Talous

Pääkaupunkiseudulla tyhjää toimistotilaa 30 Postitalon verran – Helsingin keskustan valtaavat pienet konsulttiyhtiöt

Yksi syy muutokseen on siinä, että toimistojen pinta-alat työntekijää kohden pienenevät rajusti.

Pääkaupunkiseudulla on yli miljoona neliömetriä tyhjää toimistotilaa. Määrä vastaa 30 Postitaloa.

Se on kaksi kertaa enemmän kuin hyvinä aikoina, yli 13 prosenttia vuokrakannasta, eikä tuo määrä täyty yritysten tavallisella kasvulla.

Yksi syy muutokseen on työtilojen pieneneminen alle puoleen entisajoista.

Hyvä esimerkki on Helsingin kaupungin rakennusviraston rakennus Kasarmintorin kulmassa.

Teknisesti tiensä päähän tullut rakennus puretaan, ja tilalle nousee asianajotoimisto Ros­chierin toimitalo. Samalla työntekijää kohden laskettu pinta-ala pienenee 10–15 neliömetriin nykyisestä 25–30 neliömetristä.

Samanlainen työympäristöjen muutos on käynnissä ympäri maailmaa, ja sen vaikutukset näkyvät voimakkaasti myös pääkaupunkiseudulla Suomessa.

”Suurin muutos on tietysti mobiili, joka mahdollistaa työnteon joka paikasta. Yksi sen vaikutus on etätyö”, sanoo toimitusjohtaja Kari Inkinen kiinteistösijoi­tusyhtiö Spondasta, joka on erikoistunut toimitilojen vuokraukseen.

”Yhdessä työpisteessä ei enää kerralla ole niin paljon ihmisiä. Siksi trendinä on, että ei välttämättä ole omia työpisteitä. Se on merkittävin muutos.”

Inkisen mukaan omat työhuoneet vähenevät konttoreissa selvästi. Toinen trendi on co-working-tilojen eli yhteisöllisten työtilojen määrän kasvu, Inkinen kertoo. Siinä työtiloja jaetaan eri yrittäjien kesken.

Inkisen mukaan suuret yhtiöt ovat vähitellen siirtäneet taustatoimintojaan pois keskustasta. ”Pienemmät yhtiöt ovat vallanneet näitä tiloja.”

Inkisen mukaan vuokraamisen trendi käy kohti pienempien, alle 400 neliömetrin toimistotilojen, vuokrausta lähinnä erilaisille konsulttiyrityksille.

Inkinen myöntää, että turhan toimitilan suuri määrä on sijoittajalle ”ilmeinen riski”. Hänen mukaansa ”epäkurantti tavara” muuttuu keskusta-alueilla lähinnä asunnoiksi.

Kehätien ulkopuolella huonoja kohteita saatetaan purkaa.

Ilmarisen kiinteistösijoituksen vuokrauspäällikkö Ville Laurila arvioi, että työntekijää kohden lasketun neliömäärän nopea pienentyminen 30 neliömetristä kymmeneen liittyy osin muutosjohtamiseen yrityksissä.

Työtilaa käytetään johtamisen välineenä. Tavoitteena on muuttaa työn tekemisen tapoja. Kun työtilat muuttuvat yhteisöllisemmiksi, se poistaa osastojen välistä siiloutumista ja hierarkiaa, uskotaan.

”Informaation saanti paranee dramaattisesti”, Laurila kertoo omista kokemuksistaan Ilmarisen työtilojen muutoksessa.

Hän sanoo työtilojen muuttuvan yhä enemmän yhteisöllisiksi, ilman omia työpisteitä toimiviksi monityötiloiksi, joissa on vyöhykkeittäin erilaisia kahvi- tai hiljaisia tiloja.

Hän ennustaa, että tulevaisuudessa tilojen toiminnallisuus, työssä jaksaminen ja viihtyvyys tulevat paranemaan, vaikka työpisteet eivät muutu väljemmiksi.

Muutosta edistää Laurilan mukaan sekin, että nuoret eivät kaipaa isoa huonetta statussyistä. ”Yhteisöllisyys ajaa ohi.”

Vaikka neliömäärät työntekijää kohden pienenevät, keskustan toimistoissa vuokrat nousevat ja käyttöasteet paranevat, Laurila kertoo.

Tilojen muuttaminen vanhoissa toimistorakennuksissa toimii sekin. ”Niistä on usein erotettavissa 150–200 neliön toimisto­tiloja eri tarpeisiin.”

Laurila peräänkuuluttaa kaavoittajalta ja yhteiskunnalta aktiivista otetta toimitilojen käyttötarkoitusten muuttamisessa.

”Nyt tyhjänä olevaa noin 1,2 miljoonaa neliömetriä toimistotilaa ei saada koskaan täytettyä yritysten orgaanisella kasvulla”, Laurila sanoo.

Hänen mielestään keskustan tyhjiä liikekiinteistöjä ei kuitenkaan kannata laajamittaisesti muuttaa asunnoiksi.

”Keskusta kannattaa säilyttää monimuotoisena, jotta sen palvelut säilyvät.”

Ilmarisella on suoria kotimaisia kiinteistösijoituksia noin kolmen miljardin euron arvosta. Spondalla on Suomessa ja Venäjällä sijoituskiinteistöjä suunnilleen saman verran.

Helsingin kaupunginsuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho sanoo kaavoittajan pyrkivän siihen, että toimistoja riittää keskustassa. ”Kavahdan ajatusta, että kaupungin keskusta muuttuu asumislähiöksi.”

Aho kertoo, että virasto on saanut tiedusteluja jo noin 60–70 kantakaupungissa sijaitsevan toimistokiinteistön muuttamisesta asunnoiksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Työympäristö muuttuu

 Pääkaupunkiseudun tyhjä toimistotila on kaksinkertaistunut nopeasti.

 Yhtenä syynä on työympäristöjen muutos, jossa toimistot muuttuvat monitoimitiloiksi ja etätyö lisääntyy. Samalla työntekijää kohden laskettu toimistotila hupenee usein puoleen entisestä.

 Muutoksessa työnantajan on mietittävä työn tekemisen edellytyksiä, kiinteistöjen omistajien kiinteistöjensä käyttötarkoitusten muutoksia ja kaupungin päättäjien sitä, miten muutokset tapahtuvat hallitusti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä
  3. Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen? Tilaajille
  4. Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen Tilaajille
  5. Miestä ammuttiin kadulla Porin keskustassa
  6. Essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut Tilaajille
  7. Naapuri ei saa muuttua viholliseksi, eikä lapsen tarhakaveri mutiaiselukaksi – Irtiotto vihasta on paras lahja Suomelle
  8. Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi
  9. Muiden maiden vaaleihin vaikuttaminen on Venäjälle kiusaus Tilaajille
  10. Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita
  11. Tunti sitten
  12. Keskustan vanha isäntä Seppo Kääriäinen kutsui HS:n pyhimpäänsä, kotitilalle Kirmaan – siellä hän syö ruisleipää, katsoo Pressiklubia ja kirjoittaa kulttitwiittejään Tilaajille
  13. Näytä lisää