Talous

Eläkeyhtiö Varma sai RAY:n asiakkaakseen – houkuttimena 755 000 euron työhyvin­vointiraha

Valtion pelimonopoli sai 755 000 euroa rahaa, jota ei ole tarkoitettu eläkeyhtiöiden kilpailuun asiakkaista.

Valtion pelimonopoli Raha-automaattiyhdistys (RAY) siirsi työeläkevakuutuksensa Varmaan poikkeuksellisen suuren työ­hyvinvointilupauksen jälkeen.

Työeläkeyhtiö Varma lupasi maksaa RAY:lle 755 000 euroa työhyvinvointiin, jos se siirtää asiakkuutensa Ilmarisesta Varmaan vuosiksi 2015–2018.

RAY hyväksyi tarjouksen, vaikka sen hallinto ei saanut Varmalta konkreettista työhyvinvointisuunnitelmaa.

Ratkaisevaa oli työhyvinvoinnin rahoitus, sillä Helsingin Sanomien tietojen mukaan muut tarjouskilpailuun osallistuneet työeläkeyhtiöt tarjosivat noin puolet Varman lupaamasta määrästä.

Varman tarjoama työhyvin­vointiraha (tyky) on yli kymmenen kertaa niin suuri kuin RAY:n maksamien palkkojen perusteella laskettu osuus 72 000 euroa.

Järjestelyssä ei ole mitään laitonta, mutta Finanssivalvonta on kiinnittänyt vuosia huomiota julkisten työhyvinvointirahojen käyttöön asiakaskilpailussa vastoin tarkoitusta.

Uudet asiakkaat, kuten RAY, ovat saaneet isoja työhyvinvointirahoja, kun taas suurin osa vanhojen asiakkaiden henkilökunnasta on jäänyt ilman.

Finanssivalvonnan mielestä työhyvinvointirahaa pitäisi jakaa niille yritysten ja yhteisöjen työntekijöille, joiden riski jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on kaikkein suurin.

Näin työeläkejärjestelmä pyrkii edistämään työhyvinvointia ja jatkamaan varsinkin iäk­käimpien työuria entistä pitemmälle.

RAY:n 1 650 työntekijästä suuri osa on nuoria opiskelijoita, jotka tekevät osa-aikatyötä ja jatkavat sen jälkeen muulle uralle.

RAY:n työntekijöiden keski-ikä on 35 vuotta.

RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski sanoo, että yhdistys kilpailuttaa vakuutuksensa normaalisti neljän vuoden välein.

”Ensin kilpailutamme meklarin, ja tämä meklari hoiti kilpailutuksen. Meklarikilpailutuksen voitti kansainvälinen Marsh”, Nummikoski kertoo.

Hänen mukaansa RAY:n työ­eläkeyhtiö vaihtui vuonna 2015 ensi kertaa tällä vuosituhannella. Ennen Varmaa vakuutukset hoiti toiseksi suurin työeläke­yhtiö Ilmarinen.

”Marsh sai tarjoukset ja teki yhteenvedon. Päätös työeläkeyhtiön valinnasta perustui ­kokonaisarvioon”, Nummikoski selvittää.

Hänen mukaansa RAY ei pyytänyt työeläkeyhtiöiltä valmiita suunnitelmia tai malleja työ­hyvinvoinnin parantamiseen.

”Haluamme itse toteuttaa ­nämä työhyvinvointihankkeet”, Nummikoski sanoo.

HS pyysi Raha-automaattiyhdistykseltä ja Varmalta tarjousta lakisääteisestä työeläkevakuutuksesta, jonka Varma oli lähettänyt meklariyhtiö Marshille. RAY antoi Varmalle vapauden päättää siitä, mitkä osat tarjouksesta se julkistaa.

Varma lähetti yleiset vakuutusehdot ja tietoa tunnusluvuistaan ja henkilöstöstään. Sen sijaan tiedot yhtiön tarjoamista työhyvinvointipanostuksista sisältävät Varman mukaan liike­salaisuuksia, joten niitä ei voisi julkaista edes asiakkaan luvalla.

Varman varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen sanoi keskiviikkona, että kymmenkertainen panostus johtui muun muassa siitä, että RAY:n toimi­alalla on vuorotyötä, nuorta työvoimaa ja paljon vaihtuvuutta.

”Puhutaan vapaa-ajan ja työn tasapainosta. Koimme, että on paljon asioita, joihin voimme vaikuttaa heidän kanssaan”, Laukkanen perustelee.

Laukkasen mukaan Varma on toimittanut kaiken asianmukaisen materiaalin meklarille, joka hoitaa kilpailutuksen julkisissa hankinnoissa.

”Tyky-raha on myönnetty riskiperusteisesti.”

Laukkasen mukaan Varma ei ole käyttänyt työhyvinvointi­rahaa sen tarkoituksen vastaisesti kilpailuun asiakkaista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tyky-rahoja mennyt vääriin tarkoituksiin

 Osa eläkeyhtiöistä käyttää työhyvinvointirahoja osin asiakkaiden kalasteluun eikä työhyvinvointiin.

 On tiedossa, että eläkeyhtiöt ovat maksaneet paljon työhyvinvointirahaa yhtiöille. RAY:n tapaus kertoo, että sitä on suunnattu myös julkisoikeudelliselle yhteisölle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  7. 7

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  8. 8

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  9. 9

   Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle

  10. 10

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää