Talous

Kreikan omaisuuden valtava huuto­kauppa otti kierroksia – Pireuksen satama kiinalaisille, surffaajatkin pelkäävät menettävänsä rantansa

Pireuksen satama myytiin kiinalaisille. Paikalliset surffarit pelkäävät rannan lähtevän alta, kun yksityistämisohjelma etenee.

Pireus

Täällä ei noudateta Euroopan unionin työpaikkasääntelyä.

Toimistossa leijuu tupakankatku. Flanellipaitaan pukeutunut kaljuuntuva mies nojaa pöytään, jolla lepää neljä tuhkakuppia.

Nikos Georgios on 52-vuotias ammattiliittojyrä, joka edustaa Pireuksen sataman työntekijöitä. Hän istuu työpisteelleen ja klikkaa ruudulta auki merikartan. Pienet pisteet liikkuvat tutkassa sataman lähistöllä.

”Ongelmia tuulen kanssa”, Georgios mutisee ja tuijottaa laivojen liikeratoja.

Kun HS vieraili paikalla alkuvuonna, sade ja tuuli hakkasivat kolkon toimistorakennuksen seiniä. Mereltä, jättimäisen Pireuksen sataman takaa, oli nousemassa myrsky.

Pireus on yksi maailman vilkkaimmista matkustaja- sekä rahtisatamista. Sen kautta kulkee joka vuosi noin kaksikymmentä miljoonaa ihmistä ja kaksikymmentätuhatta laivaa. Satama on ollut Kreikan merkittävimpiä Antiikin ajoista asti.

Ja nyt sitä johtavat kiinalaiset.

Kreikan elokuussa sinetöity 86 miljardin euron hätälainaohjelma on ajautunut taas vakaviin ongelmiin, kun pääministeri Alexis Tsipras ottaa velkojien kanssa yhteen talouspolitiikasta.

Kriisimaan toisesta suuresta hankkeesta, lainaohjelman yhteydessä sovitusta 50 miljardin euron yksityistämisohjelmasta taas kuului viime viikolla hyviä uutisia. Kiinalainen varustamoyhtiö Cosco sinetöi kuukausien odotuksen jälkeen sopimuksen, jossa se ostaa 67 prosentin osuuden Pireuksen satamasta.

Cosco maksaa osakkeista 368 miljoonaa euroa ja sovittuine investointeineen sekä muine maksuineen sopimuksen arvo tulee olemaan noin 1,5 miljardia euroa. Kyseessä on toistaiseksi merkittävin kauppa Kreikan yksityistämisohjelmassa.

Se on myös ensimmäinen vuodenvaihteen jälkeen. Joulukuussa Kreikka vuokrasi neljätoista lentokenttää saksalaisille.

Mutta palataan hetkeksi Pireuksen sataman liepeillä sijaitsevaan harmaaseen betonirakennukseen, noin puolen tunnin ajomatkan päähän Ateenasta.

Alkuvuonna, kun HS vieraili paikalla, Pireuksen sataman kohtalo oli jo selvillä.

Cosco oli juuri tehnyt siitä ainoan sitovan tarjouksen. Tuolloin satamatyöntekijöiden etua valvova Nikos Georgios vain odotti giljotiinin tippumista.

”Pelkään, että se muuttaa kaiken. Vakaat työsuhteet katoavat ja palkkoja leikataan”, hän sanoo toimistossaan.

”Rahat sataman myymisestä eivät mene Kreikalle vaan velkamaksuihin. Lainataakan hoitamiseen täytyy olla toinen keino, emme voi myydä kansallisaarteitamme ja kuormittaa työntekijöitämme.”

Kiinalaisyhtiö on Georgiokselle tuttu. Vuonna 2010 Cosco vuokrasi puolet Pireuksen satamasta yli 40 vuodeksi puolella miljardilla eurolla.

Kreikan valtion jähmeä liiketoiminta koki valtavan tehokkuusloikan. Samalla Cosco sai kuulla syytöksiä työntekijöiden oikeuksien polkemisesta.

Kun pääministeri Tsipras sinetöi kaupan viime viikolla, lakkoilevat satamatyöntekijät osoittivat Georgioksen johdolla mieltään Ateenan keskustassa.

Coscon mukaan se noudattaa kaikkia kansallisia lakeja.

”Julkinen mielipide on puolellamme. Ihmiset odottavat investointimme luovan lisää työpaikkoja”, yhtiön edustaja sanoo sähköpostitse.

Sataman myynti on symbolisesti merkittävää, koska Tsiprasin vasemmistolainen Syriza-puolue jäädytti hankkeen noustessaan valtaan viime vuoden alussa ja on vastustanut sitä pitkään.

Kauppa ehkä luo myös Kreikan velkojiin uskoa, että epärealistisen suurena pidetty yksityistämisohjelma ei tällä kertaa lässähdä. Kreikka sopi jo ensimmäisen hätälainansa yhteydessä vuonna 2010, että se myisi omaisuuttaan 50 miljardin euron arvosta viiden vuoden aikana.

Tuloja on kertynyt toistaiseksi vain 3,5 miljardia euroa.

Nyt tarkoitus on kerätä 6 miljardia euroa vuosina 2016–2018 ja 50 miljardia euroa vuoteen 2045 mennessä. Rahoista puolet on jyvitetty pankkien pääomittamiseen ja neljännekset investointeihin sekä velkamaksuihin.

Kreikan yksityistämisrahaston johtaja Stergios Pitsiorlas kertoo sähköpostin välityksellä olevansa innoissaan Pireuksen sataman myynnistä.

”Siitä tulee Kaukoidän portti Eurooppaan”, hän sanoo.

Ohjelman onnistuminen on pitkälti Pitsiorlasin vastuulla. Tällä kertaa tavoite on realistinen ja hyvällä suunnittelulla siinä pysytään, mies vannoo.

Työsarkaa riittää, koska Kreikan konkurssihuutokauppa on valtava, maailman suurin. Se kattaa kaiken satamista, lentokentistä, kiinteistöistä, rannoista sekä rauta- ja moottoriteistä aina teleliikenteeseen, postiin, veteen, kaasuun, öljyyn ja sähköön. Valtio ei kaikissa tapauksissa ole myymässä koko omistustaan tai luopumassa enemmistöosuudestaan.

Pitsiorlasin mukaan saatujen tulojen määrä ei ole oleellisinta.

”Tärkeintä on luoda Kreikkaan uusi ilmapiiri, joka kannustaa sijoittamaan tänne. Erityisen tärkeää on vapauttaa taloutta kilpailulle.”

Yksityistämisohjelma on herättänyt laajasti vastustusta. Pitsiorlas kertoo pitävänsä vahvaa kritiikkiä perusteettomana.

”Toki on myös aitoja ongelmia. Yleisesti ottaen reaktio kertoo kuitenkin syvälle juurtuneesta valtiojohtoisuudesta, jota vastaan meidän täytyy kamppailla.”

Kaikkien kreikkalaisten kritiikki ei kuitenkaan kumpua vahvan valtion kaipuusta tai pelosta, että työelämän pelisäännöt muuttuvat radikaalisti.

Jotkut vain pelkäävät menettävänsä hyviä aaltoja.

Tunnin ajomatkan päässä Ateenasta sijaitsee Astir Vougliamenisin niemi, joka on yksi Suur-Ateenan parhaista surffauspaikoista.

Kun HS vieraili alueella alkuvuodesta, meressä kellui viitisenkymmentä harrastajaa.

Kreikka on myymässä koko niemen suuren hotellikompleksin käyttöön. Vain surffareiden käyttämä pieni, parin sadan metrin rantakaistale on jäämässä julkiseen käyttöön.

”Jos tämäkin ranta yksityistetään, kansa tulee kapinoimaan. Ei meillä ole varaa maksaa joka päivä viittä tai kymmentä euroa päästäksemme surffaamaan”, sanoo märkäpukuun sonnustautunut Maretis Fotis, 33.

Valtionhallinnossa työskentelevä Fotis ei vastusta yksityistämistä sinänsä. Hän kuitenkin pelkää, että Kreikka myy kallisarvoista omaisuuttaan pilkkahintaan ja että näistäkin rahoista vain pieni osa jää maahan.

Jos ranta yksityistetään, Fotisilla on jo suunnitelma valmiina.

”Aion kiivetä aidan yli ja surffata ilmaiseksi, ja uskon monien seuraavan perässä. Ranta ja meri kuuluvat kaikille.”

Lähettyvillä värjöttelevä kemisti Marina Stavnini, 27, on juuri noussut aalloista. Hän on varma, että rannalla aiotaan tehdä rahaa.

”Täällä käy niin paljon ihmisiä surffaamassa, totta kai sitä tullaan hyödyntämään. Yksityistäminen voisi olla hyväkin asia, mutta pelkään, ettei kreikkalaisilla ole enää varaa tulla tänne.”

Toisin kuin Fotis, Stavnini suunnittelee vaihtavansa maisemaa, jos ranta lähtee alta.

”Tuossa kukkulan pohjalla on toinen paikka. Mutta aallot eivät ole siellä niin hyviä.”

 

Kreikka yksityistää laidasta laitaan

Lentokentät

Joulukuussa 14 lentokenttää vuokrattiin saksalaisille sijoittajille yli 40 vuodeksi yli 1,2 miljardilla eurolla. Ateenan kansainvälisen lentokentän myyntiä edistetään.

 

Hyödykkeet

Kreikan suurimman öljynjalostamon, teleoperaattorin, postin ja maakaasuyhtiön myyntiä selvitetään. Kreikan suurimmasta sähkönjakeluyhtiöstä sekä Ateenan ja Thessalonikin vesiyhtiöistä myydään merkittävät osuudet.

 

Maa-alueet ja kiinteistöt

Maa-alueita ja rakennuksia myydään muun muassa Kefalonián ja Ródoksen saarilla sekä useilla muilla alueilla. Ellinikonin entisen lentokentän yli 6 miljoonan neliömetrin ranta-alue myydään. Ostaja saa 30 prosenttia alueesta ja oikeuden kehittää ja hallinnoida sitä seuraavat 99 vuotta. Miljardin euron kauppa on tarkoitus sinetöidä marraskuussa.

 

Moottoritie ja rautatiet

648 kilometriä pitkän Via Egnatie -moottoritien vuokraamista 35 vuodeksi selvitetään. Rautatieyhtiö Trainose sekä huoltopalveluyhtiö Eessty myydään kokonaan. Ulkomaisilta sijoittajilta on jo saatu alustavia tarjouksia.

 

Satamat

Kreikan valtio myi valtaosan Pireuksen sataman omistuksestaan kiinalaisvarustamo Coscolle. Kreikka myy valtaosan omistuksestaan myös toiseksi suurimmasta satamasta, Thessalonikista. Prosessi on jo pitkällä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kreikan säästötoimet
 • Kreikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  2. 2

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  3. 3

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  7. 7

   Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Yle: Noin sata turvapaikanhakijaa on liittynyt helluntaiseurakuntiin Satakunnassa

  10. 10

   Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  7. 7

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  10. 10

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos olet jatkuvasti sairas, syy voi olla sisäilmassa – Näin selvität sisäilma­ongelman aiheuttajan
  3. Venetsian maraton päättyi skandaaliin: Paikallisen juoksuseuran edustaja voitti, kun kärkijuoksijat ohjattiin väärään suuntaan
  4. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi
  5. Kärpät tanssii jäällä Mamban tahdissa – joukkueen päävalmentaja laulaa poikabändissä, jonka esikuva on Backstreet Boys
  6. Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”
  7. Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät Tilaajille
  8. Justin Timberlake tähdittää Super Bowlia – edellinen esiintyminen muistetaan Janet Jacksonin rinnan pullahtamisesta
  9. ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa Tilaajille
  10. Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi
  11. Näin Tuntemattomasta sotilaasta tehty scifi-versio kääntää kansallisklassikon roolit nurinpäin, ja tällä tavalla Rokka käy siinä tarpeettomaksi
  12. Näytä lisää