Talous

Volkswagenin huijaus voi yltää Suomeen

Ainakin konserniin kuuluvan Škodan maahantuoja selvittää, onko Suomessa myyty Volkswagenin huijausjärjestelmällä varustettuja autoja

Tilaajille

Autoyhtiö Volkswagenia ravisuttava huijausskandaali koskettaa todennäköisesti myös suomalaisia autoilijoita.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten.

Viikonloppuna Volkswagen kertoi, että se kutsuu korjattavaksi noin puoli miljoonaa Yhdysvalloissa myytyä dieselautoa. Näihin autoihin Volkswagen oli asentanut järjestelmän, jolla se huijasi viranomaisia päästötesteissä.

Tiistaina Volkswagen kertoi, että huijausjärjestelmä on kaiken kaikkiaan noin 11 miljoonassa Volkswagen Groupin autossa.

Nyt Suomessa maahantuojat selvittävät, löytyykö Volkswagenin dieselautoista paljastunut huijausjärjestelmä myös Suomessa myydyistä autoista.

Volkswagenia maahantuova VV-Auto ei kommentoinut asiaa keskiviikkona HS:lle mitenkään, mutta Škodaa maahantuova Helkama-Auto kertoo selvittävänsä asiaa kiireellä. Škoda kuuluu samaan konserniin kuin Volkswagen, ja sen autoissa käytetään samoja moottoreita.

"Selvitämme nyt niin nopeasti kuin pystymme, koskeeko tämä joitain Suomessa myytyjä malleja ja vuosimalleja. Tiedotamme tästä asiakkaille ja jälleenmyyjille heti, kun saamme asian selville", Helkama-Auton toimitusjohtaja Maija Koskela sanoi.

Koskela pystyy tässä vaiheessa yksilöimään selvitystä Škodan osalta vain sen verran, että uusimpien E6-päästönormien mukaiset dieselmallit eivät hänen mukaansa ole epäilyjen kohteena.

Volkswagenin mukaan huijausjärjestelmä on autoissa, joissa on tyypin EA 189 -dieselmoottori. Kyseessä on yleinen dieselmoottori, joka on käytössä Volkswagenien lisäksi muun muassa Audeissa, Škodissa ja Seateissa, listasi Jalopnik-autosivusto.

Kyseinen moottori on ollut Tšekin uutistoimiston mukaan muun muassa Škodan vanhemmissa Rapid-, Fabia-, Roomster-, Superb- ja Octavia-malleissa.

Škoda Octavia oli viime vuonna Suomen myydyin auto.

Škoda ei kuitenkaan käytä kyseisiä Volkswagenin dieselmoottoreita uusimmissa autoissaan, yhtiön edustaja kertoi uutistoimistolle.

Myös Helkama-Auton toimitusjohtajan Koskelan käsitys on, että kolmannen sukupolven Octaviat ovat epäilyjen ulkopuolella. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa parin viime vuoden aikana myytyjä Octavia-malleja.

Eri merkkien dieselautoja on kuitenkin Suomessa paljon, mutta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ei saa tietokannoistaan suoraa tilastoa EA 189 -moottoria käyttävien autojen määrästä Suomessa.

Jos niitä on, niissä on hyvin todennäköisesti sama huijausjärjestelmä, jonka avulla Volkswagen huiputti yhdysvaltalaisviranomaisia.

Mutta onko Volkswagen käyttänyt huijausjärjestelmää myös Euroopassa – sitä emme vielä tiedä.

Ainakaan Volkswagenilla ei pitäisi olla yhtä suurta tarvetta huijata Euroopassa kuin sillä on ollut Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa päästörajat ovat huomattavasti tiukemmat kuin Euroopassa, kertoo VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko.

Hän pitää Volkswagenin huijausta hyvin vakavana. Volkswagenin dieselautot ovat nyt paljastuneet jopa 5–40 kertaa luultua pahemmiksi saastuttajiksi.

 

HS-työryhmä: Jussi Sippola HS, Janne Toivonen HS, Ossi Mansikka HS

Huijausohjelmistoa käyttäneen EA 189 -moottorityypin merkkejä ja malleja

 Keskeinen kysymys keskiviikon tietojen pohjalta on, paljonko Suomessa on EA 189 -dieselmoottorilla varustettuja autoja. Seuraava kysymys on, onko myös Suomeen myytyjen autojen moottoreihin asennettu huijauksen mahdollistaneita ohjelmistoja.

 Yhdysvalloissa huijausohjelmistolla varustettuja moottoreita on The New York Times -lehden mukaan ollut seuraavissa automerkeissä ja vuosimalleissa:

 Volkswagen Jetta (2009–2015)

 Volkswagen Beetle (2012 ja 2015, myös Convertible)

 Volkswagen Passat (2012–2015)

 Volkswagen Golf (2015, myös Sportsvan)

 Audi A3 (2010–2015)

 HS laski Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvokannasta arvion, että kyseisten vuosimallien autoja on Suomessa yhteensä noin 25 000, ja niistä dieselkäyttöisiä on arviolta 10 000. Yleisimpiä ovat Volkswagen Golf ja Audi A3.

 Škodan osalta EA 189 -moottoria on tšekkiläisen uutistoimisto CTK:n mukaan käytetty muun muassa vanhemmissa Rapid-, Fabia-, Roomster-, Octavia-, ja Superb-malleissa.

 Näitä autoja Suomessa on vuodesta 2009 lähtien otettu käyttöön yhteensä yli 50 000. Dieselkäyttöisiä niistä on arviolta noin 25 000. Malleista etenkin Octavia on Suomessa ollut erittäin suosittu.

 Volkswagen-konserniin myös kuuluvan Seatin mahdollisista EA 189 -moottorilla varustetuista malleista ei keskiviikkona ollut tietoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää