Talous

Islannin pääministeri veroparatiisipaljastusten jälkeen: ”En aio erota”

”Paine hallitusta vastaan kasvaa nyt hyvin nopeasti”, sanoo politiikan tutkimuksen professori Eiríkur Bergmann.

Tukholma. Islannin pääministeri Davíð Gunnlaugsson vakuutti maanantaina, ettei hän aio erota niin sanottujen Panaman papereiden paljastusten takia.

”En ole harkinnut eroamista tämän takia, enkä aio erota tämän takia”, hän sanoi paikallisen TV2:n haastattelussa.

Useille kansainvälisille medioille vuodetut dokumentit osoittavat, että Gunnlaugssonilla on ollut yhteyksiä veroparatiisiin. Hänen perheellään on ollut myös aiemmin tuntemattomia intressejä Islannin pankkikriisiä seuranneissa velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa, mikä nyt suututtaa islantilaisia.

Arviolta tuhannet ihmiset kokoontuivat illalla Reykjavikin keskustaan parlamentin edustalle osoittamaan mieltään paljastusten johdosta.

Islannin oppositio keskusteli epäluottamuslauseesta pääministeriä vastaan maanantaiaamuna. Parlamentti kokoontui puimaan asiaa myöhemmin iltapäivällä. Luottamusäänestys, jonka ajankohdasta ei ole vielä selvyyttä, saattaisi kaataa keskustaoikeistolaisen hallituksen.

”Paine hallitusta vastaan kasvaa nyt hyvin nopeasti”, sanoo politiikan tutkimuksen professori Eiríkur Bergmann Bifrostin yliopistosta Islannista.

”Vielä on liian aikaista sanoa. Mutta minun on hyvin vaikeaa nähdä, että pääministeri selviäisi tästä myrskystä. Ainakin hänen asemansa heikentyy perinpohjaisesti”, hän sanoo.

Muun muassa Islannin entinen pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir vaati pääministerin eroa myöhään sunnuntai-iltana.

”Kyse ei ole ainoastaan kansakuntamme kansainvälisestä uskottavuudesta – kansalaiset eivät enää ikinä tule luottamaan johtajiinsa”, hän kirjoitti Facebookissa.

Muun muassa SVT:n ja Guardianin mukaan Gunnlaugsson on omistanut vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön Wintrisin. Yhtiö perustetiin vuonna 2007, koska Pálsdóttirin perheen perheyritys myytiin Islannissa ja Pálsdóttirilla oli tarve sijoittaa myynnistä saamansa voitot kannattavasti. Veroparatiisiin sijoittamisessa itsessään ei ole mitään laitonta.

Perustetun yrityksen omistus jaettiin aluksi puoliksi pariskunnan kesken, mutta myöhemmin Gunnlaugsson siirsi osuutensa vaimolleen yhden dollarin kauppahintaa vastaan. Tämä tapahtui ennen hänen pääministeriaikojaan mutta sen jälkeen, kun Gunnlauggson oli jo noussut kansanedustajaksi.

Hän ei koskaan ilmoittanut asiasta kansanedustajien esteettömyysrekisteriin tai puhunut asiasta julkisesti, mitä nyt arvostellaan Islannissa.

Pääministeri korosti maanantain haastattelussa, että hänen vaimonsa nykyisin omistama yritys on koko ajan maksanut veroja yhtiöstä Islantiin, eikä näin ollen ole ollut kyse verojen välttelystä.

Gunnlaugssonille asia on kiusallinen kuitenkin erityisesti, koska hänen hallituksensa on ollut laatimassa sopimuksia Islannin kansainvälisten velkojien kanssa pankkikriisin jälkeisinä vuosina. Julkisuudessa hän on halunnut esiintyä Islannin tiukkana puolustajana velkojia vastaan. Pääministerin vaimon nykyisin omistamalla yrityksellä Wintrisillä on ollut mittavat saatavat kaatuneiden pankkien konkurssipesissä. Tämä herättää kysymyksiä pääministerin moraalista ja toiminnan sopivuudesta.

”Monet ihmiset kokevat nyt, ettei hän ollut puolueeton. Että hän neuvotteli itse asiassa itsensä tai vaimonsa kanssa. Hänen intresseissään ei selvästi ollut puolustaa vain islantilaisten veronmaksajien etua vaan myös oman kotitaloutensa etua”, Bergmann sanoo.

Myös kahden muun ministerin nimet löytyvät vuodetuista dokumenteista.

Islannin keskustalaista edistyspuoluetta edustava Gunlaugsson on istunut tehtävässään toukokuusta 2013 alkaen. Seuraavat vaalit olisivat tavallisen aikataulun mukaan ensi vuonna.

Edistyspuolue muodostaa hallituksen keskustaoikeistolaisen itsenäisyyspuolueen kanssa. Hallituksella on takanaan enemmistö, 38 paikkaa 63:sta.

Bergmann katsoo, että ratkaisevaa on nyt pysyykö hallituskumppani Gunlaugssonin takana ja kestääkö oman puolueen tuki. Hän kuvailee tunnelmaa Islannissa nyt hiukan samanlaiseksi kuin pankkikriisin kärjistyttyä 2008 ja ennen kuin maan hallitus kaatui suuren paineen alla vuoden 2009 alussa.

Tapaus on herättänyt laajaa närkästystä islantilaisten keskuudessa, ei vähiten pääministerin käytöksen takia.

Gunnlaugsson käveli ulos sunnuntaina näytetystä SVT:n ja Islannin yleisradion RUV:n haastattelusta, kun häneltä tiedusteltiin suoraan veroparatiisiyhteyksistä.

Paikallinen sanomalehti Visir kertoo muun muassa, että paikallisen teatterin näyttelijät reagoivat sunnuntai-iltana paljastukseen laulamalla Islannin kansallislaulun lavalla protestina.

Verkossa kiertää vetoomus, jossa vaaditaan pääministerin eroa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Islanti
 • Veroparatiisi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  6. 6

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  7. 7

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  8. 8

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  9. 9

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  10. 10

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää