Talous

Suomen merkittävin taloustieteilijä koulutus­leikkauksista: Älyllinen loukkaus koko tiedeyhteisöä kohtaan

Bengt Holmström vastaanotti tiistaina Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön kunniapalkinnon.

Juttu on julkaistu alun perin 23.3.2016.

Yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n taloustieteen professorin Bengt Holmströmin lääke kehittyneiden kansantalouksien talousvaikeuksiin on yksinkertainen, mutta vaikeasti toteutettava.

”Meidän pitää oppia oppimaan uudella tavalla.”

Holmström palkittiin tiistaina Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön 75 000 euron kunniapalkinnolla. Viime vuonna palkinnon sai presidentti Martti Ahtisaari.

Uusilla oppimistavoilla Holmström viittaa automaatiotekniikan hyödyntämisen vaikeuksiin.

Uusi tekniikkaa korvaa perinteisiä työtehtäviä monilla toimialoilla. Tekniikan kehittyminen on herättänyt taloustieteilijöiden keskuudessa paljon keskustelua. Sen piti olla resepti tuottavuuden vauhdittumiseen, mutta todellisuudessa vauhti on hidastunut.

Holmström arvelee keskeiseksi ongelmaksi sen, että opimme hyödyntämään uutta tekniikkaa poikkeuksellisen hitaasti. Esimerkiksi vaativaa ohjelmointia ei opita ohjekirjoista.

”Jos katsotaan, miten Suomen menestys luotiin, se oli jäljittelemällä. Suomesta lähdettiin ulkomaille oppimaan, miten erilaisia koneita ja palveluja kehitetään. Se loi perustan sille, minkä päälle rakennettiin uusia innovaatioita.”

Uuden tekniikan hyödyntämisen keskipisteessä on siis tekemällä ja kokeilemalla oppiminen. Ongelmana on, että se on hyvin hidasta. Holmströmin mukaansa kyse on ikään kuin metsästyksestä.

Ajatus syttyi hänen mieleensä vuosi sitten, kun hän keskusteli Slush-kasvuyritystapahtuman perustaneen Miki Kuusen kanssa. Kuusi kertoi keskeiseksi osaamiseksi sen, että hän on hyvä etsimään tietoa verkosta. Sitä voi verrata metsästystaitoon.

”Metsästystäkään ei opi pelkästään ohjekirjoista. Jos on eilen saanut kalaa tietystä paikasta järveä, mutta tänään samasta paikasta ei tulekaan kalaa, tuskin kukaan ajattelee järven olevan rikki. Kalastukseenkaan ei ole yhtä oikeaa reseptiä.”

Uusi tekniikkaa on yksi tärkeä syy tuloerojen kasvamiseen Yhdysvalloissa. Pienipalkkaisilla palvelualoilla, joissa uutta tekniikkaa on vaikea hyödyntää, työmahdollisuudet ja palkat ovat kasvaneet.

Suurin häviäjä on keskiluokka, joiden työpaikkoja on hävinnyt valtavasti. Etenkin valmistavassa teollisuudessa uutta tekniikkaa on voitu soveltaa suoraviivaisesti, minkä takia se on syrjäyttänyt perinteisiä työtehtäviä. Kolmannes Yhdysvaltojen valmistavan teollisuuden kadonneista työtehtävistä on siirtynyt Kiinaan.

Holmström pitää hyvin mielenkiintoisena, että tuloeroja eivät niinkään selitä erot ammattiryhmien palkkauksessa, vaan erot työnantajien menestymisessä.

”Parhaimmat työntekijät hakeutuvat parhaiten menestyneisiin yrityksiin, jotka maksavat parasta palkkaa. Palkkaerot eri työntekijöiden välillä parhaiten menestyneissä yrityksissä eivät ole kasvaneet, mutta erot palkkatasossa yritysten välillä ovat kasvaneet.”

Holmström uskoo, että palkkaerot johtuvat myös kädestä pitäen opituista taidoista.

Suomen talouden keskeisin tavoite eli tuottavuuden parantaminen voidaan ratkaista pitkälle ottamalla oppia muilta eli ”imitoimalla”.

”Imitointi on myös merkittävä keino uusien innovaatioiden syntymiseen.”

Holmström painottaa, että suomalaisilla on kaikki edellytykset oppia soveltamaan uutta tekniikkaa entistä paremmin ja tehokkaammin. ”Suomi on hyvin koulutettu kansa, mutta se ei näy talouden tuloksissa. Ei riitä, että suomalaiset ovat korkeasti koulutettuja, vaan meidän pitää olla oikealla tavalla ja ehkä laaja-alaisemmin koulutettuja.”

Hallitus aikoo leikata koulutuksesta suoraan ja epäsuoraan tällä vaalikaudella liki miljardia euroa, jos indeksikorotusten peruminen otetaan huomioon.

Hallituksen kaavailemia säästöjä Holmström pitää käsittämättömän suurina.

”Erikoisinta on, että rahoitusta karsitaan parhaiten menestyviltä yliopistoilta. Leikkaukset ovat älyllinen loukkaus tiedeyhteisöä kohtaan. Ilmeisesti hallitus kyseenalaistaa yliopistojen kyvyn tehdä järkeviä päätöksiä tieteentekemisessä.”

Holmströmin mielestä hallituksella on oikeus päättää yliopistojen määrästä ja sijainnista.

”Sen sijaan hallituksen ei pitäisi sekaantua siihen, mitä yliopistoissa opetetaan tai mitä tutkimuksessa painotetaan. Yliopistoille kuuluu täydellinen intellektuaalinen autonomia.”

Tärkeintä tieteessä ovat oikeat kysymykset, sanoo Holmström. Poliitikoilla ei ole välttämättä edellytyksiä ymmärtää, mitkä ovat ne kysymykset, jotka ovat koulutuksen ja tutkimuksen kannalta tärkeitä.

Holmström muistuttaa fyysikko Albert Einsteinin vastauksesta siihen, miten tämä ratkaisisi maailman ongelmat tunnissa.

”59 minuuttia kuluisi sen pohtimiseen, mikä on se todellinen ongelma. Minuutti jäisi ongelman ratkaisemiseen. Suomessa hallitus on käyttänyt tuntinsa aika lailla toisin tavoin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen merkittävin taloustieteilijä

 Bengt Holmström on Suomen kansanvälisesti merkittävin taloustieteilijä. Hänen tutkimuksiaan on julkaistu kaikissa maailman merkittävimmissä kansantaloustieteellisissä julkaisuissa.

 Holmström hoitaa kuuluisassa Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT) yhden 1900-luvun merkittävimmän kansantaloustieteilijän Paul A. Samuelsonin nimikkoprofessuuria.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Yrittikö kadonneen sukellusveneen miehistö ottaa yhteyttä? – Argentiinassa havaittiin seitsemän epäonnistunutta satelliittipuhelua

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  9. 9

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää