Talous

Ranskan hallitus pani Nokian lujille – verkkolaiteyhtiö sanoo Suomesta irti selvästi enemmän kuin Ranskasta

Neuvotteluista perillä olevan lähteen mukaan hallitus asetti kaupan ehdoksi sen, että Ranskassa pysyy 4 200 työpaikkaa.

Ranskan hallitus pelasi verkkolaitteita valmistavan Nokian kanssa upporikasta ja rutiköyhää. Hallitus sai tahtonsa läpi ja Nokia vähentää ainakin ensi vaiheessa Ranskasta työpaikkoja selvästi vähemmän kuin Suomesta.

Nokia ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä työpaikkoja Suomesta 1 300 ja Ranskasta 400.

Neuvotteluista perillä olevan lähteen mukaan Ranskan hallitus ilmoitti Nokialle, että se ei hyväksy Nokian ostavan Alcatel-Lucentia, jos Nokia ei sitoudu pitämään kiinni Alcatel-Lucentin antamista lupauksista.

Neuvotteluita käytiin arvovaltaisella tasolla: Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kävi kahdesti tapaamassa Ranskan presidenttiä François Hollandea presidentinpalatsissa Pariisissa. Presidenttiä aktiivisemmin neuvotteluihin osallistui talousministeri Emmanuel Macron.

Jos Nokia ei olisi suostunut hallituksen vaatimukseen, ostotarjous Alcatel-Lucentista olisi kaatunut. Ilman hallituksen hyväksyntää muut ranskalaiset osakkeenomistajat tuskin olisivat kauppaan suostuneet.

Kaupan kaatuminen olisi todennäköisesti ollut suureksi vahingoksi Nokialle, Alcatel-Lucentille ja ajan mittaan todennäköisesti myös Ranskan valtiolle. Nokia ja Alcatel-Lucent ovat yhdessä selvästi kilpailukykyisempi yhtiö kuin mitä ne olisivat erillisinä yhtiöinä.

Alcatel-Lucent perustettiin vuonna 2006, jolloin ranskalainen Alcatel ja yhdysvaltalainen Lucent pantiin yhteen. Yhteis­yritys oli vuosikausia pahoissa talousvaikeuksissa ja työpaikkoja vähennettiin jatkuvasti.

Vuonna 2013 uusi toimitusjohtaja Michel Combes ilmoitti suurista muutoksista. Alcatel-Lucent vähentää 10 000 työpaikkaa, joista 900 oli Ranskassa. Hallitus ja ammattiliitot raivostuivat. Alcatel-Lucent lupasi Ranskan hallitukselle, että Ranskassa säilyy 4 200 työpaikkaa vuoden 2015 loppuun saakka.

Kun Nokia alkoi neuvotella ostotarjouksen tekemisestä Alcatel-Lucentista, yhtiö otti yhteyttä Ranskan hallitukseen. Ranskassa hallitukset ovat vuosikausia sekaantuneet yrityskauppoihin suojellakseen kotimaista teollisuutta. Tämän ovat kokeneet lukuisat kansainväliset ja suomalaiset yritykset.

Poliitikot yrittävät kaikin keinoin huolehtia, että työpaikat Ranskasta eivät vähenisi. Yksi syy siihen on se, että työttömyysaste Ranskassa on ollut syksystä 2010 saakka yli kymmenen prosenttia ja talouskasvu on hidasta.

Yritysten on Ranskassa vai­keaa olla taipumatta hallituksen tahtoon, sillä työlainsäädäntö on erilainen kuin vaikkapa Suomessa.

Ranskassa työntekijöiden irtisanominen on työnantajalle kallista ja hidasta. Sen vastapainona työntekijöiden työttömyysturva on verraten heikko. Pohjoismaissa työntekijöiden irtisanominen on selvästi helpompaa, minkä vastapainona on verraten hyvä työttömyysturva.

Ranskan hallitus pakotti No­kian noudattamaan Alcatel-Lucentin aikaisemmin antamia sitoumuksia. Valtio omisti Alcatel-Lucentin osakkeista 3,6 prosenttia. Tosiasiassa Ranskan hallituksen kaupalle antaman puollon merkitys oli huomattavasti omistusosuutta painavampi.

Syyskuussa 2015 Nokia ilmoitti Ranskan hallituksen kanssa tekemistään sitoumuksista.

Työpaikkojen määrä Ranskassa pysyy kaupan loppuun saattamisen jälkeen kaksi vuotta 4 200:ssa. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessa työskentelevien määrä kasvaa kolmen vuoden kuluessa 500 hengellä 2 500 työntekijään. Uusista työntekijöistä 300 on vastavalmistuneita.

Vaikka Nokia siis palkkaa 500 työntekijää lisää tutkimukseen ja tuotekehitykseen Ranskassa, se todennäköisesti karsii yhtä paljon muista toiminnoista. Ratkaisevaa on, että työpaikkojen määrä Ranskassa on vähintään 4 200 kaksi vuotta kaupan loppuun saattamisesta.

Syyskuussa talousministeri Macron arvosteli ankarasti Alcatel-Lucentin toimitusjohtajaa Michel Combesia, koska tämä päätti erota yhtiön palveluksesta ennen kuin kauppa Nokian kanssa on saatu päätökseen. Macronin mielestä Combesin eroa ei voi pitää hyväksyttävänä.

Keskiviikkona ilmoitettujen ­vähennysten seurauksena Nokialla on silti Suomessa 1 400 työpaikkaa enemmän kuin Ranskassa.

Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila korosti keskiviikkona, että Suomella on edelleen erittäin tärkeä merkitys Nokialle.

Nokian pääkonttori on Suomessa ja yhtiötä johtaa 1990-luvulta saakka Nokiassa työskennellyt Rajeev Suri. Risto Siilasmaan johtamassa hallituksessa Alcatel-Lucentin entisiä hallituksen jäseniä on kolme kymmenestä.

Yhtiön hallinnossa Nokian edustus on vahva, koska tosi­asiassa Nokia ostaa Alcatel-Lucentin.

Vaikka Nokia vähentää Suomesta työpaikkoja myös tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, keskeisten langattomien tekniikoiden kuten neljännen ja viidennen sukupolven matkapuhelintekniikan kehitystä johdetaan yhä Suomesta.

Aika näyttää, kuinka hyvin ­Alcatel-Lucentilla vahvistettu Nokia pärjää tulevaisuudessa.

Wall Streetin arvostetuimpiin kuuluva sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research on jo pitkään pitänyt kauppaa onnistuneena.

Se mikä on hyväksi Nokialle, on todennäköisesti hyväksi myös Suomelle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Nokia ostaa uutta osaamista

 Nokia ostaa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla parantaakseen kilpailukykyään.

 Alcatel-Lucentin keskeistä osaamista, jota Nokiassa ei nykyisin ole yhtä paljon, ovat ip-reitittimet, pilvipalvelut ja kiinteän verkon laitteet.

 Reititin on laite tai ohjelmisto, joka ohjaa verkkoliikenteen oikeisiin osoitteisiin.

 Alcatel-Lucentin palveluksesta on siirtynyt Nokiaan noin 50 000 työntekijää. Nokian työntekijöiden määrä on nykyisin 104 000.

 Alcatel-Lucentin liiketoiminta yhdistettiin Nokiaan tammikuun puolivälissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  9. 9

   Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla

  10. 10

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS Kirjaston viikon kirja hyytää Koutokeinon pimeydessä – Lars Pettersonin trilleri on nyt luettavissa maksutta
  3. Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön
  4. Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla
  5. Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla
  6. Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma
  7. Tunti sitten
  8. 53-vuotias Ann-Christine Stenfors aloitti jää­kiekon ja pääsi heti Esa Tikkasen oppiin – keski-ikäinen jää­kiekkoilija, jalka­palloilija ja skeittari kertovat, miltä tuntuu aloittaa liikunta­harrastus vanhemmalla iällä Tilaajille
  9. En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt
  10. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  11. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  12. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  13. Näytä lisää