Talous

Kiinalaisyhtiö hakee Suomen valtion tukea Kemin biotehtaalle

Yhteensä 40 miljoonan euron tukirahoja tavoitteli 54 hakemusta.

Kiinalaisyhtiö Kaidi hakee Suomen valtiolta tukea hankkeelleen perustaa Kemiin jalostamo, joka tekisi puusta ja metsätähteistä liikenteen biopolttoaineita.

Kaidi oli yksi monista hakijoista työ- ja elinkeinoministeriön TEM:n hakukierroksella, jonka ensimmäinen vaihe päättyi viime viikolla.

Kaidin kuten muidenkaan hakijoiden pyytämää summaa ministeriö ei kerro. Ministeriö ryhtyy nyt seulomaan hakemuksia ja julkistaa tulokset ensi vuoden alussa.

Tukirahaa on tällä kierroksella jaossa 40 miljoonaa euroa. Vaikka Kaidi onnistuisi saamaan koko summan itselleen, se ei olisi kovin suuri osa hankkeen kokonaiskustannuksista, joiksi yhtiö ilmoittaa noin miljardi euroa.

Kaidi kertoi Kemin-suunnitelmistaan helmikuussa. Tieto herätti innostusta työttömyyden koettelemassa Pohjois-Suomessa. Suurlaitoksen toteutumisen tiellä on kuitenkin paljon esteitä, yhtenä suurimpana rahoitus. Vaikka hanke saisi enimmäistuet valtiolta ja lisäksi myös EU-rahaa, sen pitää perustua pääosin markkinaehtoiseen rahoitukseen.

Suomessa biotukien jakaminen pohjautuu nykyhallituksen tavoitteeseen lisätä Suomessa tuotettujen bioaineiden osuutta autoliikenteen polttoaineissa.

Tämä tavoite kiinnostaa myös muita yrityksiä, ja siksi 40 miljoonan tukirahaa tavoitteli määräaikaan mennessä 54 hanketta.

Jos kaikki hankkeet toteutuisivat, tiedossa olisi yhteensä 3,3 miljardin euron investoinnit, joista Kaidi haukkaisi yksin lähes kolmanneksen. Luku kertoo joka tapauksessa, että vain osa voi toteutua.

Ministeriölle tulee seuraavaksi haastava työ seuloa hakemuksista lupaavimmat ja ennen muuta realistisimmat. Siksi seulontaan on varattu aikaa lähes vuosi.

Kaidia lähempänä tukirahaa saattaa olla esimerkksi forssalainen Envor Group, joka hakee tukea bioetanolitehtaan rakentamiseksi joko Saloon, Loimaalle tai Forssaan.

Lopputuote olisi bensiiniin sekoitettava bioetanoli, joka tehtäisiin biokaasusta ja oljesta. Siksi Envorin hallituksen puheenjohtaja Mika Laine kutsuu hanketta biohybridiksi.

Tehdas maksaisi noin 150 miljoonaa euroa. Jotta tuella olisi merkitystä, sen pitäisi Laineen mukaan olla nyt jaettavasta summasta vähintään puolet, eli 20 miljoonaa euroa.

Alan tekijänä Envorilla on uskottavuutta. Se on vuosia toiminut noin 50 hengen pk-yritys, jolla on kokemusta erilaisten kierrätysmateriaalien käsittelystä.

Veronmaksajan kannalta valtion biotuissa on se rauhoittava ehto, että tuki maksetaan vain laskua vastaan, sen jälkeen kun rakentaminen on käynnistynyt. Tosin myös suunnitteluun ja tutkimukseen voi saada rahaa.

Seuraava 40 miljoonan biotukikierros järjestetään vuoden päästä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hallituksella kovat tavoitteet

 Hallitusohjelman mukaan uusiutuvan energian käyttöä lisätään niin, että sen osuus nousee 2020-luvulla yli 50 prosenttiin ja omavaraisuus yli 55 prosenttiin käytetystä energiasta.

 Tavoitteena on myös nostaa liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuus vuoteen 2030 mennessä 40 prosenttiin.

 Kivihiilen käytöstä energiantuotannossa pitäisi luopua 2020-luvun aikana ja puolittaa tuontiöljyn käyttö kotimaan tarpeisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusiutuva energia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  8. 8

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää