Talous

Kirjailija: ”Seuraava kriisi ovella” – pankkiirit tiesivät vain vähän finanssikriisin syistä

Finanssimarkkinoilla on sääntönsä, mutta kukaan ei tiedä, onko ohjaamossa enää ketään, sanoo menestyskirjailija Joris Luyendijk.

Mitä tapahtuu, kun pankkimaailmasta tietämätön hollantilainen toimittaja ja antropologi lähtee Lontoon Cityyn puoleksitoista vuodeksi selvittämään, millainen on pankkiirien suljettu maailma?

Lyhyt vastaus: Menestyskirja.

200 pankkiirin haastatteluihin perustuvaa, Suomessa vastikään Rahan ruhtinaat -nimellä julkaistua Joris Luyendijkin kirjaa on myyty Hollannissa viime vuonna enemmän kuin mitään muuta kirjaa, eroottiset kirjat ja värityskirjat mukaan lukien. Painosmäärä oli yksin Hollannissa 300 000, ja kirjan oikeudet on myyty 15 maahan.

”Tarkoitus oli tehdä rahoitusmaailmasta ymmärrettävää ulkopuolisille”, Luyendijk kertoo helsinkiläishotellin baarissa.

Aiemmin Lähi-idän kirjeenvaihtajana ja sanomalehtitoimittajana toimineen Luyendijkin mukaan suuri osa talousjournalismista on ”sisäpiiriin kuuluvien toimittajien kirjoituksia sisäpiiriläisistä sisäpiiriläisille”.

Hän kertoo itse olleensa aina innostunut sellaisista kirjan aiheista, joista ihmisillä on vahvoja tunteita, mutta ei juuri mitään tietoa.

Pankkiirit olivat vuonna 2008 tapahtuneen finanssikriisin jälkeen tässä mielessä täydellinen aihe.

”Kuinka voi jatkaa työntekoa, kun usko vapaiden markkinoiden toimivuuteen on pettänyt ja veronmaksajien on täytynyt pelastaa pankit?” Luyendijk selittää yhtä kirjan perimmäistä kysymyksenasettelua.

Rahan ruhtinaat on sujuvasti kirjoitettu, mutta ainakin taloustoimittajalle vain vähän uutta tietoa antava kirja.

Sen ansiot ovat toisaalla, tietynlaisessa matkakirjamaisessa kerronnassa.

”Se on kirjoitettu ihmisille, jotka eivät tiedä rahoitusmaailmasta juuri mitään”, Luyendijk puolustautuu. Hänen mukaansa tieto täytyy kertoa ihmisten kautta.

Tutkimusmatkoillaan Lontoon Cityn investointipankeissa Joris Luyendijk törmäsi heti ensimmäiseksi vaikenemisen muuriin.

”Isoissa pankkiiriliikkeissä sinua ei ainoastaan irtisanota, vaan perääsi lähetetään juristit.”

Luyendijkia auttoi se, että hän työskenteli City-blogin pitäjänä arvostetun The Guardian -lehden palveluksessa ja kävi keskusteluja ilman nauhoituksia esimerkiksi kahviloissa ja pankkiirien kotona. ”He nauttivat haastatteluista.”

Luyendijk kertoo yllättyneensä siitä, kuinka vähän pankkiirit lopulta tiesivät finanssikriisin syistä tai sen vaikutuksista.

”Moni oli päättänyt vain ohittaa koko asian.”

Luyendijkin mukaan pankkiireja ei yhdistänyt ahneus vaan halu olla hyviä työssään.

Monista suorastaan hehkui ylpeys siitä, että he ovat hyviä työssään.

”Kyse oli siitä, kenellä on eniten kookospähkinöitä, ilman kyllästymispistettä. Niin kuin 14 kultamitalia voittanut urheilija haluaa 15. mitalin.”

Kun Luyendijkilta kysyy, mitkä olivat hänen mielestään kirjan päälöydökset, vastaus tulee pienen harkinnan jälkeen erittäin jäsennellysti.

”Ensinnäkin, talous on paljon vaarallisempaa kuin ihmiset tajuavat. Toiseksi, meidät vietiin jo kuilun reunalle 2008. Kolmanneksi, se ei ollut pahojen ihmisten vaan hyvin huonojen rakenteiden syytä. Pankkiirit eivät ole hirviöitä, mutta pankit ovat hirviömäisiä rakennelmia.”

”Ja neljänneksi – mikään ei muutu. Pedon luonne on yhä sama, business as usual.”

Luyendijkin arvion mukaan seuraava kriisikin on ovella.

Velkaantumista on hoidettu lisävelalla, pankkiirit pelaavat yhä toisten ihmisten rahoilla ilman aitoa vaaraa henkilökohtaisen omaisuuden menetyksestä ja riskienotto kannattaa.

Luyendijk kertoo, että kirjaa kirjoittaessaan yksi kantava teema oli ajatus siitä, kuinka moni elää harhakuvitelmassa.

”Harhakuvitelma pankeissa siitä, että pankkiirit saavat miljoonansa. Toisaalta valvonta­viranomaisten harha siitä, että he voivat valvoa tapahtumia ja myös siitä, että velkahuolista selvitään painamalla lisää rahaa ja ottamalla lisää velkaa.”

Luyendijkin mukaan pankkiirien omaa korvausvelvollisuutta tulisi tuntuvasti lisätä, pankit pitäisi pilkkoa pienemmiksi ja monimutkaisten sijoitusinstrumenttien käyttöä tulisi pyrkiä rajoittamaan.

Heti perään Luyendijk kertoo kirjaa tehdessään yllättyneensä siitä, kuinka esimerkiksi professori John Kayn kaltaiset kolumnistit ovat yli kymmenen vuoden ajan kirjoittaneet The Financial Times -sanomalehteen tarkkoja analyyseja finanssimaailman ongelmista, ja ehdottaneet tarvittavia uudistuksia – silti juuri mitään ei tapahdu. ”Myös politiikka on mädäntynyt.”

Luyendijk kertoo onnekseen oppineensa Lähi-idän vuosinaan kärsivälliseksi.

”Olen epätoivossani pitkämielinen.”

Joris Luyendijk: Rahan ruhtinaat – Matka pankkiirien suljettuun maailmaan. 266 s. Atena

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Menestyskirjailija

 Hollantilainen antropologi, toimittaja ja kirjailija Joris Luyendijk, 39, asuu Lontoossa perheensä kanssa.

 Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan esimerkiksi siitä, miten kirjeenvaihtajat Lähi-idässä oikeasti tekevät työtään ja kuinka luotiliiveissä poseerataan vain tv-kameroiden käydessä.

 The Guardianin päätoimittajana vuosina 1995–2015 toiminut Alan Rusbridger värväsi Luyendijkin lyhyen tapaamisen jälkeen toimitukseensa töihin.

 Luyendijk kertoo tällöin hioneensa englantiaan paremmaksi muun muassa siten, että hän opetteli ulkoa muiden kolumneja, jotka olivat hänestä hyvin kirjoitettuja.

 Varat kirjaprojekteihinsa hän kertoo keränneensä säästämällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talouskriisi
 • Pankit
 • kirja
 • Sijoittaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  2. 2

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  3. 3

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  4. 4

   Junaliikenne poikki rantaradalla lumisateen takia, kertoo pelastuslaitos

  5. 5

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Poliisi etsii kahta pikkupoikajoukkiota ja aikuista miestä Espoon tuhopolttoihin liittyen – poikia epäillään nuotion sytyttämisestä parvekkeen alle

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Malmin nainen kertoi valehdelleensa krp:lle Aarnion syyllisyydestä – HS seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää