Talous

Hollantilainen sai tehtäväkseen pelastaa Outokummun – HS lähti mukaan uuden johtajan ensimmäiselle vierailulle kaivokselle ja Tornion terästehtaalle

Outokummun tuore toimitusjohtaja Roeland Baan yrittää kääntää tuloksen voitolliseksi suomalaisille tärkeässä yhtiössä, jonka osakkeisiin hän on itse sijoittanut miljoonan.

Kemi/Tornio

Maanantai 4. tammikuuta. Ensimmäisen työpäivänsä jälkeen teräsyhtiö Outokummun uusi toimitusjohtaja Roeland Baan ostaa lämpimän päällystakin. Sitten hän lähtee Espoossa sijaitsevasta pääkonttorista matkoille.

Kemissä pakkasta on yli 20 astetta, kun Baan saapuu ensi kerran vierailulle yhtiön kaivokselle.

Ensiksi pannaan päälle suojavaatteet, kypärä ja lujitetut kumisaappaat. Sen jälkeen ajetaan autolla 350 metriä maan uumeniin.

Maanalaisessa ruokalassa kaivoksen johtaja Jyrki Salmi esittelee kaivoksen toimintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Matka jatkuu kaivoksen perimmäiseen kolkkaan 900 metriä maanpinnan alapuolelle.

”Vaikuttavaa. Vaikka olen työskennellyt vuosikausia metalliteollisuudessa, tämä on ensimmäinen kerta syvällä maan alla”, Baan sanoo.

Ensimmäisellä työviikollaan Baan matkusti yhtiön tehtaille Saksaan. Tällä viikolla vuorossa oli vierailu Kemiin ja Tornioon, jossa on yhtiön suurin terästehdas. Ensi viikolla matka jatkuu Yhdysvaltoihin ja Meksikoon.

Outokumpu on suurissa vaikeuksissa, ja Baan on vuonna 1932 perustetun yhtiön ensimmäinen ulkomaalainen toimitusjohtaja. Hänen tehtävänään on katkaista tappiokierre. Usein se tarkoittaa työpaikkojen vähennyksiä, mutta niistä Baan ei vihjaa sanallakaan. Sen sijaan hän valaa uskoa yhtiöön tulevaisuuteen.

Outokummun osake on romahtanut, koska yhtiö on kertonut viime aikoina pääasiassa huonoja uutisia. Suomalaisille Outokumpu on tärkeä yhtiö jo senkin takia, että sen osakkeenomistajina on lähes 70 000 suomalaista piensijoittajaa.

Yhtiö on tärkeä myös kansantalouden kannalta. Vuonna 2014 liikevaihto oli 6,8 miljardia euroa, mutta liiketappio ilman kertaluonteisia eriä 57 miljoonaa euroa. Suurin osakkeenomistaja on valtion sijoitusyhtiö Solidium runsaan 26 prosentin omistus­osuudellaan.

Maan pinnalla kaivoskonttorin aula täynnä totisia ja hiljaisia työntekijöitä.

”Olen kotoisin maasta, jolla on yhtäläisyyksiä Suomen kanssa. Hollanti on pieni maa, jossa puhutaan kieltä, jota kukaan muu ei ymmärrä”, Baan sanoo kaivoksen työntekijöille.

Hän korostaa kerta toisensa jälkeen turvallisuuden merkitystä, sillä turvallisuus on myös osa tehokkuutta. Turvallisuus kertoo prosessien toimivuudesta, jolloin myös laatu ja toimintavarmuus on parempia. Tärkeintä hänelle on silti työntekijöiden turvallisuus.

”Haluan, että perheenne ei tarvitse miettiä, tuletteko työpäivän jälkeen töistä ehjinä kotiin.”

Lyhyen puheenvuoron jälkeen on varattu aikaa kysymyksille. Kello käy, mutta kysymyksiä ei esitetä. Työntekijät kuiskuttelevat toisilleen ja mittaavat uutta toimitusjohtaja silmäkulmiensa alta. Viimein tulee yksi kysymys: miten hän vertaa työturvallisuutta muihin yhtiöihin?

”Outokummussa on keskimäärin kolme työtapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Se on hyvä saavutus, mutta ei riittävä. Parhaimmissa yhtiöissä vastaava keskiarvo on 0,38 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Siihen meidänkin on pyrittävä.”

Automatkalla Kemistä Tor­nioon Baanin puhelin soi. ”No niin, pomoni soittaa.”

Pomo on Zürichissä 4- ja 5-vuotiaiden poikien kanssa asuva puoliso Gillian. Hänellä oli tärkeä vaikutus siihen, että Baan otti vastaan hänelle tarjotun toimitusjohtajan tehtävän. Ensimmäinen yhteydenotto Outokummusta tuli viime kesänä.

”Kumpikaan meistä ei ollut koskaan käynyt Suomessa, ja vaimoni kysyi, pitääkö meidän todella muuttaa sinne. Hän oli aluksi huolestunut, ja sanoin, että jos muutto ei sovi, en jatka enää keskusteluja. Olimme lokakuussa viisi päivää Helsingissä. Kahden päivän jälkeen hän innostui ja sanoi, että kyllä tämä sopii.”

Perhe asettuu maaliskuun alussa asumaan Helsinkiin. Puolison päätöksen lisäksi oli toinenkin tärkeä tekijä.

”Minulla on kokemusta terästeollisuudesta, ja tiesin jo ennalta, että Outokummulla on maine erittäin korkeatasoisena ruostumattoman teräksen valmistajana. Outokumpu kiehtoi heti alusta saakka, vaikka tiesin myös yhtiön vaikeuksista.”

Torniossa sijaitseva terästehdas on valtava. Työntekijöitä on 2 000, tehdasalueen pinta-ala on yli 600 hehtaaria ja pisin rakennus on kilometrin mittainen.

Ruostumattoman teräksen valmistuksessa keskeinen raaka-aine on ferrokromi, jota louhitaan Kemin kaivoksessa. Yli 30 kuorma-autoa kuljettaa päivittäin louhitusta malmista rikastettua ferrokromia Tornioon.

Outokumpu käyttää kaivoksen tuottamasta ferrokromista 75 prosenttia. Jäljelle jäävän 25 prosentin osuuden yhtiö myy muille teräksenvalmistajille. Kaivoksen merkitys Tornion terästehtaalle on suuri lyhyen välimatkan takia. Osa kilpailijoista ostaa ferrokromin toiselta puolelta maailmaa. Toinen tärkeä kilpailuvaltti Torniossa on se, että ferrokromi siirretään sulana varsinaiseen teräksen valmistukseen.

Yksityiskohdat. Ne ovat Baanille tärkeintä.

Tehtaalla hän tarkkailee koko ajan ympärilleen ja esittää johtajille ja päälliköille kysymyksiä hyvin laajasti. Miksi tästä puuttuu kaide? Miksi jalankulkijoille ei ole merkittyä kulkuväylää? Miksi raskas metallinen säilytyshäkki on oven edessä? Olisiko kuumavalssausta mahdollista nopeuttaa? Miksi tehtaan toiminta keskeytetään huollon ajaksi juuri elokuussa, jolloin markkinoilla on paljon kysyntää tehtaan valmistamille tuotteille?

Tehtaanjohtaja Hannu Hautala tekee muistiinpanoja ja vaikuttaa ajoittain hieman hermostuneelta. Matkalla satamaan uusi toimitusjohtaja pohtii meren jäätymistä ja sen tuomaa riskiä: kaikki tuotteet tehtaalta kuljetaan meriteitse.

”Satama ei ole koskaan jäätynyt niin, että kuljetukset olisivat keskeytyneet. Jos niin tapahtuisi, voimme kuljettaa tuotteita Ruotsin läpi rautateitse”, Hautala sanoo.

Asia selvä, Baan vastaa. Hän on ilmiselvästi tyytyväinen. Riskiarvio sataman jäätymisen varalta on tehty, ja se on ilmeisen pätevä.

Baan tervehtii kaikkia tehtaalla vastaantulevia englanniksi ja sopivan tilaisuuden tullen myös kättelee: Hei, minä olen Roeland.

”En voisi tehdä tätä työtä vain konttorissani. Minulle on erittäin tärkeä tavata työntekijöitä ja kuunnella heitä.”

Seuraava tiedotustilaisuus on tehtaan ruokalassa ja sen jälkeen vielä tehtaan konttorissa, jossa työskentelevät toimihenkilöt.

”Uusi toimitusjohtaja vaikutti rauhalliselta ja otti ihmiset hyvin vastaan. Yleinen viesti oli, että meillä on yhtiössä erittäin paljon hyvää, mutta myös hyvin paljon tekemistä ja kehityskohteita. Tulevaisuudessa odotan häneltä vastauksia siihen, miten Outokummun tulos saadaan käännettyä positiiviseksi”, sanoo 32-vuotias myyntipäällikkö Ville Hakkarainen.

Tiedotustilaisuudessa Hakkarainen kysyy, pitäisikö Torniossa valmistettua ruostumatonta terästä markkinoida enemmän vihreänä teräksenä. Tornion tehtailla hiilidioksidipäästöt ovat selvästi pienemmät kuin monilla muilla kilpailijoilla.

”Hyvä idea”, Baan vastaa.

Englannin kielessä on sanonta ”put your money where your mouth is”. Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa, että pitää panna rahansa peliin sen puolesta mistä puhuu. Baan on ostanut Outokummun osakkeita omilla varoillaan miljoonan euron arvosta.

”Haluan jakaa ilot ja surut muiden osakkeenomistajien kanssa. Veikkaisin, että lyhyellä aikavälillä minullekin voi tulla murhetta, mutta tulevaisuudessa voin sitten jakaa iloni muiden osakkeenomistajien kanssa.”

Entä sitten ne ongelmat? Miksi Outokummun liiketoiminta on suurissa vaikeuksissa? Baan huokaa, sillä syitä on monia. Hänelle tuntuu olevan vaikea käsittää, että yhtiön varastoihin on sitoutunut yli 1,5 miljardin euron arvosta pääomaa. Siis myymättömiä tuotteita.

”Menneisyydessä olemme tehneet monia yritysjärjestelyjä, joiden seurauksena rakenne etenkin johdossa on liian monimutkainen. Kärjistäen Outokumpu on yrittänyt tehdä kaikkea kaikille, mutta vastaisuudessa meidän pitää keskittyä nykyistä enemmän tuotteissa ja asiakkaissa.”

Aika näyttää, miten Baan onnistuu. Mikään ei poista sitä tosiasiaa, että teräksen tuotannossa on ylitarjontaa. Laadun lisäksi myös hinta ratkaisee.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Roeland Baan

 Hollantilainen vuonna 1957 syntynyt kauppatieteen maisteri.

 Aloitti tammikuun alussa Outokummun toimitusjohtajana.

 Työskennellyt useissa johtotehtävissä alumiinia valmistavassa Aleris-yhtiössä vuosina 2011–2015.

 Vuosina 2004–2011 työskenteli johtajana maailman suurimmassa teräksenvalmistajassa Arcelor Mittalissa.

 Aloitti uransa kaasu- ja öljyteollisuudessa.

 Puoliso Gillian ja kaksi poikaa asuvat Zürichissä Sveitsissä. Baanin perhe muuttaa maaliskuussa Suomeen.

 Harrastaa laskettelua ja purjehdusta.

 

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terästeollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  7. 7

   Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  10. 10

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää