Talous    |   Aikajana

Jätteet ovat vähintään 150 vuoden projekti

1977Sähkön tuottaminen ydinvoimalla alkoi Imatran Voiman (IVO, nykyinen Fortum) voimalaitoksessa Loviisassa.

Tilaajille
1977

Sähkön tuottaminen ydinvoimalla alkoi Imatran Voiman (IVO, nykyinen Fortum) voimalaitoksessa Loviisassa. IVO kuljetti käytetyn polttoaineen yli 15 vuotta Neuvostoliittoon ja Venäjälle.

1983

Valtioneuvosto linjasi, että ydinjätettä voitaisiin sijoittaa Suomen kallioperään. Tekniset selvitykset alkoivat ruotsalaisten kehittämän teknologian pohjalta.

1994

Tuli voimaan ydinenergialaki, jonka mukaan ydinjäte loppusijoitetaan Suomen omalle alueelle, eikä muiden maiden ydinjätettä saa tuoda Suomeen. IVO ja TVO perustivat Posivan huolehtimaan yhteensä neljän ydinvoimalansa jätteiden loppusijoituksen toteutuksesta.

2000

Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen, että TVO:n ja Fortumin ydinvoimaloiden käytetty polttoaine loppusijoitetaan Eurajoen Olkiluotoon.

Posiva aloitti pian koeonkalon louhimisen Olkiluodossa. Siitä tulee osa lopullista loppusijoitusluolastoa.

2012

Posiva jätti rakentamislupahakemuksen. 2014 laadittiin työ- ja elinkeinoministeriön johdolla vielä laaja selvitys loppusijoituksen riskeistä ja toteutuksesta.

2015

Posiva sai rakennusluvan luolastolle, johon voidaan sijoittaa nykyisten ja Olkiluoto 3:n käytetty polttoaine.

Fennovoiman ydinvoimalan rahoitus varmistui kesällä.

1970-luvun lopulla syntynyt polttoaine on vasta nyt jäähtynyt niin paljon, että se voitaisiin haudata. Jätettä koskevilla ratkaisuilla ei siis ole kovin kiire.

2020-luku

Käytetyn polttoaineen loppusijoittamisen on tarkoitus alkaa vuosikymmenen alkuvuosina. Luolaston louhiminen kuitenkin jatkuu siitä eteenpäinkin.

2060-luku

Ensimmäisiä Olkiluoto 3 -voimalan jätteitä voidaan alkaa loppusijoittaa. Jätteiden hautaaminen jatkuu vähintään sadan vuoden ajan. Voimaloiden käyttöikää on jatkettu useita kertoja, joten on mahdoton sanoa, milloin luolasto lopulta suljetaan.

Olkiluoto 3 –voimalan käyttöiäksi on ennakoitu 60 vuotta, mutta se voi olla enemmän tai vähemmän. Ydinvoimaloita voi tulla vielä lisää muitakin kuin Fennovoima. Koko operaation on arvioitu maksavan noin 3,5 miljardia euroa. Siitä on rahastoituna 2,4 miljardia.

250 000

Käytetyn polttoaineen säteilytaso palautuu luonnon uraanin tasolle noin 250 000 vuodessa.

Ydinreaktio eli radioaktiivisten aineiden hajoaminen jatkuu polttoaineessa pitkään, vaikka se on poistettu reaktorista. Polttoaine tuottaa runsaasti lämpöä ja radioaktiivista säteilyä.

40 vuotta jäähtyneen uraanipolttoaineen säteily on suojaamattomana yhä tappavaa. 2,5 tunnin oleilu jätteen läheisyydessä riittää kuolettavaan annokseen.

500 vuoden kuluttua jäte säteilee tunnissa saman annoksen kuin minkä suomalainen saa vuodessa luonnosta.

Loppusijoituksen kriitikot epäilevät, kestääkö peruskallio todella vaadittavan ajan, ja kaikki muutokset, joita ihmiskunta ja maapallo sinä aikana kokevat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinvoima
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää