Talous

Altia purkaisi kasvun kahleet

Säädökset estävät mahdollisuudet verkkokauppaan sekä väkevien juomien mainonnan ulkomailla.

Altiaa runsaan vuoden luotsannut toimitusjohtaja Pekka Tennilä kertoo olevansa nyt unelmatyöpaikassaan.

Eikä ihme, sillä hän on saanut valtion alkoholijuomayhtiön talouden niin kovaan kuntoon, että viime vuoden tilinpäätöstä kelpasi esitellä perjantaina.

Liikevoitto nousi, kannattavuus koheni ja tase vahvistui.

Yhtiö pääsee vihdoin myös jakamaan osinkoa omistajilleen eli veronmaksajille. Hallitus esittää, että osinkoa jaettaisiin viime vuoden tuloksesta 10,4 miljoonaa euroa.

Onko yhtiö nyt pantu myyntikuntoon?

”Tätä aina kysytään, ja olemme toki tietoisia, että valtio on valmis yhtiöittensä omistusjärjestelyihin, mutta ei minulla ole mandaattia tuohon vastata”, Tennilä vastaa.

”Olemme nyt vahvistaneet yhtiön kilpailukykyä ja pelikortit ovat vahvat.”

Altian liikevaihto laski viime vuonna, mutta se oli myös odotettavissa ja johtui osin tuotevalikoiman ankarasta karsinnasta ja keskittymisestä harvempiin avainbrändeihin. Toki myös markkina oli vaikea, eivätkä valuuttakurssitkaan suosineet.

Tennilän mukaan Altia on jo esimerkiksi aito konjakkitalo. Koskenkorvan kanssa palataan juurille, ja esittelyvideolla korostetaan sen tulevan ihan oikeasta maalaiskylästä. ”Viineissäkin meistä voisi tulla merkittävä peluri”, Tennilä uskoo.

”Haluamme olla alan trendijohtaja.”

Tennilä tähyää tulevaisuuteen, vaikka kuluttajien nautiskelumieltymyksiä on hankala ennustaa. Suunta on Suomessa ja muissa Pohjoismaissa pitkään ollut kohti keveitä ja mietoja juomia, mutta esimerkiksi Ruotsissa näkyy taas liikahdusta kohti väkeviä, etenkin viskiä kohti.

Kuohuviinin kuplien suosio jatkaa kasvuaan kaikissa Pohjoismaissa.

Yksi Altian ja maailman juomayhtiöiden kuluttajatrendeistä kulkee nimellä hyvinvointi ja alkoholi-terveys, joka saattaa herättää myös epäilyjä.

”Emme väitä, että alkoholi on terveellinen tuote, mutta kohtuullisesti nautittuna se on aika miellyttävä. Korostamme myös puhtaita luonnon raaka-aineita ja matalaa alkoholipitoisuutta”, Tennilä tähdentää.

Esimerkiksi Altian uutuusluomulikööriin kelpaavat vain Kainuun metsämustikat ja luomuohra.

Päämarkkinat Altialla ovat yhä Suomessa ja Ruotsissa, mutta yhtiö haluaisi nyt myös kasvaa ja lisätä vientiä.

Väkevien mainoskielto on Tennilän mukaan paha este viennin kasvattamiselle.

”Haluaisimme yritysesitteessä sanoa, mitä teemme, mutta se ei nyt ole mahdollista.”

Syynä on se, että kaikilla Eta-markkinoilla suomalaisyhtiön tulee noudattaa Suomen alkoholilainsäädäntöä mainonnassa ja myynninedistämisessä.

Kotimaiset yritykset eivät myöskään voi harjoittaa alkoholin verkkokauppaa, kun taas ulkomaisille yrityksille se on mahdollista.

”Digitaalinen murros etenee, ja myös kotimaisten yritysten pitäisi päästä siihen mukaan, jotta emme putoa kilpailusta.”

Myyntikanavat ovat nyt muutenkin murroksessa. Esimerkiksi Tanskassa verkkokauppa kasvaa voimakkaasti.

Altian toive on, että päivittäistavarakaupassa saisi myydä myös etanolipohjaisia, enintään 4,7 prosentin juomia. Tällä hetkellä vain käymispohjaisten myynti on sallittua.

”Tämähän on ihan keinotekoinen ja historiallinen jäänne”, Tennilä puuskahtaa.

Tennilä ei usko viinien tulevan ruokakauppoihin lähiaikoina, mutta hänen mielestään Alko hoitaakin myynnin nyt hyvin.

Alkoholilainsäädäntöuudistuksessa väläyteltyä tunnin lisäaikaa Alkojen aukioloajoille Tennilä pitää luontevana.

Silti ravintolamyynnin edistäminenkin on tärkeää, koska niissä bränditkin voivat näkyä. ”Kannatamme alkoholinkulutusta valvotuissa olosuhteissa.”

Rajakauppaa – ainakin ammattimaista – ovat hieman suitsineet tiukentunet matkustajatuontiohjeet ja Viron nostamat alkoholiverot.

Silti sen osuus väkevissä on noin 30, viineissä 20 ja oluessa kymmenkunta prosenttia, Tennilä arvioi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuohuviini maistuu

 Suomessa alkoholin myynti laski 2,8 prosenttia. Etenkin votkan, konjakin ja liköörin myynti supistui.

 Ruotsissa myynti pysyi liki ennallaan. Etenkin viski, rommi, likööri ja gini kävivät kaupaksi.

 Norjassa myynti laski 0,8 prosenttia. Etenkin valkoviinin myynti väheni.

 Kuohuviinin suosio jatkoi kasvuaan kaikissa kolmessa monopolimaassa.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Alkoholipolitiikka
 • valtionyhtiö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää