Talous

Suomen talousnäkymät kohentuivat kevään tultua – vähittäiskaupan luottamus kävi helmikuussa EU:n pohjimmaisena

Kuluttajien ja yritysten luottamus piristyi maaliskuussa, mutta kasvunäkymät ovat yhä aneemiset

Alkukevät on tuonut pieniä valonpilkahduksia Suomen talousnäkymiin. Sekä yritysten että kuluttajien luottamus vahvistui hieman maaliskuussa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajaluottamus hypähti maaliskuussa 10,4 pisteeseen, kun vielä helmikuussa mittari oli 7,7 pisteessä. Vuotta aiemmin maaliskuussa luottamus oli silti nykyistä vahvempi, 11,2 pistettä.

Kuluttajien usko talouteen on myös yhä pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Keskiarvo on 11,6 pistettä.

Työttömyyden uhka on suomalaisten mielestä edelleen tavanomaista suurempi, mutta kuluttajat ovat silti valmiimpia ottamaan lainaa tai ostamaan kestotavaroita kuin laittamaan rahat säästöön.

Kuluttajista 36 prosenttia uskoo, että Suomen taloustilanne paranee vuoden aikana. 26 prosenttia arvioi taloustilanteen synkkenevän entisestään. Vielä helmikuussa sekä optimistien että pessimistien osuus oli yhtä suuri: 29 prosenttia.

Suurin osa ihmisistä ei odota suuria muutoksia taloustilanteeseensa. Maaliskuussa 24 prosenttia arvioi oman taloutensa kohentuvan vuoden aikana, kun taas 15 prosenttia pelkäsi rahatilanteensa heikkenevän.

Vahvinta talousluottamus on pääkaupunkiseudulla. Heikointa luottamus on työttömien ja eläkeläisten parissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton tiistaina julkaiseman indikaattorin mukaan luottamus on piristynyt teollisuudessa, rakennusalalla ja vähittäiskaupassa.

”Kolme neljästä indikaattorista on pikkuisen paranemaan päin ainakin toistaiseksi. Teollisuudessa parantumista on tullut jo useamman kuukauden ajan”, toteaa EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi.

Palveluala oli ainoa sektori, jonka luottamus lakastui hitusen.

Siinä missä Tilastokeskus mittaa vuoden näkymiä, EK:n indikaattorit kertovat suhdannetilanteesta tiedusteluhetkellä.

Mitään suurta käännettä parempaan Kangasniemi ei silti nykyisten lukujen valossa odota.

Nordea-pankki ennustaa Suomelle 0,5 prosentin kasvua kuluvalle vuodelle, mikä olisi yhtä paljon kuin viime vuonna. Optimistisimman arvion taitaa antaa valtiovarainministeriö, joka joulukuussa julkaistussa katsauksessaan povasi kasvulukemaksi 1,2 prosenttia.

Teollisuuden näkymät kirkastuivat maaliskuussa pistelukemaan –4, kun vielä helmikuussa EK:n keräämä luottamusindikaattori näytti –7:ää. Pitkän aikajänteen keskiarvo on yhden pisteen verran plussalla.

Parantamisen varaa riittää, sillä helmikuussa Suomen teollisuuden luottamus oli romahtanut Euroopan toiseksi heikoimmaksi. Vahvinta luottamus oli Ruotsissa ja Unkarissa.

Tunnelma on ollut viime aikoina erityisen murheellinen kauppojen kassalla, vaikka vähittäiskaupan näkymät hieman paranivatkin helmikuun –10 pisteestä maaliskuun –7 pisteeseen.

Helmikuussa suomalaisen vähittäiskaupan luottamus oli EU-maiden heikointa. Maaliskuulta vertailukelpoisia tilastoja ei vielä ole.

”Kotimarkkinoiden yleinen heikko tilanne, halpuutuskilpailu ja venäläisten ostosmatkailijoiden hupeneminen varmasti näkyvät kulutuksessa”, Kangasniemi arvioi.

Rakennusala puristi maaliskuussa itsestään irti tavallista enemmän optimismia. Luottamus nousi EK:n kyselyssä –5 pisteeseen.

Sektori on ainoa, jonka luottamus tavallista parempaa. Jo helmikuussa Suomen rakennusala ylsi myös EU-maiden vertailussa keskiarvon yläpuolelle.

”Rakennusala nyt on sentään pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Muut vasta palautuvat taantuman pohjalukemista ja vasta hätyyttelevät keskiarvolukemia”, sanoo Kangasniemi.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien asunnonostohalut ovat laimentuneet. Vain 5,2 prosenttia kuluttajista harkitsee asunnon ostoa vuoden sisällä, kun vuotta aiemmin kiinnostusta asuntokauppoihin oli 6,8 prosentilla kuluttajista. Pitkän ajan keskiarvo on seitsemän prosenttia.

Nykyisen asunnon remontoiminen sen sijaan houkuttelee. Kuluttajista 18,9 prosenttia suunnittelee asuntonsa peruskorjausta, mikä on hieman enemmän kuin normaalisti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää