Talous

Wärtsilä jyskyttää vahvasti

Laivanmoottori- ja voimalavalmistaja pystyi kasvattamaan myös liikevaihtoaan.

Laivanmoottoreita ja voimaloita valmistavan ja huoltavan Wärtsilän liikevaihdon kasvu hiipui loka–joulukuussa kolmeen prosenttiin, kun vuotta aiemmin vertailukaudella liikevaihto kasvoi vielä kymmenen prosenttia.

Koko vuonna liikevaihto kasvoi viisi prosenttia ja kannattavuus parani. Yhtiön kurssi nousi keskiviikkona 2,1 prosenttia.

Yhtiön kannattavuus on parantunut vähä vähältä vuodesta 2012, ja liikevaihtokin on kasvanut nyt kolmen vuoden ajan.

Vahvuudet

Megatrendien kannalta Wärtsilä on kiinnostava yhtiö. Sen kaasuun ja eri polttoaineisiin perustuvat voimalat voivat saada vetoapua uusiutuvien energialähteiden käyttöönotosta.

Merenkulussa Wärtsilä on vahva toimija. Se on ylivoimainen markkinajohtaja laivojen keskinopeiden merimoottoreiden tekijänä peräti 59 prosentin markkinaosuudella ja se on vahva toimija apumoottoreissakin.

Viime vuoden toukokuussa toteutuneen L-3 MSI -yrityskaupan jälkeen yhtiöllä vahva ote myös laivojen sähköjärjestelmiin.

Näiden vahvuuksien yhdistäminen projektiosaamiseen ja palvelutoimintojen lisäämiseen avaa mahdollisuuksia pitkiin asiakassuhteisiin ja erilaisiin elinkaarimalli- tai ”avaimet käteen” -kauppoihin.

Palveluissa Wärtsilässä nähtiin juuri paras vuosi, paras vuosineljännes ja paras joulukuu, toimitusjohtaja Jaakko Eskola kertoi keskiviikkona.

Huolto on Wärtsilän ylivoimaisesti kannattavinta liiketoimintaa. Sen osuus liikevaihdosta kasvoi 43 prosenttiin 41 prosentista. Merenkulku toi liikevaihdosta 34 prosenttia ja voimalat 22 prosenttia.

Heikkoudet

Öljyn hinta on pudonnut rajusti, ja se hillitsee eri puolilla maailmaa muun energiatuotannon kuten vaikka maakaasu­esiintymien tai aurinko- ja tuulivoiman käyttöönottoa. Wärtsilän voimalat olisivat hyviä tasoittavia voimantuottojärjestelmiä näihin tarpeisiin, mutta halpa öljy hidastaa muutosta.

Maailman heikko talouskehitys jarruttaa energiainvestointeja, ja pitkään suunnitteilla olevat hankkeetkin viivästyvät. Euroopassa sähkömarkkinoiden suunnittelu on kesken, ja sekin viivästyttää investointeja.

Merenkulussa alalla on ylikapasiteettia, joka vaikuttaa rakennettavien alusten kysyntään. Öljynetsinnässä öljyn matala hinta vähentää investointeja.

Tulevat näkymät

Wärtsilä on mielenkiintoisesti asemoitu konepaja.

Merenkulussa voisi kuvitella, että jos joku yhtiö tuotepalettinsa kanssa alalla pärjää, niin se on Wärtsilä. Se ei silti tarkoita, että vaikealla toimialalla mikään yhtiö pääsisi kukoistamaan.

Energiatuotannossa Wärtsilällä voi olla merkittävät markkinat edessään kuormitushuippujen tasaajana, jos tai kun uusiutuvien voimanlähteiden käyttö yleistyy. Muutos voi kestää luultua pidempään.

Sitäkin voi pohtia, pystyisikö Wärtsilä kasvamaan kertaluokkaa isommaksi, suurten energiaratkaisujen projektivastaavaksi – maalla ja merellä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Wärtsilä
 • HS:n Mikä tulos? -yritykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Oppositio kuumotti keskustaa perusetuuksien korottamisesta: ”Kun talous kasvaa, on käsittämätöntä, ettei eriarvoisuutta korjata”

  8. 8

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  9. 9

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  10. 10

   Nainen ja mies rosvosivat tuhansien arvosta viinejä töölöläisravintolasta – poliisi sai epäillyt kiinni kahden kuukauden etsintäkuulutuksen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää