Talous

Tukholma päihittää kansainvälisten suuryritysten konttoreissa Helsingin 125–19

Tukholma ja Kööpenhamina ovat saaneet houkuteltua maailman suurimpia yrityksiä. Helsinkiin sijoittuneet yritykset ovat pienempiä ja vähemmän tunnettuja.

Tukholma päihittää Helsingin seudun ylivoimaisesti, kun mitataan kansainvälisten suuryritysten tärkeiden toimistojen sijainteja.

Tukholman alueella on Pohjoismaiden tai koko maailman liiketoiminnasta vastaavia konttoreita 125, kertoo keskiviikkona julkaistu raportti. Helsingin seudulla konttoreita on 19.

Kansainvälisen bisnesverkoston Amchamin teettämän raportin mukaan Kööpenhaminassa konttoreita on 41, Oslossa 15 ja muualla Pohjoismaissa 50.

”Toisin kuin talviurheilussa, päihitämme Norjan”, sanoo Amchamin ohjelmajohtaja Kimmo Collander.

Amchamin toimitusjohtajan Kristiina Heleniuksen mukaan alueelliset pääkonttorit tuovat seuduille hyvin palkattuja työpaikkoja ja houkuttavat perässä muita kilpailijoita.

”Ne ovat iso signaali muista asioista”, Helenius kertoo.

Suomen eroa Ruotsiin ja Tanskaan korostaa se, että näissä kahdessa maassa toimii paljon kaikkein suurimpia yrityksiä. Tukholma ja Kööpenhamina ovat saaneet houkuteltua maailman tunnetuimpia yrityksiä perustamaan toimistoja.

Tukholmassa alueellista pääkonttoria pitävät muun muassa öljy-yhtiö BP, elektroniikkayritys Samsung, tietokoneyhtiö IBM ja kulutustavaroita valmistava Procter & Gamble.

Kööpenhaminassa sijaitsevat muun muassa öljy-yhtiö Totalin, vakuutusyhtiö Allianzin ja ruoanvalmistaja Nestlen konttorit.

Helsingin seudulle sijoittuneet yritykset ovat pienempiä ja vähemmän tunnettuja. Suurimmat ulkomaiset yritykset ovat saksalainen lääkeyhtiö Bayer, sveitsiläinen teleyhtiö Swisscom, japanilaiseen Toyota-autokonserniin kuuluva Toyota Tsusho ja venäläinen energiayhtiö Inter RAO.

Kaikkiaan vain yhdeksällä ulkomaisella suuryrityksellä on alueellinen pääkonttori Suomessa. Loput yrityksistä ovat suomalaisia Sammon, Fortumin ja Nokian kaltaisia suomalaisia suuryrityksiä.

Amchamin vertailussa olivat mukana maailman 2 000 arvokkainta pörssiyritystä.

Näistä joka neljännellä on toimintaa Pohjoismaissa, ja joka kahdeksas pitää Amchamin luokittelussa Pohjoismaissa alueellista pääkonttoria.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Helsinki
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää