Talous

Ahdistaako töihin palaaminen pyhien jälkeen? Näin selviät ilman stressiä

Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka keksi työnilon julistuksen juoksulenkillä

Työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka, 63, jaksaa saarnata hyvän työelämän puolesta, vaikka yt-neuvottelut vähentävät väkeä ja kiristävät jäljelle jäävien työtahtia.

Manka muistuttaa, ettei työhyvinvointi ole vain keppijumppaa tai akkain hömpötystä, vaan sen avulla voitaisiin saavuttaa miljardien eurojen arvoinen tuottavuusloikka. Onhan menetetyn työpanoksen hinnaksi arvioitu peräti 24 miljardia euroa vuodessa.

Tampereen yliopistossa järjestetään 10. kerran työnilonjulistus 14. tammikuuta. Alkuvuosina tosin puhuttiin työrauhasta työnilon sijaan. Pitkään työelämää tutkinut ja kehittänyt Manka keksi aikoinaan työrauhavetoomuksen ”pääntyhjennyslenkillään”. Hän oli juuri sovitellut kahden työyhteisön ”jonninjoutavia riitoja”.

Tammikuun tilaisuudessa teemana onkin jälleen erityisesti työrauha ja sen mahdollisuus. Mankan aiheena on stressi, joka hänen mukaansa on hyvä renki mutta huono isäntä.

Stressistä Manka kirjoitti keväällä kirjan, jossa hän kertoo myös omasta työstressistään. Yli kymmenen vuoden työhyvinvoinnin pätkäprofessuuri Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa piti jättää, kun yliopistorahoitus alkoi suosia isompia yksiköitä ja kansainvälisiä julkaisuja yhteiskunnallisen vaikuttamisen sijaan.

”Pienten tiimien menot ja tulot hukkuivat sinne jonnekin. Työn hallinnan tunne katosi”, Manka tilittää stressikirjassaan ja tunnustaa olleensa uupumuksen partaalla, niin työhyvinvoinnin asiantuntija kuin onkin.

Vaikka Manka itse enimmäkseen saarnaa asenteiden muutoksesta ja positiivisuudesta, hän myös tunnustaa, ettei se aina riitä. Joskus on muutettava olosuhteitaan paremman työelämän mahdollistamiseksi, ja jos se ei ole mahdollista, voi etsiä voimia työn ulkopuolelta, kuten harrastuksista tai vapaaehtoistyöstä.

Mankalla oli ollut oma yritys jo ennen professuuria, ja sitä hän nyt pyörittää päätoimisesti. Professuuri muuttui dosentuuriksi, eli side yliopistoonkin säilyi, mutta ilman velvollisuuksia.

”Ei kaikkeen kannata reagoida. Ei kannata loukkaantua, jos itse tietää, mitä tekee”, Manka vastaa kysymykseen, miltä dosentista tuntui pääministeri Juha Sipilän (kesk) heitto kaiken maailman dosenteista.

Hetken pohdinnan jälkeen Manka lisää, että luottamus syntyy arvostamisesta. ”Siksi yhden kerran voi saada anteeksi heitot kaiken maailman dosenteista, mutta ei useaan kertaan, koska se alkaa silloin viestiä aliarvioimisesta”, Manka sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa on kansainvälisten vertailujenkin mukaan maailman huippuluokan inhimillinen osaamispääoma käytössä. Tuoreimmat kärkisijat tulivat World Economy Forumin kilpailukykymittarista.

Toisin kuin rahapääomaa, osaamispääomaa ei kuitenkaan voi Mankan mukaan käskeä ottamaan esille: ”Arvostettuina ja hyvällä mielellä keksimme talousongelmiimme ratkaisuja.”

Tunnepääomastakin voidaan Mankan mukaan puhua. ”Ehkäpä juuri Nokia kaatui sen puutteeseen eli innostus kuoli pelon kulttuurissa ja ylimielisyydessä. Ehkä nyt koko Suomen tasolla voi puhua samasta ilmiöstä.”

”Ei kannattaisi haaskata tätä uinuvaa osaamisreserviä, vaan houkutella sitä käyttöön pikemminkin kehumisella”, Manka neuvoo ja huomauttaa, että viisas havaitsee tunteiden syvät pohjavirrat, jotka hyvässä voivat tuoda menestystä mutta huonossa viedä pohjamutiin.

Manka perää johtajilta tunneälyä, sillä etenkin johdon roolimalli tarttuu. ”Meillä osataan olla neutraaleja, mutta jos se on ainoa vuorovaikutuksen tapa, se koetaan negatiiviseksi”, Manka muistuttaa.

Negatiivisuus ja turha stressi syövät Mankan mukaan valtavasti voimavaroja työpaikoilla. Tilalle hän ei esitä mitään hymistelyä, vaan realistista optimismia. Aito yhteisöllisyys luo kaivattua toiveikkuutta, sillä toivoton työntekijä ei jaksa, vaan syöksyy yhä syvemmälle kielteisyyden kierteeseen.

Joulun jälkimainingeissa sopisi Mankan mukaan laulaa ”arkihuolten heittämisen” sijasta, että ”arkiluulosi kaikki heitä”. ”Pienikin taittovirheen tarkistus saisi meidät elämään paremmin sovussa keskenämme”, Manka uskoo.

Manka ehdottaa myös työn tuunaamista eli työn tekemistä toisin esimerkiksi koulussa, jossa opetttaja voi muuttaa opetustapoja. Myös omaa tavoitetasoaan voi tarkistaa, jos huomaa, että yrittää liikaa eli tehdä työnsä hyvin, hoitaa lapset ja vanhukset ja vielä opiskella yhtäaikaa. ”Ihminen tarvitsee psykologista pääomaa stressin taltuttamiseen ja löytääkseen itsestään voimavaroja jaksamiseen”, Manka summaa.

Työ ei saa Mankan mukaan olla ihmiselle kaikki kaikessa, vaan välillä kivastakin työstä pitää palautua. Manka tekee sen juoksentelemalla ja laulamalla laulutaidottomien kuorossa, jonka työnimi on Almost Singers.

MITEN VÄLTTÄÄ STRESSI TÖISSÄ:

 Ota käyttöön työkavereidesi kanssa työpäivän/viikon päätteeksi purkuhetki jakamaan onnistumiset ja turhautumiset.

 Kirjoita lyhyt yhteenveto ison työvaiheen jälkeen.

 Pitäkää yhteisiä mielenvaihtohetkiä, jolloin pää kääntyy vapaalle.

 Hanki kokemusasiantuntijakaveri.

 Pidä joka päivä Minun aikani -hetki.

 Tuunaa työtäsi opettelemalla uusia taitoja.

 Hurvittele välillä kevytmielisesti.

Testaa, kärsitkö stressistä!

HS:n ensi kertaa vuonna 2014 julkaistulla suuntaa antavalla testillä voit kokeilla, kärsitkö tavallisimmista pitkittyneen stressin oireista.

Testin laatimisessa on käytetty Salla Toppinen-Tannerin ja Kirsi Aholan teosta Kaikkea Stressistä. Testiä kommentoi Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Jussi Konttinen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Marja-Liisa Manka

 Syntynyt Vaalassa 1952.  Väitteli 1999 filosofian tohtoriksi pääaineenaan kasvatustiede, erityisesti ammattikasvatus.

 Vuodesta 2004 Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin johtamisen professori, vuoden 2015 helmikuusta lähtien dosentti.

  Työhyvinvointia käsitteleviä kirjoja: Tiikerinloikka työniloon ja menestykseen (2006), Työrauhan julistus (2007), Työnilo (2011), Stressikirja – mistä virtaa? (2015).

 Asuu Kangasalla miehensä kanssa, kaksi aikuista lasta.

 Docendumin toimitusjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Stressi
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää