Talous

Rengasyrityksen epäillään varastaneen Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksia – taustalla joukko suomalaisia huippujohtajia

Yksi Black Donuts Engineeringin asiakas on kiinalainen Triangle.

Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksien hyödyntämisestä epäiltyyn Black Donuts Engineering -yhtiöön kytkeytyy epäsuorasti joukko suomalaisen liike-elämän vaikuttajia.

Black Donuts Engineeringin omistavan belgialaisen sijoitusyhtiön Cleantech Industries Globalin hallituksen varapuheenjohtaja on Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo, ja hallituksen jäseninä ovat konsulttiyhtiö Pöyryn entinen varatoimitusjohtaja Jukka Nyrölä ja hallitusammattilainen Matti Vikkula. He ovat olleet yhtiön hallituksessa vuoden 2014 alusta.

”Olen mukana Cleantech Industries Globalissa (CIG), koska se on todella kiinnostava yhtiö, jolla on hyvät mahdollisuudet. Aion myös jatkaa tehtävässä. Jos, vastoin luuloani, tässä CIG:n osittain omistamassa yhtiössä olisi tapahtunut väärinkäytöksiä, harkitsen asiaa uudestaan. En ole tässä asiassa tuomari”, sanoo Kallasvuo.

Cleantech Industries Globalin ovat perustaneet ilmeisesti sijoittajat Ari Salmivuori ja Raif Nisametdin. Salmivuori ei tiistaina vastannut soittopyyntöihin. Yhtiön verkkosivuilla ainoana työntekijänä mainitaan Kai Hauvala, joka on Black Donuts Engineeringin toimitusjohtaja.

Kaupparekisteriin sijoitusyhtiö Cleantech Industries Globalin toimialaksi on merkitty myös renkaiden valmistukseen ja testaamiseen liittyvien prosessien, järjestelmien, laitteiden ja palveluiden suunnittelu, konsultointi, tuotanto, kauppa ja agentuuri. Lisäksi yhtiö kehittää ja konsultoi renkaiden suunnittelua ja suunnitteluun liittyviä menetelmiä ja järjestelmiä.

Black Donuts Engineeringin perustajien oikeudellisia asioita on hoitanut Salmivuoren Ajanta-sijoitusyhtiön entinen juristi. Nokian Renkaiden hallituksen entinen sihteeri on myös hoitanut yhtiön perustajien asioita.

Cleantech Industries Globalin hallituksen puheenjohtajana oli vuosina 2014–2015 pääomasijoitusyhtiö Capmanin hallituksen puheenjohtaja Karri Kaitue.

”Ilmoitin keväällä 2015 eroavani hallituksesta. On parempi, että yhtiön asioita kommentoivat ne, jotka siellä ovat nykyisin.” Kaitue kertoo, että hän ei ole koskaan sijoittanut Black Donuts Engineeringiin eikä Cleantech Industries Globaliin.

Nokian Renkaiden palveluksesta irtisanoutui vuosina 2010–2011 useita työntekijöitä, jotka ovat mukana Black Donuts Engineeringissä. Nokian Renkaat teki syksyllä 2011 tutkintapyynnön epäillessään irtisanoutuneiden vieneen yhtiön yrityssalaisuuksia.

Rikoksesta syytettyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita. Syyttäjä epäilee, että tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on käytetty yhtiön toiminnassa tarjottaessa ja myy­täessä rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan Black Donuts Engineeringin asiakkaina on ainakin venäläinen, indone­sialainen, serbialainen ja kiinalainen renkaiden valmistaja. Asiakkaana oleva kiinalainen on Triangle, joka markkinoi renkaitaan 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.

Syyttäjä vaatii epäillyille vankeusrangaistuksia, ehdollisia vankeusrangaistuksia ja huomattavaa rikoshyötyä valtiolle. Rikoshyödyn määrästä syyttäjä ei ole kertonut.

”Yrityssalaisuudet liittyvät pääsiassa meidän tuotantoteknologiaan ja tuotekehitykseen, ja ne sisältävät Nokian Renkaiden keskeistä ydinosaamista. Käsittääksemme yrityssalaisuuk­siamme on myös käytetty oikeudettomasti”, sanoo Nokian Renkaiden lakiasiainjohtaja Susanna Tusa.

Rikoksista epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä rikokseen. Rikoksesta epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen asti, kunnes tuomioistuin heidät mahdollisesti epäillyistä rikoksista tuomitsee. Syytteiden käsittely tuomioistuimessa ei ole vielä alkanut.

Marraskuussa Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Nokian Renkaiden liikesalaisuuksia Black Donuts Engineeringille toimittaneen vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen yrityssalaisuusrikoksista.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessorin Raimo Lahden mukaan marraskuussa tunnustamisoikeudenkäynnissä annetulla tuomiolla yrityssalaisuuden rikkomisesta ja yrityssalaisuuden väärinkäyttämisestä voi olla tosiasiallista merkitystä vireillä olevien syytteiden käsittelyyn tuomioistuimessa.

”Annettu tuomio antaa syytä otaksua, että syytteet varsinaisessa pääasiassa voivat hyvinkin menestyä. Merkittävää on se, että tuomio vahvistaa näiden yrityssalaisuusrikosten tunnusmerkkien täyttymisen. Pääkäsittelyssä syyttäjän täytyy näyttää silti toteen todisteilla jokaisen syytetyn kohdalta rikoksen tunnusmerkkien täyttyminen”, sanoo Lahti.

Kiinalaiset rynnistävät markkinoille

Renkaiden valmistus on suurta liiketoimintaa.

Maailman 20 suurimman valmistajan yhteenlaskettu liikevaihto on yli 100 miljardia euroa, ja vuosittain valmistetaan yli miljardi rengasta.

Markkinoita hallitsevat japanilaiset, eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset valmistajat, mutta kiinalaiset ja intialaiset kilpailijat ovat lisänneet markkina­osuuttaan.

Kiinassa ja Intiassa kilpailuetuna on verraten pienet työvoimakustannukset.

Viime vuosina etenkin kiinalaiset valmistajat ovat alkaneet menestyä entistä paremmin rengastesteissä. Se on puolestaan pelästyttänyt monia alan perinteisiä yhtiöitä.

Nokian Renkaat on keskittynyt kalliisiin talvirenkaisiin. Se edellyttää halvempia perusrenkaita enemmän tutkimus- ja tuotekehitystä, joka taas aiheuttaa kustannuksia. Suurimmat yhtiöt valmistavat renkaita kaikkiin hintaluokkiin.

Nokian Renkaiden tuotannosta 70 prosenttia on talvirenkaita. Yhtiön suurin tehdas on Venäjällä.

Elintason noustessa autojen kysyntä kasvaa eniten kehittyvillä markkinoilla, joissa kuluttajilla on varaa ostaa pääasiassa kaikista huokeimpia renkaita ja vähiten kalliita talvirenkaita.

Siksi monet suurten renkaiden valmistajat ovat siirtäneet tuotantoaan kehittyville markkinoille säilyttääkseen markkinaosuutensa ankarassa kilpailussa.

Renkaiden markkinoilla on jo pitkään ollut käynnissä samanlainen muutos kuin monilla muillakin teollisuuden aloilla. Tuotanto siirtyy pienten työvoimakustannusten maihin, mutta tutkimus- ja tuotekehitys voi pysyä siellä, missä osaaminen on parasta.

Renkaiden tuotekehityksen ja tuotannon suunnittelun myyminen aasialaisille valmistajille voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi liikeideaksi.

Oikaisu: Uutisen grafiikkaan korjattu Nokian Renkaiden liikevaihto sekä Sumitomon kirjoitusasu.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Rengasvilppi voi täyttää rikoksen tunnusmerkit

 Viime perjantaina Nokian Renkaat myönsi vilppinsä renkaidensa testauksissa.

 Aikaisemmin samana päivänä Kauppalehti kertoi sähköposteista, joista ilmenee yhtiön ilmeisesti pitkään kestänyt huijaaminen.

 Nokian Renkaat oli toimittanut tiedotusvälineiden testeihin renkaita, joissa on paremmat ominaisuudet kuin kaupoista saatavissa renkaissa.

 Nokian Renkaat on myös lähettänyt runsaasti tiedotteita, joissa se kertoo menestyksestään tiedotusvälineiden rengastesteissä. Testimenestymisestään yhtiö on kertonut vuosikausia osavuosikatsauksissaan.

 Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessorin Raimo Lahden mielestä viranomaistutkinnassa olisi syytä selvittää, täyttyvätkö tällaisessa tapauksessa kuluttajia harhaanjohtavalta markkinoinnilta suojaavan markkinointirikossäännöksen tunnusmerkit.

 Rikoslain mukaan markkinointirikoksesta on tuomittava se, joka tavaroiden, palveluksien, kiinteistöjen, yksityisen osakeyhtiön arvopapereiden tai muiden hyödykkeiden ammattimaisessa markkinoinnissa antaa kohderyhmän kannalta merkityksellisiä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja.

 Markkinointirikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Syyttäjän on ennen markkinointirikosta koskevan syytteen nostamista varattava kuluttaja-asiamiehelle tilaisuus antaa lausuntonsa asiassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  3. 3

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  6. 6

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  7. 7

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  8. 8

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  9. 9

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  10. 10

   Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää