Talous

Panama-paperit johtivat potkuihin Metsossa

­Myyntipäällikkö käytti Panamassa sijaitsevaa yhtiötä omiin liiketoimiinsa.

Kaivoslaitteita ja teollisuusventtiileitä valmistava Metso on lopettanut Venäjällä työskennelleen myyntipäällikkönsä työsuhteen tämän epäilyttävien, Panaman veroparatiisiin liittyvien liiketoimien takia.

Yleisradion MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että myyntipäällikkö on tehnyt kauppaa Metson venttiileillä sen jälkeen, kun Metso on myynyt ja toimittanut ne loppuasiakkaalleen.

Myyntipäälliköllä on ollut viisi panamalaisyritystä, joiden kautta kauppaa on tehty.

Metso pääsi asiasta perille MOT:n otettua yhteyttä. Metso ei ole ollut osallisena epäselvyyksissä eikä ole kärsinyt asiasta taloudellista vahinkoa.

Metso teki sisäisen selvityksen, jonka perusteella myyntipäällikkö toimi yhtiön ohjeiden vastaisesti tehdessään liiketoimia oman yhtiönsä lukuun Metson työsuhteen aikana.

Venttiileistä maksettu summa moninkertaistui kaupanteon edetessä, ja ylijäämä kierrätettiin venäläisjohtajan panamalaiseen yhtiöön.

Metson vastikään eläkkeelle jäänyt sisäisen tarkastuksen johtaja Jarmo Kääriäinen arveli maanantaina esitetyssä MOT:ssä, että toiminnassa on ”vahvasti merkkejä” rahanpesusta.

Myyntipäällikkö on ollut viisitoista vuotta Metson palveluksessa. MOT:n mukaan hänen rahaliikennettään on hoitanut asianajoyhtiö Mossack Fonsecan yksityispankkipalvelu, jolle myyntipäällikkö on antanut täydet valtuudet pankki­asioihinsa.

Myös hänen isänsä on ollut töissä Metso Automationilla, ja isäkin on vastaavanlainen Mossack Fonsecan VIP-asiakas. Isä ja poika omistavat useita asuntoja Panamassa.

Panamalaisesta asianajotoimistosta vuotaneista asiakirjoista on löytynyt noin 300 suomalaisnimeä. Useimmat ovat suurelle yleisölle tuntemattomia.

MOT:n maanantainen ohjelma esitteli kaksi tunnettua nimeä, turkulaisen sijoittajan Rauno Puolimatkan ja entisen Formula-tähden Keke Rosbergin.

Puolimatka yhdistettiin ohjelmassa aineistosta löytyneeseen veroparatiisiyhtiöön Rapu Globaliin, joka on lopetettu viime vuoden joulukuussa.

Keke Rosbergilla puolestaan on ollut Panamassa Euro Promotions -niminen yhtiö, jonka kautta hän myi Ibizan-talonsa vuonna 1997. Myös hänen pojallaan, formulakuljettaja Nico Rosbergilla on veroparatiisiyhtiöitä.

Puolimatkan panamalaisyrityksen yhtenä johtajana toimi Leticia Montoya -niminen henkilö, kuten tuhansissa muissakin Mossack Fonsecan yrityksissä. MOT:n selvityksissä kävi ilmi, että hän on toimiston sihteeri, jonka kuukausipalkka on 800 euroa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Nordealle jo mainekolhu

 Kansainvälinen toimittajaryhmä julkaisi viikko sitten sunnuntaina valtavan aineiston panamalaisesta veroparatiisiyhtiöstä Mossack Fonsecasta.

 Suomesta mukana ovat Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmien toimitukset.

 Aineistosta paljastui jo, että Nordea on perustanut satoja veroparatiisiyhtiöitä asiakkailleen. Aineistosta selvisi myös, että useilla vallanpitäjillä on yhteyksiä Panaman veroparatiisiin.

Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää