Talous

Etlan raportti: Suomessa tehdään liian vähän työtä liian kovalla palkalla

Etlan tuoreen raportin mukaan työtuntien määrä on Suomessa noin seitsemän prosenttia pienempi kuin Ruotsissa ja noin viisi prosenttia pienempi kuin muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi torstaina tutkimuspäällikkö Antti Kauhasen ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälän raportin Työn määrä: Miksi Suomessa pitäisi tehdä enemmän työtä?

Raportin lähtökohtana on laskelma siitä, että sekä kokoaikaiset että osa-aikaiset työntekijät tekevät Suomessa vähemmän työtunteja vuodessa kuin muissa Pohjoismaissa.

Työikäistä kohden laskettuna työtuntien määrä on Suomessa noin seitsemän prosenttia pienempi kuin Ruotsissa ja noin viisi prosenttia pienempi kuin muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa keskimäärin, kirjoittajat laskevat.

”Osa-aikainen työ on Suomessa muita Pohjoismaita vähäisempää, minkä vuoksi kaikki työlliset huomioon ottaen työssä olevat tekevät keskimäärin Suomessa hieman enemmän tunteja kuin muissa Pohjoismaissa”, kirjoittajat tarkentavat.

Kirjoittajien mukaan työllisten tekemät vuosityötunnit ovat laskeneet vuodesta 1975 vuoteen 2014 noin 250 tuntia, josta viidennes on johtunut työllisyysasteen laskusta ja neljä viidennestä työssä olevien työajan lyhenemisestä.

Hallitus yrittää lisätä suomalaisten työntekijöiden työintoa piiskalla ja porkkanalla – ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennetään ja palkkoja ja työvoimakustannuksia pyritään eri keinoin alentamaan esimerkiksi pyrkimällä siirtämään työsuhteen ehdoista sopimista paikalliseksi.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen työttömyysaste on nyt 9,2 prosenttia.

Kauhasen ja Vihriälän mukaan hallituksen toimet ovat pääsääntöisesti oikeansuuntaisia.

Heistä Suomen työttömyysongelma johtuu siitä, ettei työllistäminen ole yrityksille riittävän kannattavaa.

Ratkaisuna on palkkojen lasku ja työvoiman liikkuvuuden parantaminen. Nämä toimet lisäisivät työvoiman kysyntää.

Lisäksi työssä olevat tekevät Kauhasen ja Vihriälän analyysin mukaan ”todennäköisesti liian vähän töitä”.

”Tämä johtuu pohjimmiltaan siitä, että työntekoa verotetaan kun taas vapaa-aikaa subventoidaan eri tavoin. Näihin ongelmiin voidaan hakea helpotusta lähinnä tekemällä vero- ja tulonsiirtojärjestelmiin erityisesti matalan työllisyysasteen ryhmiin kohdentuvia muutoksia” Kauhanen ja Vihriälä kirjoittavat.

Toisin sanoen työn vastaanottaminen täytyisi tehdä erityisesti köyhille aina kannattavaksi.

Vihriälä ja Kauhanen linjaavat yksiselitteisesti, että työn jakaminen useammalle ei lisää työllisyyttä.

Samaan näkemyksen jakavat Suomessa asiaa tutkineet Osmo Soininvaara ja kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Väite on varsin yksioikoinen aikana, jolloin töiden automatisoituminen, robotit ja digitalisaatio syövät joukon perinteisiä töitä, ja työt täytyy jakaa monessa tilanteessa uudelleen. Sen pohjaksi kaipaisi laajoja perusteluja.

”Käytännössä tuntia kohti lasketut palkkakustannukset yleensä nousevat työaikaa lyhennettäessä, mikä nostaa työvoimakustannuksia ja alentaa työvoiman kysyttyä määrää”, Kauhanen ja Vihriälä perustelevat ja vetoavat käytännön kokemuksiin esimerkiksi Saksan työelämästä.

Kauhanen ja Vihriälä toteavat että Suomessa esiintyy ”vastentahtoista työttömyyttä enemmän kuin mihin hyvin toimivassa taloudessa voisi päästä”.

Toisin sanoen osa työttömistä ei ole työttömiä harkitusti ja tahallaan.

Tutkijoiden mukaan makropolitiikassa Suomella ei ole paljoa liikkumavaraa.

Valuuttakurssi ei kehity eurossa Suomen tilanteen perusteella, korot ovat jo nollassa, ja elvyttämiseen ei julkisen talouden velkaantumisen takia ole juuri lisämahdollisuuksia.

Viennin jo tapahtunut romahduskin edellyttää kirjoittajista työvoimakustannusten leikkausta.

Kauhasen ja Vihriälän mielestä tässä tilanteessa työajan pidentäminen ilman palkankorotusta voisi lisätä myös työttömien työmahdollisuuksia.

”Tämä perustuu siihen, että vuosityöajan pidentäminen nostaa arvonlisäystä työntekijää kohti samalla kun työvoimakustannukset pysyvät ennallaan. Tämä puolestaan johtaa siihen, että yritysten kannattaa laajentaa toimintaansa ja palkata lisää henkilökuntaa”, Kauhanen ja Vihriälä perustelevat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää