Talous

Suomalaisia vähän venäläisissä yhtiöissä – ex-pääministeri Aho ehdolla pakotelistalla olevaan Sberbankiin

Pääministeri Sipilä sanoo, ettei Esko Ahon ehdokkuus ole ongelma. Muista suomalaisista venäläisten suuryhtiöiden hallituksissa istuvat Sakari Tamminen ja Pekka Viljakainen.

Helsinki/Bryssel

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi perjantaina, ettei hänelle ole ongelma, että entinen pääministeri Esko Aho on ehdolla pakotelistalla olevan venäläisen Sberbankin hallitukseen. Hänen mukaansa keskustalainen Aho oli informoinut Sipilää asiasta ennen kuin se tuli julkisuuteen.

”Aho kertoi, että hän on ehdolla, se oli tiedossa etukäteen. Tämä on puhtaasti hänen henkilökohtainen asiansa. Tämä ei ole hallituksen eikä hallitusten välinen asia”, Sipilä totesi Brysselissä, jossa hän osallistui EU-johtajien huippukokoukseen.

Sipilän mukaan muitakin suomalaisia yksityishenkilöitä toimii Venäjällä, eikä pankin hallituksessa toimiminen ole pakotteiden vastaista.

Suomalaisia on mukana isojen venäläisten yritysten hallinnossa hyvin vähän. He ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Aho kertoi torstaina saaneensa kutsun hallitukseen Sberbankin toimitusjohtajalta German Grefiltä, jonka hän sanoi tunteneensa vuosikausia. Valtiollisen Sberbankin osuus on noin 50 prosenttia Venäjän pankkimarkkinoista.

Aho on vasta ehdolla, mutta kaksi suomalaista, it-taustainen Pekka Viljakainen ja terästeollisuudessa toiminut Sakari Tamminen, ovat jo isojen venäläisten yritysten hallituksessa.

Viljakainen nimitettiin Venäjän postin hallitukseen vuonna 2014. Sitä ennen hän toimi pääministeri Dmitri Medvedevin ainoana ulkomaisena neuvonantajana lähinnä ”Venäjän piilaaksoksi” kutsutun Skolkovon kehittämisessä.

Viljakainen vaurastui myytyään perustamansa Visual System -yrityksen Tieto Enatorille vuonna 1998 ja on sen jälkeen toiminut lähinnä yrittäjänä.

Viljakaista pyydettiin Venäjän valtion 300 vuotta vanhaan postiin, koska se aiotaan modernisoida ja siitä aiotaan tehdä valtavaan konttoriverkostoon pohjaava vähittäispankki. Konttoreita postilla on yli 40 000.

Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen on teräsyhtiö Severstalin hallituksen jäsen.

Yhtiön mukaan Tamminen on puheenjohtajana hallituksen palkitsemis- ja nimitystoimikunnassa.

Severstal on Venäjän toiseksi suurin kaivos- ja metallurgian yhtiö. Sillä on lisäksi liiketoimintaan ulkomailla. Severstal on ostanut yrityksiä Yhdysvalloista ja Länsi-Euroopasta.

Severstal on yksityinen yhtiö, jolla sanotaan olevan läheiset suhteet Kremliin. Sen omistaa lähes kokonaan Venäjän rikkaimpiin kuuluva oligarkki Aleksei Mordašov. Mordašov ja Tamminen tuntevat toisensa vuosien takaa metallialan kansainvälisen järjestötoiminnan kautta.

Hallitustyöt voivat Venäjällä päättyä myös ikävästi.

Seppo Remes oli vielä vuosi sitten merkittävin suomalainen hallitusammattilainen Venäjällä.

Hän istui usean yhtiön hallituksessa. Tärkeimmät olivat Venäjän valtion sähköverkkoyhtiö Rosseti, valtion nanoteknologiayhtiö Rosnano sekä miljardöörien Leonid Mihelsonin ja Gennadi Timtšenkon kemianyhtiö Sibur.

Yllättäen Remekseltä evättiin viime vuoden maaliskuussa maahanpääsy Venäjälle. Hän oli palaamassa Moskovaan, jossa hän asui venäläisen vaimonsa kanssa. Remes sai viiden vuoden porttikiellon, jonka taustoja hän on saattanut vain arvailla.

Suomalaisten suuryritysten yhteyksiä Venäjälle edistävän East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo sanoo, että hallituksen asema venäläisessä yrityksessä poikkeaa Suomen käytännöistä.

”Toimitusjohtajalla on Venäjällä suuri valta. Vastaavasti hallitus toimii enemmän neuvonantajana ja puuttuu vain isoihin strategisiin linjauksiin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Nainen ja mies rosvosivat tuhansien arvosta viinejä töölöläisravintolasta – poliisi sai epäillyt kiinni kahden kuukauden etsintäkuulutuksen jälkeen

  7. 7

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  8. 8

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  9. 9

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää