Talous

Turistien ryntäys voi olla asukkaille kirous: Lissabonissa majoitusbuumi hilaa trendikorttelien hinnat taivaisiin

Pääkaupungin asukkaat pelkäävät kiinteistöbuumin ja turismin ajavan heidät muualle trendikkäistä kortteleista.

Lissabon

Portugalilainen Filomena Borges kurkistelee kotinsa oviaukossa, millaisia naapureita hänelle on tänään siunaantunut.

Tutut kasvot ovat kadonneet vastapäisistä ikkunoista Lissabonin vanhimmassa kaupunginosassa Alfamassa. Paljasjalkaiset alfamalaiset ovat käymässä vähiin, sillä perinteisiä vuokra-asuntoja kunnostetaan vilkkaasti matkailijoiden majoitustiloiksi.

”Enää ei voi huikkailla huomenia ja kysellä naapurien vointia, kun he ovatkin alati vaihtuvia vieraita”, Borges, 49, päivittelee.

Borgesin kotinurkat edustavat juuri sellaista rosoista romantiikkaa, joka vetää matkailijoita puoleensa. Lähikahvilasta kantautuu iloinen rupattelu. Koristeellisten ikkunoiden pielissä lepattavat pyykit. Fado helisee kulmakuppilassa, ja hämyiset keskiaikaiset kujat johdattavat somille pikkuaukioille.

Työväenluokkaisessa naapurustossa on eletty vuokralla perhekunnittain sukupolvesta toiseen. Filomena Borges syntyi talossa, jossa hänen isänsä ja setänsäkin syntyivät. Nytkin eri kerroksissa elää sukulaisia, nainen kertoo.

Nyt Borges pelkää, että Alfama hiipuu ”haamukaupungin­osaksi”. Kun iäkkäät vuokralaiset kuolevat, sopimuksia ei enää hevin jatketa jälkipolven kanssa.

”Omistajat eivät anna huoneistoja kuukausivuokralle, koska lyhytaikaisilla turistimajoituksilla kerää viikossa vastaavan summan. Mutta me pysyvät asukkaat olemme kulmakuntien sielu”, hän tähdentää.

Sosiaaliturvan varassa elävät Borgesin naissukulaiset ovat saaneet häädön muutaman talon päässä. Heidän vaatimattomat kotinsa tuunataan matkailijoille.

Hyväntuulinen Borges ei silti pane pahakseen, että lomailijat näppäilevät hänestä valokuvia matkamuistoksi.

”Kaikkien pitää olla sulassa sovussa. Kyllä ulkomaalaiset sekaan mahtuvat”, työttömäksi jäänyt kokki vakuuttaa.

Lissabonissa hotelleja, hostelleja ja pensionaatteja on avattu niin tiuhaan, että kaupungintalolla puhutaan kuumeesta, joka ei osoita laskemisen merkkejä. Paikallismajoitusten määrä on vuodessa kolminkertaistunut, kertoi vastikään perustettu paikallismajoittajien yhdistys valtalehti Públicossa.

Monet kunnallispoliitikot ja kaupunkilaiset näkevät Lissabonissa oireita Barcelonan ja Prahan taudista. Siinä massaturismi alkaa rehottaa kaupungin sydämessä niin, että tavallisen väen elämä käy hankalaksi, kalliiksi ja jopa sietämättömäksi. Lissabon on muuttumassa erään poliitikon mukaan ”hotellien Disneylandiksi”.

Kaupungin johto ryhtyi viime vuonna asukkaiden huolestumisen vuoksi selvittämään, miten vierasmaalaisten kortteerien lisääntyminen vaikuttaa lissabonilaisten arkeen. Varoittavaksi esimerkiksi on nostettu erityisesti Barcelona, jossa uusien hotellien luvat jäädytettiin viime kesästä alkaen ainakin vuodeksi.

Majoitusvillitys on seurausta Lissabonin ylistämisestä maailman lehdissä ja kaupungille ropisevista matkailupalkinnoista. Turistien määrä löi kaupunginjohtaja Fernando Medinan mukaan jälleen uuden ennätyksen viime vuonna. Vieraiden yöpymiset kasvoivat viidettä peräkkäistä vuotta, mikä on kansainvälisesti ainutkertaista, hän ylisti äskettäin.

Suosion vanavedessä asuntokauppa on alkanut käydä kuumana puolen miljoonan asukkaan kaupungissa. Neliöhinnat ovat ampaisseet joissakin kaupunginosissa korkeammiksi kuin ennen vuoden 2008 rahoituskriisiä.

Ostajat ovat lähes yksinomaan ulkomailta. He puskevat hintoja keskivertopalkkaa nauttivien portugalilaisten ulottumattomiin.

”Kysyntä on yltynyt niin, ettei meillä yksinkertaisesti riitä tarpeeksi myytävää vierasmaalaisille asiakkaille”, kiinteistönvälittäjä João Bordalo kertoo liikkeessään Principe Realin kaupunginosan arvokortteleissa. ”Tee Lissabonista kotisi”, lukee seinälle kiinnitetyssä mainoskyltissä useal­la kielellä.

Asuntosijoittajat havahtuivat Lissabonin viehätysvoimaan loppuvuonna 2013, Bordalo sanoo. Kriisin jäljiltä kiinteistöjen hinnat olivat alamaissa mutta kansantalous elpymässä. Turismi kukoisti lupaavasti. Asiakkaat etsivät pikkuasuntoja eläkepäiviksi tai kokonaisia rakennuksia matkailuteollisuuden käyttöön, hän kertoo.

”Kuluneesta vuodesta tuli urani myyntiennätys”, hämmästelee kymmenen vuotta sitten monikansallisen Remaxin alaisuudessa työt aloittanut Bordalo.

Kiinteistönvälittäjä Bordalon mukaan matkailu- ja asuntobuumin hyödyt ovat selvästi vaaroja suurempia.

”Lissabon oli vuosia unohduksissa matkailun valtavirrasta, ja kehitysmahdollisuudet ovat valtavat. Olemme köyhä maa, ja turismi luo työpaikkoja”, Bordalo sanoo.

Eniten asuntoja pääkaupungista ovat hamunneet ranskalaiset ja kiinalaiset.

Portugalin hallitus loi veroetuja ulkomaalaisille maahanmuuttajille, kun taas Ranskassa verotus kiristyi.

Rahakkaita kiinalaisia vetää Portugalin viisumi. Jos EU:n ulkopuolisen maan kansalainen sijoittaa maahan puoli miljoonaa euroa, hän saa viiden vuoden asumisluvan ja oikeuden liikkua vapaasti Schengen-alueella.

Alfaman kortteleissa yrittäjä ­João Pinto avaa ovea yksiöön. Puuportaat johtavat jyrkästi ylöspäin 1600-luvun rakennuksessa, jonka kaikki neljä huoneistoa palvelevat vain matkailijoita.

”Kyllä jännitteitä syntyy paikallisten asukkaiden kesken, kun vuokrahuoneistoja on yhä vähemmän markkinoilla.”

Pinto esittelee omistamaansa pikkuasuntoa, jonka vuokratuotto on ollut perheelle varteenotettava tulo laihoina aikoina. Pinto perii yöstä 60 euroa.

João Pinto laskeutuu takaisin ahtaalle kadulle ja vaihtaa kuulumisia vieressä asuvan Filomena Borgesin kanssa.

Pinto myöntää, että häntäkin huolestuttaa, raivataanko vanhoihin kortteleihin majoitustilaa liiaksi.

”Hyvä puoli on, että Lissabonin lukuisat rähjäiset rakennukset remontoidaan uuteen uskoon. Mutta rajoituksia tarvitaan väistämättä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Turismi käy kuumana

 Vierasmaalaiset turistit kuluttivat Portugalissa tammi–lokakuussa 9,9 miljardia euroa, mikä oli kymmenesosa enemmän kuin edellisvuoden vastaavaan aikaan.

 Puolen miljoonan asukkaan Lissabonissa avattiin viime vuonna parikymmentä uutta hotellia.

 Asuntokauppa vilkastui alustavan arvion mukaan ainakin viidenneksellä edellisvuodesta. Ostajien enemmistö oli ulkomaalaisia. Britit, kiinalaiset ja ranskalaiset sijoittivat Portugalin kiinteistömarkkinoille eniten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • Euroopan talous
 • Turismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  8. 8

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  9. 9

   Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää