Talous

Nordea: EKP voisi jakaa rahaa suoraan kansalaisille – ”helikopterista heitettävä raha” piristäisi taloutta

”Keskuspankkien on yritettävä jotain uutta”

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea arvioi, että Euroopan keskuspankki (EKP) voisi jakaa kaikille kansalaisille rahaa suoraan, jos keskuspankkijärjestelmä olisi valmis käyttämään kaikki pääomapuskurinsa torjuakseen deflaatiota eli hintatason alenemista.

Nordean mukaan Euroopan keskuspankkijärjestelmällä on varallisuutta ja puskureita kaikkiaan 444 miljardin euron edestä, mikä tarkoittaisi keskimäärin 1 300 euron pottia per euroalueen asukas. Määrä saattaisi vaihdella alueittain ostovoiman mukaan.

Tällaista suoraa raharuisketta ekonomisti Milton Friedman kutsui ”helikopterista heitettäväksi rahaksi”.

Yhä useampi ekonomisti on viime aikoina ehdottanut helikopterirahaa ratkaisuna esimerkiksi euroalueen ja Japanin inflaation piristämiseksi.

”Muutama vuosi sitten määrällinen elvytyskin eli valtion velkakirjojen ostaminen vaikutti mahdottomalta EKP:lle. Elämme yhä selkeämmin ympäristössä, jossa keskuspankkien on yritettävä jotain uutta”, arvioi Nordean ekonomisti Jan von Gerich uutistoimisto Reutersille.

Hän kirjoittaa katsauksessaan, että EKP tuskin olisi kuitenkaan valmis uhraamaan keskuspankkijärjestelmän pääomia kokonaan tai edes pääosin. Tiukkaa ja riskejä kaihtavaa rahapolitiikkaa ajava Saksa saattaisi myös asettua poikkiteloin.

Todennäköisesti kansalaisille jaettava potti olisikin huomattavasti pienempi, jolloin sen vaikutukset voisivat jäädä heiveröisiksi.

Von Gerichin mukaan suurin mahdollinen summa eli 1 300 euroa ei sekään olisi kovin suuri ottaen huomioon, että helikopterirahaa pitäisi riittää useiksi annoksiksi, jotta uudella työkalulla olisi haluttu vaikutus.

Tällä hetkellä EKP elvyttää euroaluetta kuukausittaisilla arvopaperiostoilla. EKP ilmoitti maaliskuussa kasvattavansa osto-ohjelmaansa 60 miljardista eurosta 80 miljardiin euroon. Se myös kertoi laajentavansa ostamiensa arvopaperien kirjoa muun muassa yrityslainoihin.

Tämän niin kutsutun määrällisen elvytyksen ongelmana on ollut, että raha jää usein muhimaan pankkeihin, vaikka EKP:n tarkoituksena on ollut nimen omaan lisätä eurotaloudessa kiertävän rahan määrää.

Jos keskuspankki jakaisi rahaa suoraan kansalaisten pankkitileille, raha lähtisi suuremmalla todennäköisyydellä liikkeelle, kun ihmisten ostovoima kohtentuisi.

Helikopterirahakaan ei ole ongelmatonta. Keskuspankki ei saisi sitä vastaan velkakirjoja, joten käytännössä EKP painaisi kansalaisille ilmaista ja täysin vastikkeetonta rahaa.

EKP ei toimi samalla logiikalla kuin liikepankit, sillä keskuspankilla on kyky luoda rahaa. Teoriassa kansalliset keskuspankit voisivat siis eurojärjestelmässä jakaa kansalaisille rahaa tarpeen mukaan ja toimia negatiivisella pääomalla.

Von Gerich huomauttaa katsauksessaan, että holtittomassa rahanpainamisessa on riskinsä.

Negatiivinen pääoma voisi murentaa uskoa keskuspankkijärjestelmään ja sekoittaa pankkien prioriteetit. Kansalliset keskuspankit saattaisivat yrittää parannella pääomarakennettaan sen sijaan, että keskittyisivät rahapoliittisiin päämääriin.

Käteisen kylvössä on myös se vaara, että inflaatio karkaa käsistä. Tällaisessa tilanteessa EKP voisi nostaa ohjauskorkoaan, joka on tällä hetkellä nollassa, mutta heittelehtivä rahapolitiikka saattaisi vaarantaa euroalueen orastavan kasvun.

Nordean kaltaiset liikepankit saattavat silti pitää helikopterirahaa parempana vaihtoehtona kuin monien keskuspankkien käyttöön ottamia negatiivisia talletuskorkoja, jotka syövät pankkien tulosta. Nykyään pankit joutuvat käytännössä maksamaan siitä, että saavat tallentaa ylimääräiset rahansa keskuspankin tileille yön yli.

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio keskipitkällä aikavälillä hieman alle kahdessa prosentissa.

Inflaatio on kuitenkin pitkään ollut vaimeaa tai jopa negatiivista. Eurostatin mukaan maaliskuussa kuluttajahinnat halpenivat euroalueella 0,1 prosenttia.

Oikaisu 4.4.2016 kello 21.05: Määrällisen elvytyksen ongelma on, että raha jää usein muhimaan pankkeihin eikä se, että raja ei jää muhimaan pankkeihin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EKP
 • määrällinen elvytys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää