Talous

EK ennustaa Suomen synkän taloustilanteen jatkuvan – irtisanomisiakin on yhä edessä

Alkuvuoden aikana on turha odottaa käännettä parempaan, suomalaisyritykset arvioivat Elinkeinoelämän keskusliiton barometrissa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ennustaa synkeän taloustilanteen jatkuvan vuoden ensimmäisen puoliskon ilman merkittäviä muutoksia.

Lisäksi EK povaa, ettei yt-neuvottelujen suma ole vielä ohi, vaan yritykset vähentävät työntekijöidensä määrää vielä hieman. Myös tilauskannat pysyvät pieninä.

EK:n suhdannebarometri perustuu yrityksille lähetettyyn kyselyyn, jossa eri alojen toimijat arvioivat suhdanteita vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla.

Valtaosa yrityksistä odottaa taloustilanteen jatkuvan suunnilleen yhtä heikkona kuin aiemminkin.

Himmeitä valonpilkahduksia on luvassa teollisuudessa ja rakentamisessa. Etenkin teollisuussektorilla näkymät ovat silti huomattavasti keskiarvoa heikommat.

Tammikuussa EK:n kyselyyn vastanneista teollisuusyrityksistä 12 prosenttia arvioi suhdanteidensa paranevan puolen vuoden sisällä. Kahdeksan prosenttia uskoi tilanteen heikkenevän yhä.

Teollisuustuotanto kasvoi hitaasti loka–joulukuussa. Vaatimatonta kasvua on luvassa myös tammi–maaliskuulle, eikä vauhti todennäköisesti kiihdy edes keväällä.

Rakennusalalla kasvu on vahvempaa kuin muilla toimialoilla. Silti tilauskanta jää normaalista, eikä kysyntä yritysten mielestä ole riittävää.

Aiempaa valoisampaan tulevaisuuteen jaksoi uskoa 13 prosenttia vastanneista yrityksistä. Yhdeksän prosenttia odottaa tilanteen synkkenevän entisestään.

Palvelusektori junnaa EK:n arvioiden mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon paikoillaan. Myynnin kasvu on nopeutumassa, mutta kannattavuus ei parane, ja henkilöstö kutistuu hieman.

Viime vuonna palvelualojen suhdanteet kohenivat loivasti, mutta pysyttelivät silti tavallista huonompina.

Palvelualan yrityksistä 12 prosenttia luottaa suhdanteen vahvistumiseen, kun taas 15 prosenttia ennustaa alamäkeä.

Globaali kysyntä ei välttämättä riitä auttamaan Suomea, joka yrittää kömpiä ylös taantumasta. Maailmantalouden kasvuennusteet ovat 3:n ja 3,5:n prosentin välillä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Useita on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää