Talous

Selvitys: Linja-autokartelli jarrutti kilpailua vuosia – näin salaisista pelisäännöistä sovittiin

101-sivuinen päätös paljastaa, kuinka kartelli Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan toimi.

Elokuvissa kartelleista päättävät lakerikenkäiset miehet, jotka sikarinsavuisessa kabinetissa urahtelevat suunnitelmiaan kilpailijoiden nujertamiseksi.

Sikareista tai laatukengistä ei puhuta mitään kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että linja-autoalalla on vuosikausia toiminut kartelli. Siitä neuvoteltiin arkisimmissa olosuhteissa, esimerkiksi Linja-autoliiton työvaliokunnan kokouksessa Helsingissä.

Maanantaina julkaisemassaan 101-sivuisessa ratkaisussa virasto vaatii mukana olleille yhteensä lähes 40 miljoonan euron seuraamusmaksua. Lue koko raportti tästä.

Suurimman, yli kymmenen miljoonan euron sakon KKV antaisi Matkahuollolle. Se kiistää osallistuneensa ”minkäänlaisesta yhdenmukaistetusta menettelytavasta sopimiseen.”

Kartellilla tarkoitetaan tilannetta, jossa yhtiöt pyrkivät yhdessä rajoittamaan kilpailua sopimalla hinnoista ja estämällä uusien toimijoiden pääsy markkinoille. Toiminta on lainvastaista.

Kartellin seurauksena asiakkaat maksavat tuotteista ja palveluista kalliimpaa hintaa kuin aidon kilpailun tilanteessa.

Linja-autokartelliin kuuluivat KKV:n mukaan seitsemän keskeistä bussiyhtiötä sekä Matkahuolto ja Linja-autoliitto.

Ne kiistävät väitteet.

Asia menee seuraavaksi Markkinaoikeuden ratkaistavaksi.

Pian viisi vuotta vireillä olleen asian käsittely jatkuu vielä vähintään vuoden, luultavasti kauemmin.

Miten linja-autokartelli sitten toimi?

Jos vähän yksinkertaistetaan, keskeiset toimijat pyrkivät KKV:n mukaan estämään kilpailua kahdella tavalla. Firmat sopivat, että reittiliikennelupia ei markkinoiden avautumisen jälkeen haettaisi ”toisten” alueilta. Uusia tulokkaita ei myöskään päästettäisi kuljettamaan Matkahuollon paketteja. Lisäksi kilpailijoiden lippuja ei myytäisi eikä niiden aikatauluista tiedotettaisi Matkahuollon lipunmyynnissä.

Asioista sovittiin alan yhteisten elinten, usein Linja-autoliiton hallituksen, piirissä.

KKV näyttö perustuu 124:ään asiakirjaan. Kartellista epäillyt ovat kirjanneet osan suunnitelmistaan kokouspöytäkirjoihin. Kilpailijoiden toiminnasta puhutaan muun muassa ”kermankuorintana” ja ”markkinahäiriöinä.”

Esimerkiksi Linja-autoliiton hallituksen kokouksessa elokuussa 2008 ”valmisteltiin liiton hallituksen lainsäädännöllisiä tavoitteita uusien reittiliikennelupien tuoman kilpailupaineen rajoittamiseksi.”

Elokuussa 2009 ”vahvistettiin Linja-autoliiton vastaukset joukkoliikennelaista alueosastoissa esitettyihin kysymyksiin. Vastauksilla pyrittiin viivästyttämään liikennöitsijöiden keskinäistä kilpailua reittiliikenneluvista.”

Kartelli hidasti KKV:n mukaan kilpailun avautumista ”merkittävästi.”

Markkinoiden avautuminen kilpailulle oli vuonna 2009 voimaan tulleen joukkoliikennelain keskeinen tavoite. Viraston mukaan myös kuluttajien valintamahdollisuudet olivat pienemmät ja liikennöitsijöiden paine kilpailla hinnalla oli vähäisempi kuin se avoimessa kilpailussa olisi ollut.

Mitä kaikesta tuumaa nyt liikennöitsijä Raimo Vuorela? Vuorelan liikenne on yksi kolmesta alkuperäisen valituksen esittäjästä.

”Hyvä että tähän otettiin nyt kantaa”, sanoo Vuorela, jonka yhtiö koki pitkään ”vääryyttä” kartellin vuoksi.

”Taloudellisesti [kartelli] haittasi niin pirusti.”

Vahinkoa tuli siitä, että Matkahuolto ei kertonut asiakkaille yhtiön autojen aikatauluista eikä päästänyt ulkopuolisia kuljettamaan rahtia.

Yllättävintä KKV:n ratkaisussa on Vuorelan mukaan ehkä sittenkin kartelliin osallistuneille vaadittu ”sangen iso” sakkomaksu.

Avoin kilpailu näyttää hiipivän vähitellen kaikkialle, jopa sukuyhtiöiden perinteisesti hallitsemalle linja-autoalalle. Sen yhteenlaskettu liikevaihto ylitti toissa vuonna miljardi euroa, joten ihan pienestä bisneksestä ei ole kyse.

Seuraavaksi vuorossa on taksiala – ainakin jos linja-autoyhtiöiltä kysytään.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Miljoonien sakkoja

 Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) vaatii linja-autoalan toimijoille yhteensä 40 miljoonan euroa sakkoja.

 Esimerkiksi Pohjolan Liikenteelle ja VR-Yhtymälle vaaditaan 5,8 miljoonan euron, Väinö Paunu Oy:lle 3,4 miljoonan euron, Linja-autoliitolle 133 000 euron ja Matkahuollolle 10,8 miljoonan euron sakkoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kartelli
 • Linja-auto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  6. 6

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hallituksen hanskat tippuivat – tiukka talouskuri höltyy jo, ja vaalien lähestyessä se voi repsahtaa

  9. 9

   Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  9. 9

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää