Talous    |   HS-Analyysi

Oliko Kim Gran Nokian Renkaiden fantastinen johtaja vai testihuijauksen taustahahmo?

Pitkäaikainen toimitusjohtaja johti Nokian Renkaita uskaliaasti, mutta ei silti tohtinut vastustaa toimialan pimeää puolta.

Kim Gran on yksi viime vuosien arvostetuimpia suomalaisia yritysjohtajia, mutta uutiset ovat lian­neet hänen mainettaan.

Helmikuussa tuli ilmi, että Nokian Renkaat on toimittanut tiedotusvälineiden rengastesteihin jo pitkään parempia renkaita kuin myyntiin tulleet renkaat.

Vuonna 2000 Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi nousseen Granin perintö on silti vaikuttava. Yhtiön hyvin tuntevat kuvailevat Grania karismaattiseksi, kilpailuhenkiseksi, luottamusta herättäväksi ja fantastiseksi.

HS kertoo, millaisen jäljen Gran jätti Nokian Renkaisiin.

Kasvu

Nokian Renkaat teki jotain suomalaisittain harvinaislaatuista Kim Granin johdolla – se kasvoi keskikokoisesta pörssiyhtiöstä suureksi.

”Kuinka moni Suomen keskikokoisista pörssiyrityksistä kasvaa isoiksi? Ei juuri mikään. ¨[Taajuusmuuntajia valmistava] Vacon oli matkalla isoksi, mutta pääomistajat päättivät myydä senkin pois ennen kuin se ehti kasvaa 25 suurimman yhtiön joukkoon Helsingin pörssissä”, sanoo Handelsbankenin analyytikko Tom Skogman.

Nokian Renkaiden liikevaihto paisui Granin aikana vajaasta 400 miljoonasta noin 1,4 miljardiin euroon. Liikevoitto yli seitsemänkertaistui lähes 300 miljoonaan euroon. Yhtiö peittoaa kannattavuudessa maailman suurimmat rengasyhtiöt.

Strategia

Rengasyhtiön hallituksen puheenjohtajan Petteri Walldénin mukaan Gran otti heti taloon tultuaan merkittävän roolin strategian selkeyttämisessä.

”Gran oli keskeisessä roolissa Venäjä-hankkeissa jo 1990-luvun ensimmäisistä yrityksistä lähtien”, Walldén kirjoittaa sähköpostitse.

Walldén listaa Granin saavutuksiksi myös Vianor-rengasketjun kasvattamisen, brändin kirkastamisen, kansainvälistymisen ja uusien jakelukonseptien luomisen.

Granin aikana yhtiö kaappasi Venäjän markkinat itselleen. Tehdasalue Pietarin lähellä Vsevoložskissa osoittautui nappisijoitukseksi – etenkin Venäjän vakaina vuosina ennen Ukrainan kriisiä ja öljynhinnan romahdusta.

”Kun ajattelee kaikkia niitä riskejä, mitä Venäjällä voi olla, strategia on onnistunut erinomaisesti”, arvioi Nordean analyytikko Rauli Juva.

Venäläisten kuluttajien ostovoima on öljyn halpenemisen ja pakotteiden myötä murentunut, mutta yhtiö on paikannut tulostaan viemällä halvalla tuotettuja renkaita muualle.

Arvonluonti

Granin toimitusjohtajakaudella Nokian Renkaiden markkina-arvo kymmenkertaistui.

Jos yhtiön kannattavuus ja sitä myötä markkina-arvo luisuisi liikaa, joku maailman suurista rengastoimijoista haukkaisi suomalaisyhtiön kokonaan ja siirtäisi tuotannon muualle. Näin on käynyt jo ruotsalaiselle Gislavedille ja norjalaiselle Vikingille.

Toistuvista irtisanomisista huolimatta Nokian Renkaat työllistää yhä Suomessa noin 1 700 henkeä.

Pörssikurssien huimalla nousulla on varjopuolensa.

Nokian Renkaiden kannustinjärjestelmä rakentui optioille. Gran itse hyötyi palkkiojärjestelmästä yli 15 miljoonan euron edestä. Kauppalehden tietojen mukaan pikavoittoihin yllyttävä optiojärjestelmä johti rengastestien peukalointiin.

Vaikka Gran on kiistänyt optio-ohjelman lietsoneen väärinkäytöksiä, Nokian Renkaat on ilmoittanut uudistavansa kannustinjärjestelmän.

Yrityskulttuuri

Helsingin yliopiston yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen pitää Granin kaudelle tyypillisenä suurten riskien hakkapeliittahenkeä.

”Hänen aikanaan Nokian Renkaat otti käyttöön riskialttiin liiketoimintamallin, joka keskittyy etenkin Venäjään. Tällä strategialla voi voittaa paljon, mutta myös kärsiä suuria tap­pioita.”

Yhtiö pelasi riskipeliä myös huijatessaan rengastesteissä. Nokian Renkaiden puolustuksen voi summata kahteen argumenttiin: manipulointi oli vähäpätöistä ja sitä tekivät muutkin.

Johtamisen professori Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopistosta ei selityksiä niele.

”Tällainen käytös viittaa rakenteelliseen korruptioon. Tuplaroolit ja niin kutsuttu maan tapa ovat esimerkkejä tästä.”

Gran istui valtaosan toimitusjohtajakaudestaan myös ­yht­iön hallituksessa. Hallituksen tehtävä on valvoa operatiivisen johdon toimintaa.

Toimiala

Granin johtamana Nokian Renkaat päätti toimia, kuten kaikki muutkin.

Professori Lämsän mukaan pillinpuhaltajia ei Suomen kaltaisesta pienten piirien maasta montaa löydy. Hän nostaa esimerkiksi rakennusyhtiö Firan toimitusjohtajan Jussi Ahon, joka on jo pitkään kitkenyt rakennusalan harmaata taloutta ja muita epäeettisiä toimia.

Granista ei ollut pillinpuhaltajaksi, mutta Nokian Renkaiden nykyisessä toimitusjohtajassa Ari Lehtorannassa on poten­tiaalia. Hän käynnisti viime syksynä yhtiön sisäisen tarkastuksen rengastesteistä, mutta ei julkistanut tuloksia oma-aloitteisesti ajoissa.

Lehtorannan mukaan (HS 6. 3.) rengasvalmistajien, testaajien ja tiedotusvälineiden vilppiä on tapahtunut toimialalla vuosikausia ja testituloksia ostetaan.

Yhtiössä on otettu Lehtorannan aikana käyttöön eettiset säännöt, jotka koskevat myös testausta. Hän tuli Nokian Renkaisiin talon ulkopuolelta hissiyhtiö Koneesta.

Maine

Nähtäväksi jää, kuinka Gran muistetaan Suomen yrityshistoriassa.

HS:n tietojen mukaan poliisi aloittaa esitutkinnan Nokian Renkaista. Tutkinta liittynee optiokauppoihin. Joukko No­kian Renkaiden sisäpiiriläisiä myi optioitaan ennen kuin yhtiö kertoi rengasvilpistä pörssitiedotteella.

Gran katkaisi viimeisen virallisen siteensä yhtiöön viime huhtikuussa, kun hän jäi pois Nokian Renkaiden hallituksesta. Hän on myynyt kaikki op­tionsa, eikä omista osakkeita yhtiössä, jonka johtotehtävissä hän toimi 20 vuotta.

Nordean Juvan mukaan tässä ei ole mitään outoa.

”Nokian Renkaissa on ollut käytäntönä, että optioita saaneet myyvät ne pääosin pois merkitsemättä niillä osakkeita.”

Vireillä on myös kuluttajien kanteita yhtiötä vastaan. Aivan hetkessä vilppi ei unohdu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Vuorineuvos Kim Gran

 Työskenteli muun muassa perheensä kuljetusalan yrityksessä 80-luvulla ja myöhemmin kahdeksan vuotta pakkausalan johtotehtävissä Britanniassa.

 Tuli Nokian Renkaisiin vuonna 1995 henkilöautorenkaiden tulosyksikön johtajaksi. Toimitusjohtaja vuosina 2000–2014 ja hallituksen jäsen 2002–2015.

 Sai vuorineuvoksen arvonimen vuonna 2010. Arvonimet ovat julkisia arvonantoja yhteiskunnan hyväksi tehdystä työstä.

 Oli ehdolla YIT:n hallituksen puheenjohtajaksi, mutta vetäytyi ehdokkuudesta maaliskuussa.

 Toiminut muun muassa kumiteollisuuden etujärjestöissä Suomessa ja muualla Euroopassa, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Suomalais-venäläisen kauppakamarin hallituksissa sekä vapaamuurareissa.

 Asuu nykyään Portugalissa.

Lähteet: Biografiakeskus, Asiakastieto, HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Renkaat
 • Huijaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskuksessa, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  4. 4

   Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  7. 7

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  8. 8

   Nordea lopettaa kertaheitolla kolme lähekkäistä konttoria – katso grafiikasta, miten nopeasti pankkikonttorit katoavat

  9. 9

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  10. 10

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  3. 3

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää