Talous

Perheyhtiöt vastaan Nordea – vuorineuvosten perilliset käyvät oikeustaistelua miljoonien eurojen huonoista sijoituksista

Vuorineuvosten perillisten mielestä Pohjoismaiden suurin pankki piilotteli kymmenillä miljoonilla myydyn sijoituksen riskejä.

”Jotkut sanovat, että asiakasta ei voi naruttaa kuin kerran. . . sinun kohdallasi olen tosissani siinä, että ei kertaakaan.”

Näin kirjoitti Nordean Markets -yksikön pankkiiri lokakuussa 2006. Hän tunsi sähköpostin vastaanottajan Rauno Puolimatkan, joka on legendaarisen lähiö­rakentajan Armas Puolimatkan poika.

Nordean sijoitustuotteita suunnitteleva Markets-yksikkö halusi saada Rauno Puolimatkalta myönteisen vastauksen kymmen miljoonan euron kysymykseen. Se koski uutta sijoitustuotetta Kalmar Class A Notes IV (Combo) -arvopaperia, jota pankkiiri oli pari päivää aiemmin Puolimatkalle esitellyt.

Rauno Puolimatka kiinnostui Kalmarista, sillä hän etsi sijoitusyhtiölleen riskitöntä ja maltillista tuottoa tarjoavaa arvopaperia.

”En ole esittänyt Rausanteelle tai sinulle mitään mihin en tosissani itse usko, ja niin tulen jatkossakin toimimaan”, pankkiiri vakuutti sähköpostissaan.

Tarjous vetosi myös järkeen, sillä Nordea oli valmis lainaamaan koko sijoitettavan kymmenen miljoonaa euroa. Lainan vakuudeksi riittäisi pelkkä kymmenen miljoonan euron Kalmar-sijoitus, joten Puolimatkan ei tarvitsisi sitoa lainkaan omaa pää­omaa hankkeeseen.

Puolimatka vakuuttui, sillä Nordeassa näkemänsä kalvo­sarjan mukaan sijoituksen ”pääoma on käytännössä turvattu” ja lainan ”suurin riski liittyy tuottoon”. Esitteen mukaan lainan passiiviseen osaan sijoitettava pääoma kasvaa korkoa ja ”turvaa sen, että sijoittaja saa lainan eräpäivänä nimellispääomansa takaisin”.

Rauno Puolimatka oli oppinut luottamaa silloisen pääpankkinsa sijoitusneuvontaan, joten hän päätti merkitä arvopaperia.

Sen nimi viittaa Kalmarin kaupunkiin Ruotsin rannikolla tai vaihtoehtoisesti Atlantilla elävään mustekalaan. Sillä on kahdeksan peruslonkeroa ja kaksi näitä pitempää pyyntilonkeroa.

Nyt lähes kymmenen vuotta myöhemmin Rauno Puolimatka on raskaissa riidoissa Nordean kanssa. Puolimatkan sijoitusyhtiö Rausanne jätti viime lokakuussa haasteen Nordeaa vastaan, sillä yhtiö menetti sijoituksestaan 60 prosenttia.

Puolimatkan yhtiö vaatii Kalmar-sijoituksesta vahingonkorvauksena kuutta miljoonaa euroa korkoineen ja oikeudenkäyntikuluineen.

Puolimatka ei ole liikkeellä yksin. Sama Nordean pankkiiri myi samaan aikaan Kalmaria myös Aarnioiden suvun Palkkiyhtymälle, toiselle perheyhtiölle. Aarniotkin ovat aloittaneet oikeustoimet Nordeaa vastaan.

Aarnioiden suvun panokset ovat Puolimatkaa kovemmat.

He sijoittivat Kalmariin 20 miljoonaa euroa eli kaksinkertaisen määrän Puolimatkaan verrattuna.

Rausanne ja Palkkiyhtymä ovat molemmat kiinteistömarkkinoille sijoittavia perheyhtiöitä, joiden pääomistajat tuntevat tulleensa Nordean huijaamiksi. Rausannen omaisuus on alun perin lähtöisin vuorineuvos Armas Puolimatkan (k. 1989) rakennusliiketoiminnasta.

Palkkiyhtymän varojen lähde taas on vuorineuvos Aarne J. Aarnion (k. 2013) työ metsä- ja rakennusteollisuudessa sekä laivanvarustuksessa.

Palkkiyhtymä haastoi Nordean oikeuteen jo vuoden 2010 syksyllä.

Myös Palkkiyhtymä vetoaa siihen, että Nordean myynti­toiminta on ollut arvopaperilain vastaista virheellisten ja harhaanjohtavien tietojen vuoksi.

Vaikka Palkkiyhtymän kanteesta on kohta kuusi vuotta, oikeudenkäynti junnaa yhä muotoseikoissa.

Itse pääasiaa eli väitteitä Nordean lainvastaisesta sijoitusneuvonnasta ei ole sivuttu sanallakaan.

Nordea vetosi heti siihen, että Helsingin käräjäoikeus on väärä paikka käsitellä riitaa. Käräjä­oikeus, hovioikeus ja korkein oikeus ovat käsitelleet viisi vuotta sitä, mikä on laillinen oikeuspaikka käsitellä Kalmar-sijoitustuotteen myyntitapahtumaa.

Palkkiyhtymä eli Aarne J. Aarnion perilliset haluaisivat käsitellä riitaa Helsingin käräjä­oikeudessa, mutta Nordea taas viedä kiistan välimiesoikeuteen. Prosessiväitteellä Nordea on lykännyt itse pääasian käsittelyä hamaan tulevaisuuteen.

Aarnioiden suvun Palkkiyhtymä lähti Kalmar-sijoittajaksi tutulla kaavalla ja saman pankkiirin tarjouksesta. Tällä kertaa Nordean pankkiirin sähköposti lähti Jesse Aarniolle, joka on Aarne J. Aarnion pojanpoika.

Houkuttimena postissa oli pankkiirin laskelma, jonka mukaan kaiken hyvän päälle Kalmar-sijoituksen tuotto-odotus on 18 prosenttia vuodessa.

Palkkiyhtymän sijoituksen taustalla oli se, että yhtiö päätti alkuvuodesta 2006 varautua mahdolliseen taloudelliseen taantumaan osakemarkkinoiden pitkän nousun jälkeen. Palkkiyhtymä halusi sijoittaa varojaan korkotuotteisiin, joista Nordea tarjosi ensin Mermaidia.

Mermaid on Kalmarin tavoin niin sanottu strukturoitu tuote. Se on joukkolaina tai talletusmuotoinen sijoitus, joka koostuu monesta osasta. Niissä on vähäriskinen korko-osuus ja runsaammin riskiä sisältävä osakkeisiin tai johdannaisiin sidottu osuus.

Palkkiyhtymä sijoittikin Mermaidiin ensin 11 miljoonaa euroa, mutta päätyi myöhemmin sijoittamaan 20 miljoonaa euroa Kalmar-lainaan.

”Tuotto ei ole aivan yhtä kova kuin Mermaidissa, mutta riskitaso on oleellisesti matalampi”, Nordean Markets-yhtiön pankkiiri kirjoitti.

Palkkiyhtymä kertoo kanteessa, mitä Nordean korkotuotteisiin erikoistuneet edustajat korostivat sähköposteissaan: Kalmar-lainaan sisältyvän pää­oman menettämisen riski on ”lähes olematon”, ja että esitteen mukaan ”sijoittaja saa lainan eräpäivänä nimellispääomansa takaisin”.

Siis aivan samantapaisia vakuutteluja kuin Puolimatka sai ennen omaa Kalmar-sijoitustaan.

Palkkiyhtymä katsoo kanteessa, että kyseessä oli lopulta vedonlyönti Palkkiyhtymän rahalla: Palkkiyhtymä otti 20 miljoonan euron pääomallaan Nor­dean puolesta riskin siitä, että ennen syyskuuta 2013 ei tulisi taloustaantumaa.

Taloustaantuma tuli jo syksyllä 2008, ja finanssikriisin myötä muun muassa islantilaiset Landsbanki, Glitnir ja Kaup­thing sekä amerikkalaiset finanssitalot Freddie Mac ja Fannie Mae menivät konkurssiin.

Markkinapuheet jäivät samalla puheiksi ja ratkaisevaksi nousi lainaehtojen kaksi sanaa: Ei pääomaturvaa. Se tarkoittaa, että pankki eikä kukaan mukaan taannut sijoitetun pääoman takaisinmaksua.

Puolimatka menetti sijoituksestaan 60 prosenttia ja Aarniot yli 60 prosenttia, kun vain 6–8 yhtiötä sijoituksen takana olevasta viitesalkusta meni konkurssiin. Näitä viiteyhtiöitä oli huomattava määrä eli 100–120.

Nordea kertoi perjantaina Helsingin Sanomille, että pankki on eri mieltä Puolimatkan ja Aarnion -sukujen vaatimuksista ja kiistää kanteet. Pankin mukaan ”kyseessä ovat ammattimaiset ja ammattitaitoiset sijoittajat, jotka ovat ymmärtäneet sijoitustuotteen ominaisuudet”.

Nordea pitää valitettavana sitä, että asia on johtanut oikeudenkäynteihin. Ne jatkuvat tänä keväänä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Pankkien sijoitusneuvonta puhuttaa

 Vuosi sitten keskusteluun nousivat pankkien myymät kalliit ja tarpeettomat sijoitustuotteet yksityishenkilöille.

 Viime syksynä valtionyhtiö Finavia kertoi kärsineensä 34 miljoonan euron tappion lähinnä Dansken myymistä johdannaisista, joita se ei edes tarvinnut.

 Kaksi isoa perheyhtiötä käy nyt oikeutta Nordeaa vastaan isot tappiot aiheuttaneiden sijoitustuotteiden vuoksi.

 Kiistellyt tuotteet ovat mutkikkaita ja tappiot isoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Palkkiyhtymä Oy
 • Oikeudenkäynnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää