Talous

Nokian muutos kiihtyy – Suomesta lähtee 1 300 työpaikkaa

Ilmoitus yt-neuvotteluista ei tullut Nokian henkilöstölle Alcatel-Lucent kaupan jäljiltä yllätyksenä. Talous- ja rahoitusjohtaja vakuuttaa, että Suomi on yhä tärkeä.

Verkkolaitteita valmistava Nokia vauhdittaa muutostaan, jonka tavoitteena on alan johtavan yrityksen asema.

Yhtiö karsii päällekkäisiä liiketoimintojaan, jotka johtuvat ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin ostamisesta. Suomessa työpaikkansa menettää noin 1 300 henkeä.

Työpaikkojen vähennykset eivät johdu siitä, että Nokian liiketoiminta olisi kehittynyt huonosti. Kun kaksi suurta yhtiötä pannaan yhteen, syntyy väistämättä päällekkäisiä liiketoimintoja. Nokia on ollut jo runsaat kaksi vuotta kannattavampi kuin sen pääkilpailija Ericsson.

”Kyse on globaalista muutosohjelmasta. Joissakin maissa vähennykset voivat olla suurempia kuin Suomessa, mutta emme ole vertailua tehneet”, sanoo Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila.

Tieto työpaikkojen vähennyksistä oli odotettu eikä se vaikuttanut juuri Nokian osakkeen arvoon. Nokia ilmoitti vuosi sitten ostavansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla ja asetti tavoitteekseen 900 miljoonan euron kustannussäästöt. Työpaikkojen lisäksi kustannuksia vähennetään luopumalla kiinteistöistä ja vähentämällä ulkoisia hankintoja.

Nokia aikoo keskittää työvoimaansa viidennen sukupolven matkapuhelintekniikkaan, pilvipalveluihin ja teolliseen internetiin. Teollinen internet tarkoittaa, että yhä useammat laitteet ja koneet ovat tulevaisuudessa yhteydessä internetiin.

”Vähennykset Suomessa ovat suuria ja kipeitä. Haluan kuitenkin korostaa, että Suomella on edelleen erittäin tärkeä asema Nokialle. Keskitämme pääkonttorin toiminnot Suomeen. Espoo, Tampere ja Oulu ovat meille tärkeitä tutkimuksen ja tuotekehityksen toimipisteitä,” Ihamuotila sanoo.

Suomessa vähennykset osuvat eniten Espooseen, josta Nokia karsii noin 650 työpaikkaa. Tampereelta ja Oulusta vähennetään kummastakin runsaat 300 työpaikkaa.

Ihamuotilan mukaan yhtiöllä ei ole suunnitelmia lakkauttaa Oulussa sijaitsevaa tehdasta.

”Oulun tehdas on meille tärkeä etenkin uusissa tuotteissa”, Ihamuotila sanoo.

Tiistaina Nokia ilmoitti myös, että Alcatel-Lucentin entisen pääkonttorin toiminnot Ranskassa lakkautetaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Nokia karsii Ranskasta 400 työpaikkaa. Ranskassa Nokian palveluksessa on 4 400 työntekijää.

Yrityskauppaa valmisteltaessa Nokia antoi Ranskan hallitukselle sitoumuksen, jonka mukaan tutkimuksen ja tuotekehityksen työpaikkoja Ranskassa ei vähennetä. Sitoumus johtui siitä, että Alcatel-Lucent oli aikaisemmin luvannut hallitukselle pidättäytyvänsä suurista vähennyksistä.

Presidentti François Hollande ilmoitti viime keväänä tukevansa yrityskauppaa, jos se takaa työpaikkojen säilymisen Ranskassa. Presidentti asetti ehdoksi myös sen, että Nokia lisää tutkimusta ja tuotekehitystä Ranskassa. Turvassa ovat ainakin suuret tuotekehityskeskukset Villarceaux’ssa ja Lannionissa.

Syyskuussa Nokia ilmoitti Ranskan hallitukselle, että tutkimuksen ja tuotekehityksen työpaikkojen määrää lisätään kolmessa vuodessa 2 000:sta 2 500:een. Vastavalmistuneita insinöörejä Nokia aikoo palkata Ranskassa vähintään 300.

Saksassa Nokia karsii työpaikkoja suhteellisesti enemmän kuin Suomessa. Yhtiön palveluksessa on Saksassa 4 800 työntekijää, joista 1 400 menettänee työpaikkansa.

Alcatel-Lucentin ostaminen on merkittävä vaihe Nokian muutoksessa, joka alkoi vuonna 2013. Silloin yhtiö ilmoitti myyvänsä tappiollisen puhelinliiketoimintansa Microsoftille. Kaupan takia Nokian markkina-asema erittäin tärkeillä Yhdysvaltojen markkinoilla vahvistuu selvästi.

Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oron mukaan Nokia oli viime vuoden lopussa markkinaosuudella laskettuna maailman suurin yhtiö neljännen sukupolven matkapuhelintekniikassa (4g), kun mukaan luetaan Alcatel-Lucentin osuus. Nokian markkinaosuus 4g-tekniikassa oli loka–joulukuussa 29 prosenttia.

Paalupaikka on merkittävä siksi, että teleoperaattorit investoivat nykyään eniten juuri 4g-tekniikkaan. Jos otetaan huomioon kaikki eri verkkotekniikat, Ericssonin markkinaosuus oli 29,5 prosenttia ja Nokian 27,4 prosenttia.

Yt-kutsu veti Nokian koko väen hiljaiseksi

Järkytys, hämmennys ja hiljaisuus hallitsivat Nokian työntekijöiden tunnekirjoa keskiviikkona.

Suomen kaikissa yksiköissä, Espoossa, Oulussa ja Tampereella, luottamusmiehet yrittivät hahmottaa sähköpostissa alkuiltapäivällä saapuneen yt-ilmoituksen vaikutuksia työpaikkoihin.

Pahimmillaan 1 300 työntekijää voi saada Suomessa potkut. Siis keskimäärin joka viides.

”Tampereella Nokialla on nyt reilut 800 työntekijää. Jos pitää paikkansa, että tästä vähennettäisiin 300, niin onhan se ihan murhaluku. Emme pysty käsittämään ollenkaan, mistä tällainen luku tulee”, tuskaili Tampereen yksikön luottamusmies Jari Nummikoski.

Yt-neuvottelut alkavat huhtikuun 13. päivänä. Se, että yt-neuvottelut alkavat ranskalaisen Alcatel-Lucentin kaupan varmistuttua, ei nokialaisväkeä yllättänyt. Mahdollisten potkujen määrä käy silti yli ymmärryksen.

”Ensin mentiin ihan hiljaisiksi, ja sen jälkeen on ruvettu olemaan vihaisia”, kuvaa Nokian suurimman eli Espoon yksikön tuntoja luottamushenkilö Tuula Aaltola.

Espoossa työskentelee lähes 3 500 ihmistä. Potkut uhkaavat pahimmillaan 650 työntekijää.

Karaportin pääkonttorin kahvilatilassa innovaatiojohtaja Tuuli Ahava ja yritysvastuupäällikkö Helena Baijars tekivät keskiviikkona iltapäivällä täyttä päätä töitä.

”Onhan tämä rankka päivä. Mutta meidän on pakko tehdä, mitä on pakko tehdä, jotta No­kian tulevaisuus säilyy”, Ahava painottaa.

”Olen optimisti. Uskon, että Nokialla ei ole hirveästi muita vaihtoehtoja ja katson eteenpäin. Espoo on kuitenkin pääkonttorisaitti ja Suomi on No­kialle tärkeä maa. Nyt katsotaan tulevaisuuteen”, Ahava lisää.

Kummallekaan yt-kutsu ei tullut yllätyksenä.

”Tämä on surullista, mutta eteenpäin on katsottava”, Baijars sanoo.

Oulussa ensi reaktio oli myös tyrmistys. Työpaikoista voi kadota runsaat 300.

”Eiväthän tunnelmat hyvät ole, hyvänen aika, kun ihmisten työpaikoista on kyse”, pyöritti Oulun tehtaan luottamusmies Marianne Honkanen.

”Kyllä tämä koskettaa ja järkyttää. Ei siitä pääse mihinkään.”

Tuula Aaltola toimii työntekijäpuolen pääneuvottelijana yt-neuvotteluissa. Hänen mukaansa työntekijät seuraavat tiukasti, miten irtisanomiset osuvat Ranskaan.

”Tärkeintä on, että irtisanomiset tehdään kaikkialla samoilla säännöillä. Ettei vaan sillä perusteella, että jossain maassa on helppo irtisanoa.”

”Pieni toive elää, että jospa tämä määrä tästä kuitenkin vähenisi. Kun edellisellä kerralla olivat isot yt:t, ja vähennystarve oli 1  200, lähtemään joutui lopuksi noin puolet”, Aaltola lisää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen historian suuri yrityskauppa

 Kilpailukykyään parantaakseen Nokia osti ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Yrityskauppa oli Suomen historian suurin.

 Kauppahinta suoritettiin osakkeita vaihtamalla. Nokia tarjosi 0,55 uutta osakettaan yhdestä Alcatel-Lucentin osakkeesta.

 Nokia omistaa Alcatel-Lucentin osakkeista jo 92 prosenttia.

 Kahden suuren yhtiön yhdistämisessä syntyi päällekkäisiä liiketoimintoja, joita Nokia ilmoitti tiistaina ryhtyvänsä karsimaan. Työpaikkoja karsitaan eri puolilta maailmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  7. 7

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  8. 8

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  9. 9

   Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle

  10. 10

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää