Talous

Kiinalaiskilpailija sekoittaa Konecranesin fuusiota

Konecranes kiistää, että yhdistymisen valmistelu Terexin kanssa olisi jäissä.

Kiinalanen Zoomlion sekoittaa suomalaisen nosturivalmistajan Konecranesin suunnitelmia yhdistyä yhdysvaltalaiseen nosturi- ja laitevalmistajaan Terexiin.

Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina, että Terex olisi keskeyttänyt yhdistymisen valmistelun Zoomlionin tekemän ostotarjouksen takia. Zoomlion aikoo maksaa Terexistä 30 dollaria osakkeelta, ja aiemmin tällä viikolla yhtiö julkisti suunnitelmansa yrityskaupan rahoittamisesta.

Konecranes ja Terex julkistivat fuusiosuunnitelmansa viime elokuussa. Kaksikosta Terex on liikevaihdolla mitattuna selvästi suurempi yritys, mutta tulevan yrityksen pääkonttori olisi kuitenkin Suomessa.

Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson kiistää Reutersin tiedot. Gustavsonin mukaan yhdistymisen valmistelua ei ole keskeytetty.

”On väärä tieto, että koko homma pantaisiin nyt jäähylle. Olemme siinä vaiheessa, että kilpailuhyväksynnät ovat viranomaisten käsissä, joten siinä mielessä on vähemmän tekemistä”, hän kertoo.

Lisäksi Zoomlion ei ole Gustafsonin mukaan jättänyt Terexistä virallista ostotarjousta.

Hänen mukaansa Terexillä on edelleen Konecranesin kanssa sitova sopimus. Gustavson kertoo, että Konecranes on oikeutettu vahingonkorvauksiin, jos Terex vetäytyy fuusiosta.

”Uhrattu aika ja vaiva kompensoidaan”, hän sanoo.

Terexin toimitusjohtaja John Garrison kertoi Reutersin mukaan sijoittajapuhelussa keskiviikkona, että yhtiön hallitus ei ole muuttanut kantaansa Konecranes-fuusioon.

”Terexin johto sekä hallitus keskustelevat Zoomlionin kanssa ja pohtivat huolellisesti Zoomlionin ehdotusta”, Garrison kuitenkin sanoi.

Konecranes ei ole ainut este Zoomlionin yrityskaupan tiellä.

Yhdysvalloissa on huolestuttu Terexin myynnistä Kiinaan, koska yhtiöllä on sopimuksia Yhdysvaltojen armeijan kanssa, ja yhtiö toimittaa tärkeää infrastruktuuria eli nostureita satamiin.

Kongressissa ollaan huolissaan, että Terexin myynti olisi kansallinen turvallisuusriski. Yrityskauppa ei välttämättä saisi maan viranomaisten siunausta.

”Zoomlion on lehtitietojen mukaan iso toimittaja Kiinan armeijalle, ja sen omistaa isolta osalta Kiinan valtio. Ei ole mitenkään sanottua, että he saisivat sitä lupaa”, Gustavson sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritysfuusiot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  5. 5

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  6. 6

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  7. 7

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  8. 8

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää