Talous

Stora Enson toimitusjohtaja: Metsäyhtiöillä on Pohjoismaissa hyvä tulevaisuus

Positiivisesti ajattelevat nuoret muuttavat Suomea, sanoo Stora Enson Karl-Henrik Sundström.

Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström, 56, kutsuu itseään optimistiksi.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että Suomen ja Ruotsin – kuten varsin laajasti koko maailman – tilanne on parempi sadan vuoden kuluttua kuin nyt.

”Vielä viime vuosisadan puolivälissä Pohjoismaat olivat köyhiä maita, joissa oli jonkin verran raaka-aineita mutta ei todellakaan suotuisa sää elää. Silti pystyimme rakentamaan Suomen ja Ruotsin kaltaiset hyvinvointivaltiot sekä juurruttamaan niihin varsin aikaisessa vaiheessa demokratian. En näe mitään syytä, miksi kehitys kääntyisi toiseen suuntaan.”

Sundström kertoo sadan vuoden visionsa Alvar Aallon piirtämässä Stora Enson pääkonttorissa, joka oli rakentamisensa jälkeen vuosikymmeniä yksi haukutuimmista taloista Helsingissä. Se oli kansalaisten mielestä liian moderni vanhaan, Venäjän vallan aikaan rakennettuun ympäristöön. Nyt se on suojeltu.

Ruotsalainen Sundström näyttää pitävän talosta, jossa hän viettää noin kaksi päivää viikossa.

”Harva yhtiö voi sanoa, että sen pääkonttori on presidentinlinnan naapurissa.”

Sundström ihailee yläkerran kabinetista avautuvaa maisemaa yli Helsingin.

Hän on varma, että myös sadan vuoden kuluttua Helsingin tsaarinaikainen empirekeskusta sijaitsee valtiossa nimeltä Suomi. Syy on pitkälti ajan kuluessa syntyneessä arvopohjassa ja historiassa, jotka ylläpitävät kansallisvaltiota.

”Uskon kansallisiin identiteetteihin, vaikka en usko, että esimerkiksi suomalaiset tai ruotsalaiset olisivat jollakin tavalla fundamentaalisesti erilaisia.”

Siirrymme seuraavaksi valtiojärjestykseen. Demokratia jatkuu, Sundström sanoo varmana.

”Ihmiskunta yritti monenlaisia järjestelmiä ennen kuin se löysi demokratian. Se on ensimmäinen järjestelmä, joka on tuonut hyvinvoinnin massoille. Se ei ole täydellinen, mutta se on paras vaihtoehto.”

Hänellä on kuitenkin yksi iso huoli: äänestysinnon romahdus.

”Meidän pitää opettaa lapsiamme ymmärtämään, että tämä järjestelmä tarvitsee toimiakseen kansalaisilta aktiivisuutta – se tarvitsee kansalaisen äänen. Vaikka mikään puolue ei vastaisi täysin toiveisiin, ei voi vain vastustaa. Tulevaisuuden kannalta tämän ymmärtäminen on täysin olennaista.”

Absolut, ehdottomasti. Sitä sanaa Sundström käyttää paljon, ja sillä hän vahvistaa myös vastauksen siihen, onko Stora Enso olemassa sadan vuoden päästä.

”Ehdottomasti on. Tämän yhtiön tehtaita on ollut olemassa jo paljon ennen kuin Suomi itsenäistyi.”

Hän myös uskoo, että metsäyhtiöillä on edessään hyvä tulevaisuus Pohjoismaissa. Se johtuu etenkin täällä kasvavista pitkäkuituisista havupuista, joista valmistetaan kansainvälisesti huipputasoista sellua. Sitä taas tarvitaan tulevaisuuden erikoistuotteisiin. Sundström uskoo, että mänty ei katoa, vaikka ilmastonmuutos etenee.

Maailmaa ravistelevia megatrendejä on seitsemän, Sundström sanoo ja luettelee ne: ihmisten määrän kasvu, ihmisten muuttaminen kaupunkeihin, digitalisaatio, keskiluokan nousu kehittyvissä maissa, ympäristötietoisuuden kasvu, uudet elämäntavat ja maapallon lämpeneminen.

”Näistä maapallon lämpeneminen on minusta ehdottomasti tärkein megatrendi. Saimme vanhemmiltamme maapallon, jota sukupolvemme ei ole hoitanut kovin hyvin. Seuraavien sukupolvien takia meidän on pakko tehdä tehdä asialle jotain olennaista seuraavien 15–20 vuoden aikana. Uskon, että pystymme sen hoitamaan, vaikka vaikeaa se tulee olemaan.”

Metsäteollisuudelle vihreän liikkeen laajeneminen on Sundströmin mukaan hyvä asia.

”Puu on niitä harvoja raaka-aineita, jotka ovat todella uusiutuvia ja myös kierrätettäviä.”

Hän sanoo, että metsäteollisuus on myös hyvin energiatehokasta, koska sellun tekemisestä syntyy energiaa.

”Kuljetukset ovat ongelma, koska niihin tarvitaan bensiiniä. Tarvitsemme lisää raideliikennettä, sähkön käyttöä kuljetuksissa ja niin edelleen. Tämä vie aikaa mutta on hoidettavissa.”

Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä puuraaka-aineesta voi tehdä, Sundström sanoo.

”Sillä voidaan korvata muoveja ja monia nykyään uusiutumattomista raaka-aineista tehtäviä tuotteita. Metsäteollisuudelle koneinvestointien elinikä voi olla 50–70 vuotta, joten pitää todella tarkkaan harkita, mihin yhtiöt nyt käyttävät varojaan.”

Metsäyhtiöt Suomessa ja muissa Pohjoismaissa menevät Sundströmin mukaan koko ajan jalostetumpiin tuotteisiin.

”Meidän on investoitava paljon tuotekehitykseen. Tässä Suomea hyödyttää alan korkeatasoinen koulutus. Voin sanoa, että se on parempaa kuin Ruotsissa.”

Sundström sanoo, että tulevaisuudessa yhtiöt tarvitsevat nykyistä enemmän kahdentyyppisiä työntekijöitä: ”Ihmisiä, joilla on hyvin laaja näkemys. Siis sellaisia, jotka ymmärtävät laajasti esimerkiksi arvoja ja muutoksia. Sitten tarvitsemme lisää ihmisiä, joilla on hyvin syvää osaamista, kuten kemistejä, tietotekniikkainsinöörejä ja koodaajia.”

Sundströmin mukaan yhtiöiden ja koulutuslaitosten pitää olla enemmän yhteistyössä, jotta löydetään koulutusohjelmia, joista valmistuu toisaalta hyvin laajasti ajattelevia ihmisiä ja toisaalta hyvin syvästi jotain yksittäistä asiaa osaavia ihmisiä.

Sundströmin tulevaisuudenusko kumpuaa paljolti nuorten tapaamisesta.

”Uskon, että olisi hyvä, jos suomalaiset eivät olisi ihan näin negatiivisia. Myös ruotsalaiset ovat negatiivisuuteen taipuvaisia, mutta täällä negatiivisuus on kehittynyt vielä astetta pidemmälle”, Sundström arvioi.

”Kun ensin kuuntelee poliitikkoja ja sitten menee vaikkapa Slush-tapahtumaan kuuntelemaan nuoria yrittäjiä, on kuin kävisi ihan eri maailmassa. Näiden positiivisesti ajattelevien nuorten mukana Suomi tulee muuttumaan.”

Aikajana: Stora Enson vuodet

 

Alku

Metsäjätti Stora Enso syntyi 1998, kun suomalainen Enso ja ruotsalainen Stora fuusioituivat.

Enson historia alkaa vuodesta 1872, jolloin norjalainen Hans Gutzeit tajusi Suomen puuvarojen rikkauden ja toi uutta teknologiaa maahan rakentamalla Kotkaan Suomen ensimmäisen höyrysahan.

Yrityskauppojen ja fuusion myötä yhtiön nimeksi tuli vuonna 1928 Enso-Gutzeit. Suomen valtio oli ostanut vähän aiemmin yhtiön enemmistön norjalaiselta Herman Heibersiltä.

Valtio ja Kela ovat edelleen yhdessä yhtiön suurin omistaja 35 prosentin osuudella. Yhtiö kasvoi ja oli yksi keskeinen Suomen hyvinvoinnin lähde.

1990-luvulla Ensosta ja UPM-Kymmenestä tuli Euroopan suurimmat metsäyhtiöt. Gutzeit hävisi nimestä 1996, kun Enso osti Veitsiluodon.

Ensimmäinen todiste Storan historiasta on vuodelta 1288. Tuolloin Falunin alueella toimi kuparikaivos.

Kaivos laajeni vuonna 1862 Stora Kopparbergs Bergslagsiksi.

1970-luvulla yhtiö myi kaivos- ja metallitoiminnat ja keskittyi metsänhoitoon, selluun ja paperiin.

 

Vaikeuksien aika

Paperilla rikastunut yhtiö teki vuonna 2000 yhden Suomen taloushistorian surkeimmista kaupoista ostamalla amerikkalaisen Consolidated Paperin noin viidellä miljardilla eurolla.

Tarkoitus oli vallata Yhdysvaltojen markkinat, mutta kävi ilmi, että alueella oli liikaa tehdaskapasiteettia. Lopulta Consolidated myytiin 1,8 miljardilla eurolla.

2000-luvulla painopaperin kysyntä alkoi heikentyä. Yhtiö aloitti rajun saneerauksen ja sulki tehtaita muun muassa Anjalankoskella, Kotkassa ja Kemijärvellä.

 

Uusi nousu

Sellun ja siitä tehtävien tuotteiden, kuten erikoiskartonkien, kysyntä on kasvanut 2000-luvulla.

Stora Enson osin omistama Uruquayn Montes del Platasin uusi sellutehdas Uruguayassa on maailman suurin sellutehdas.

Stora Enso on investoinut muun muassa Kiinaan mutta myös Suomeen: Varkauteen ja Sunilaan.

OIKAISU 29.4.Kirjoituksessa väitetään Gutzeitin Kotkan sahaa virheellisesti Suomen ensimmäiseksi höyrysahaksi. Ensimmäinen höyrysaha oli 1860 valmistunut Kestilän saha. Toisin kuin kirjoituksessa mainitaan Stora-Enso ei ole sulkenut tehdasta Kotkassa vaan sen naapurikunnassa Haminassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Karl-Henrik Sundström

 Nimitettiin Stora Enson toimitusjohtajaksi 2014.

 Ennen Stora Ensoa työskenteli hollantilaisen puolijohdevalmistaja

NXP:n talousjohtajana.

 Toiminut talousjohtajana myös verkkolaitteita valmistavalla ruotsalaisella Ericssonilla.

 Naimisissa, kolme lasta.

 Harrastaa muun muassa kirjallisuutta ja hiihtoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Stora Enso
 • Tulevaisuus
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  2. 2

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  3. 3

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  6. 6

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  7. 7

   Kauppoihin tulee perjantaina leipää, johon on jauhettu hyönteisiä – yhdessä ciabattassa on 70 sirkkaa: ”Ne eivät ole siellä katsomassa silmästä silmään”

  8. 8

   Luminen ja tuulinen koiran­ilma pyyhkii parhaillaan yli Suomen – grafiikka näyttää sade­rintaman etenemisen, suora lähetys Helsingin keskustasta

  9. 9

   Rovion osake syöksyy – liikevoitto supistui alle kolmasosaan vuodentakaisesta

  10. 10

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  7. 7

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  9. 9

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  10. 10

   Jo yksi tuoppi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää