Talous

Sähkölaskun raju nousu närkästyttää – Carunan toimitusjohtaja: investoinnit pakottavat korotuksiin

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan rajut hinnankorotukset ovat herättäneet närkästystä kansalaisissa ja poliitikoissa. Toimitusjohtaja Ari Koposen mukaan Carunan investointitarpeet verkkoihin ovat paljon suuremmat kuin esimerkiksi Helenillä. Koponen myös vakuuttaa, että investoinnit työllistävät tuhansia.

Sähkönsiirron hinnannousu ärsyttää monia kotitalouksia – mitä kritiikkiin vastaa suuria korotuksia tekevä Suomen suurin sähkönjakelija Caruna?

Yhtiön toimitusjohtaja Ari Koponen vakuutti HSTV:n haastattelussa tiistaina, että Carunan investointitarve vaatii merkittäviä korotuksia siirtohintoihin.

”Olemme ottaneet tosissamme lainsäädännön vaatimukset verkoston kehittämiseksi. Investointiohjelman vuosittainen volyymi 200 miljoonaa. Toivoisin hiukan pitkäjänteisyyttä niiltä, jotka näistä asioista päättävät.”, Koponen sanoo.

Carunan nimi on herättänyt viime päivinä närää, sillä yhtiö nostaa sähkön siirtohintoja yli 35 prosenttia. Samalla myynti- ja liiketulos nousevat aivan uudelle tasolle. Ylen mukaan yhtiö harjoittaa myös kovaa verosuunnittelua.

Helsinkiläisyhtiö Helen nostaa siirtohintojaan noin kymmenen prosenttia tänä vuonna. Sekin korotus on suuri, mutta silti moninkertaisesti Carunan korotusta pienempi. Koposen mukaan yhtiöitä ei voi kuitenkaan verrata keskenään.

”Helenin verkosta jopa 95 prosenttia on kaapeloitu, kun meillä lukema on 30. Meillä on myös paljon suuremmat verkot. Meillä on kaikkiaan 80 000 kilometriä verkkoa Suomessa verkkoa, ja se pitää saattaa semmoiseksi, että se palvelee suomalaisia.

Energiaministeri Olli Rehn (kesk) on tilannut Energiavirastolta selvityksen Carunan hinnankorotuksista. Sen pitäisi valmistua lähipäivinä.

Caruna on perustellut uusia hintojaan investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla. Rehn ei kuitenkaan pidä tätä uskottavana.

Myös moni muu poliitikko on ollut tyrmistynyt Carunan toiminnasta ja vaatinut selvitystä.

Koponen huomauttaa, että Carunan lupaamat 200 miljoonan euron vuosittaiset investoinnit työllistävät suoraan 2 000 ja välillisesti 4 000 työntekijää.

”Kaikkiaan 6 000 suomalaista tekee näiden investointien kanssa töitä”, hän sanoo.

Carunaa on syytetty hintojen korotuksen strategisesta ajoittamisesta. Vuonna 2016 alkoi Energiaviraston uusi neljän vuoden valvontakausi. Virasto ei siis voi nykysääntöjen mukaan puuttua uusiin hintoihin kuin aikaisintaan vuonna 2020.

Sähkömarkkinalaki, joka vaatii verkkoyhtiöitä turvaamaan sähkönsaannin muun muassa uusilla verkkoinvestoinneilla, astui voimaan jo vuonna 2013. Koponen ei silti suostu myöntämään, että korotuksia ja investointiohjelmaa olisi taktisesti lykätty.

”Ei. Halusimme Carunassa nähdä kuinka säädökset asettuvat. Nyt olemme tänä vuonna kiihdyttämässä investointeja.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkö
 • Sähkön hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää