Talous

Oulu päihitti muut Pohjoismaiden kaupunkialueet – kahdessa vuosikymmenessä väkiluku kasvoi liki 40 prosenttia

Oulu kärsii yhä työttömyydestä, mutta työvoimaa saapuu alueelle koko ajan enemmän

Oulu on Pohjoismaiden vetovoimaisimpia kaupunkialueita, vaikka Nokian puhelinbisneksen romahdus riepottelikin kaupunkia kipeästi vuosikymmenen alkupuoliskolla.

Oulun väestö on kasvanut nopeampaa tahtia kuin missään muussa Pohjoismaisessa kaupunkikeskuksessa, selviää tutkimuslaitos Nordregion vuoden 2016 raportista.

Oulun väestö kasvoi vuosina 1995–2015 peräti 37,5 prosenttia, kun esimerkiksi Helsingin metropolialueella kasvua kertyi 25,3 prosenttia.

Väestökasvua mitattiin kaupunkialueittain eli kuntaliitokset eivät vaikuta lukuihin. Esimerkiksi Helsingin kohdalla kasvulukemat koskevat koko pääkaupunkiseutua.

Oulun kasvu on jatkunut tauotta koko 20 vuoden mittausjakson jakson ajan. Edes Nokian ongelmat eivät taittaneet kasvua, vaan Oulun seudun asukasluku paisui reilulla seitsemällä prosentilla 250 400 asukkaaseen vuosina 2010–2015.

”Poikkeuksellisen korkeasti koulutettu ja nuori väestömme sekä innovatiivinen, yrittäjähenkinen asenne ovat vieneet kehitystä nopeasti eteenpäin. Alueeseen tehtyjen investointien määrä kertoo uskosta tulevaisuuteen”, toteaa Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula tiedotteessa.

Business Oulu on kaupungin liikelaitos, joka on panostanut viime vuosina etenkin kansainväliseen markkinointiin. Oulussa on myös pidetty huolta siitä, että pohjoisesta kaupungista on hyvät lentoyhteydet naapurimaihin ja muualle Suomeen.

Business Oulun mukaan Ouluun on tulossa lähivuosina suuria investointeja. Esimerkiksi viime vuonna valmistunut pysäköintiluolasto mahdollistaa 300–400 miljoonan euron investoinnit kaupungin keskustaan. Niistä kauppakeskus Valkea valmistuu jo huhtikuussa 2016, ja toinen kauppakeskus on jo tulossa.

Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on päättänyt investoida 500 miljoonaa euroa Oulun yliopistollisen sairaalan kehittämiseen vuoteen 2030 mennessä.

Työpaikkoja Oulun seudulla tarvitaan edelleen kipeästi. Työttömyysaste oli vuoden alussa ely-keskuksen mukaan noin 16 prosenttia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oulu
 • Väestönkasvu
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää