Talous

Paniikki Kiinan pörsseissa levisi koko maailmaan

Luottamuspula Kiinan valtion taloudenhoitoon sysäsi osake­kurssit jyrkkään laskuun. Kiinan ongelmat heijastuvat koko maailmaan.

Markkinavuosi 2016 alkoi hyytävästi, kun osakkeet halpenivat maanantaina voimakkaasti eri puolilla maailmaa: Kiinassa seitsemän prosenttia, euroalueella kolme prosenttia ja Yhdysvalloissa yli kaksi prosenttia.

Hermoilun syypää on Kiina. Heikot tiedot talouden kehittymisestä ja huoli valtion tukitoimien päättymisestä heikensivät osakkeita Kiinassa niin paljon, että kaupankäynti jouduttiin uusien sääntöjen mukaisesti keskeyttämään loppupäiväksi.

”Tässä voi olla käsillä jatko-osa kesän osakekurssien romahdukselle. Kiinan talous on ajautumassa luottamuskriisiin, jota osakekuplan puhkeaminen pahentaa”, toteaa Nordean Aasia-analyytikko Amy Yuan Zhuang.

Shanghain ja Shenzhenin pörssien CSI 300 -osakeindeksi heikkeni maanantaina seitsemän prosenttia.

Suomen Pankin Kiinan talouteen erikoistunut ekonomisti Riikka Nuutilainen korostaa, että osakekurssien perusteella ei voi päätellä talouden kuntoa.

”Kiinan pörssi on ollut jo pitkään irrallinen reaalitalouden tapahtumista. Huolestuttavampaa Kiinassa on velkaantumisen kasvuvauhti etenkin yrityssektorilla ja paikallishallinnoissa.”

Kiinan koko talouden velka-aste, yksityinen sektori mukaan lukien, on maan keskuspankin mukaan jo 210 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vielä vuoden 2011 lopussa velkasuhde oli 160 prosenttia.

Nordean Zhuang varoittaa, että sijoittajien levottomuus voi levitä ylikuumentuneille lainamarkkinoille. Hän myös huomauttaa, että esimerkiksi Frankfurtin pörssi liikkuu vahvasti Kiinan tahtipuikon mukaan.

Saksa on hyötynyt huimaa vauhtia kasvaneen Kiinan teollisuustilauksista. Suomessa teollisuuden suuret vientiyritykset, kuten Metso, Konecranes ja Stora Enso, kärsivät Kiinan talouden hyytymisestä.

”Psykologia toimii nopeasti. Kun sijoittajat epäilevät, että kurssien syöksy on merkki Kiinan reaalitalouden ongelmista, pelko tarttuu koko maailmaan”, Zhuang sanoo.

Vuodenvaihteessa Kiinassa otettiin käyttöön uusi jarrumekanismi. Jos CSI 300 -osakeindeksi vajoaa päivän aikana yli viisi prosenttia, kaupankäynti keskeytetään varttitunniksi. Seitsemän prosentin romahdus tarkoittaa, että kaupankäyti keskeytetään koko päiväksi.

Pörssit joutuivat iskemään jarrut pohjaan heti vuoden ensimmäisen kaupankäyntipäivän puolivälissä.

”Jarrumekanismi voi lisätä hermoilua. Sijoittajat pelkäävät pörssien äkillistä sulkeutumista ja myyvät tilaisuuden tullen kaiken heti”, Zhuang arvioi.

Kesän myllerryksen seurauksena Kiina aloitti markkinoiden tukitoimet ja lupasi jatkaa niitä ainakin vuoden vaihteeseen.

Zhuangin mukaan valtio painoi vain ”pause-nappulaa” osakkeiden tukiostoilla ja myyntikielloilla. Jos Kiina jättää osakekaupan markkinavoimien käsiin, kurssit todennäköisesti jatkavat vajoamistaan, kunnes hintakupla on poistunut.

”Talousluvut ovat kehnoja, ja Kiinan valuutta on heikoimmillaan viiteen vuoteen. Valtio tuskin luopuu markkinoiden tukemisesta epävakaassa tilanteessa. Se on pannut uskottavuutensa peliin, eikä halua murentaa talousluottamusta entisestään.”

Goldman Sachs -pankki arvioi, että Kiina käytti pörssien tukitoimiin pelkästään kesän aikana yli 200 miljardia euroa.

Kiinan kasvukivut lisäävät sijoittajien hermostuneisuutta. Teollisuuden ostopäällikköindeksi hiipui markkinaodotusten vastaisesti joulukuussa 48,2 pisteeseen marraskuun 48,6 pisteestä. Alle 50 pisteen lukema kertoo tuotannon kasvuvauhdin hidastumisesta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Osakekuplassa on yhä kuumaa ilmaa

 Kiinan osakemarkkinat alkoivat kuumentua äkisti vuoden 2014 loppupuolella.

 Monet piensijoittajat kahmivat osakkeita velkarahalla. Shenzhenin ja Shanghain pörssien pääindeksit kipusivat yli sata prosenttia reilussa puolessa vuodessa.

 Kupla puhkesi kesäkuussa, ja kurssit romahtivat noin 30 prosenttia parissa viikossa.

 Markkinoiden epävakaus jatkui koko viime vuoden loppupuoliskon. Valtion massiiviset tukitoimet ovat pönkittäneet kursseja väliaikaisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Osakemarkkinat
 • Maailmantalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Nainen ja mies rosvosivat tuhansien arvosta viinejä töölöläisravintolasta – poliisi sai epäillyt kiinni kahden kuukauden etsintäkuulutuksen jälkeen

  7. 7

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  8. 8

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  9. 9

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää