Talous

Toimitusjohtaja Helander pani Keskossa tuulemaan

Kauppakonserni investoi, teki yrityskauppoja ja maksaa 2,50 euron osingon. Liikevoitto kasvoi viime vuonna.

Anttila myytiin, sähkö- ja lvi-alan yhtiö Onninen sekä Suomen Lähikauppa ostettiin. Viime vuonna Kesko tuotti isoja uutisia kuin liukuhihnalta, kun uusi pääjohtaja Mikko Helander pani hihat heilumaan.

”Yhtiössä oli ollut pitkään kaikki ainekset tehdä isoja asioita, mutta niitä ei oikein tehty”, kuvaa analyytikko Robin Santavirta Handelsbankenista.

”Nyt Helander on ottanut ohjat ja vie yhtiötä oikeaan suuntaan. Hän tekee asioita, joista sekä suomalaiset että kansainväliset sijoittajat tykkäävät.”

Kesko aikoo maksaa tänä vuonna muhkean 2,50 euron osingon. Viime vuonna osinko oli 1,50 euroa.

Kauppayhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi viime vuonna 11,8 miljoonaa euroa 244,5 miljoonaan. Liikevaihto supistui 4,3 prosenttia, mutta paikallisissa valuutoissa ilman Anttilaa se oli edellisvuoden tasolla.

Vahvuudet

Vahvan taseensa ansiosta Kesko on pystynyt maksamaan lihavan osingon, investoimaan ja tekemään yrityskauppoja. Keskolla on kassassa lähes 900 miljoonaa euroa. Se investoi viime vuonna 218,5 miljoonalla eurolla.

Suomen Lähikaupan Kesko kertoi ostavansa pääomasijoittaja Tritonilta 60 miljoonalla eurolla syksyllä. Sähkö- ja lvi-tuotteita valmistavan Onnisen kauppa julkistettiin tammikuussa.

”Nämä ovat isoja ja tärkeitä asioita, jotka tulevat kantamaan hedelmää”, Santavirta uskoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston on vielä hyväksyttävä Suomen Lähikaupan myynti Keskolle. Jos kauppa toteutuu, Kesko saa haltuunsa 643 Valintataloa ja Siwaa. Keskolle ne ovat tärkeitä, koska lähikauppa ei ole ollut yhtiön vahvuus.

Onnista Helander kuvaa Keskolle tärkeäksi siksi, että rakentaminen siirtyy entistä enemmän ammattilaisille. Viime vuonna myös Keskon rautakaupoissa myynti ammattiasiakkaille kasvoi.

Kaikkiaan rauta- ja erikoiskaupassa viime vuosi meni Keskolla erinomaisesti. Se tuo konsernin liikevaihdosta 37 prosenttia.

Rauta- ja erikoiskaupassa liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä harppasi yli 60 miljoonaa euroa 63,6 miljoonaan. Helanderin mukaan markkinaosuudet vahvistuivat useilla markkinoilla.

”Harvoin pystyy tällaisia lukuja esittämään”, hän myhäili.

Heikkoudet

Vaikka Keskolla vaikuttaa olevan tuulta purjeissaan, vaaralliseksi karikoksi sille saattaa muodostua ruoan hintakilpailu. Hinnoilla ovat kilpailleet etenkin Lidl ja S-ryhmä, joiden kaupat ovat myös HS:n hintavertailujen mukaan K-kauppoja halvempia.

Jos hintakisa edelleen kiristyy, Keskon kannattavuus uhkaa heikentyä, arvioi Santavirta. Päivittäistavarakauppa tuo Keskon liikevaihdosta yli puolet.

Viime vuonna päivittäistavarakaupan liikevoitto supistui 45,7 miljoonaa euroa 177,5 miljoonaan euroon. Keskon mukaan syynä oli kiristynyt hintakilpailu. Helanderin mukaan Citymarketit ja K-supermarketit kuitenkin vahvistivat markkinaosuuttaan.

”Me emme missään nimessä usko, että ruuan hinta tulee loputtomiin laskemaan”, Helander sanoi.

Tulevaisuus

Kuluttajien luottamus ja ostovoima ovat olleet Suomessa pitkään alavireisiä. Helanderin mukaan vieläkään ei näy selviä merkkejä paremmasta.

Kesko kuitenkin ennakoi, että sen liikevaihto on tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna. Liikevoiton puolestaan ennakoidaan paranevan. Arvioissa ei ole otettu huomioon Suomen Lähikaupan ja Onnisen hankintoja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää