelkkää kestävyysvajeongelmaa, ei siitä pitäisi jäädä mitään epäselvyyttä. Kuusi miljardia taas tuli siitä sopeutustarpeesta, jota vaaditaan jotta velkaantuminen pysyy seuraavan kahdeksan vuoden aikana jotenkuten aisoissa", Sovala vastaa.

VM:n pitkäaikaisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mielestä on tärkeää, että virkamiehet ovat vahvoja ja itsenäisiä.

"Eivät virkamiehet voi ruveta jossittelemaan, täytyy tehdä selvä esitys ja kuvata oletukset, joihin se perustuu", Sailas sanoo.

"Onhan virkamiesten asema toki ollut meillä jo autonomian ajoista vahva suhteessa moneen muuhun maahan."

Sailas teki 1990-luvun lamassa tiiviisti yhteistyötä silloisen valtiovarainministerin Iiro Viinasen kanssa. Viinasen mielestä on täysin ymmärrettävää, että virkamiehet esittävät vahvoja näkemyksiä talouspolitiikasta.

"Esimerkiksi Sailaksella oli paljon paremmat tiedot kuin minulla. Kaikki valtiovarainministerit, joita siellä vuoronperään on, ovat maallikkoja."

Viinasen mielestä VM:n raportilla yritettiinkin maallikkopoliitikkoja ymmärtämään tilanteen vakavuus.

"Virkamiehet ovat tottuneet siihen, että poliitikot vesittävät ikäviä päätöksiä hanakasti. On makuasia onko tällainen ulostulo vallankäyttöä vai ei, mielestäni se on pikemminkin huolta taloudesta."

Viinanen myöntää, että hänen oli välillä äärimmäisen vaikea ottaa selkoa kuka on oikeassa, kun ekonomistit olivat jyrkästi eri mieltä talouspolitiikasta.

"Silloin sen näkemyksen mukaan, jota valtiovarainministeri pitää oikeampana, tehdään päätökset. Poliitikkojen pitää päättää kenen lukuja uskovat."

Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti pitää VM:n vaalien alla julkaisemaa raporttia "ennenkuulumattomana" ja "hävyttömänä" toimintana, joka ei olisi muualla mahdollista. Syytä ei Jäntin mielestä voi vyöryttää poliitikoille.

"On naurettavaa väittää, että kuukautta ennen vaaleja tullutta virkamiesarviota voi perustella poliitikkojen piiloutumisella virkamiesten taakse. Tämä oli virkamiesten aloite", hän sanoo.

"VM:n virkamiehet eivät vain käytä vaan myös hakevat valtaa. Heidän arvionsa poikkesi kaikkien puolueiden vaaliohjelmista reippaasti. Virkamiehet näyttivät, missä on kaapin paikka."

Turun yliopiston taloustieteen professorin Kaisa Kotakorven mielestä Suomen talouspolitiikassa on piirteitä vallan ulkoistamisesta virkamiehille.

"Kun VM:n raportti julkaistiin, tuntui että poliitikot sen avulla kykenivät välttämään kantojensa perustelua. Vedottiin vain siihen, että virkamiehet ovat sanoneet leikkauksien olevan välttämättömiä."

Kotakorven mielestä olisi parempi, jos virkamiehet tarjoaisivat päättäjille eri vaihtoehtoja, joiden hyvät ja huonot puolet olisi selkeästi esitelty.

"Talouspolitiikkaan sisältyy väkisinkin arvovalintoja, ja kun tehdään vaikeita päätöksiä, poliitikon on helppoa vedota johonkin 'objektiiviseen' tahoon. Mutta yhtä totuutta on harvoin käsillä."

Kotakorven kollega, professori Matti Virén ei ymmärrä, mistä väite vallan ulkoistamisesta byrokratialle kumpuaa.

"Viime vuosina puolueiden merkitys on pikemminkin kasvanut talouspoliittisessa valmistelussa."

Virénin mielestä olisi "toivotonta", jos VM:n virkamiehillä ei olisi esittää selkeitä suosituksia poliitikoille. Hän pitää kevään raporttia hyvänä, koska se terästi vaalikeskustelua.

"Kaikki puolueet harrastivat varjonyrkkeilyä, kukaan ei sanonut oikeastaan mitään, hoettiin vain että tarvitaan kasvua. Olisi ollut hankalaa, jos VM tarjoilisi tällaisen kaaoksen keskelle kymmenen erilaista vaihtoehtoa."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää