Talous

Kauppakin muuttuu tietotyöksi – SOK:n uudessa logistiikkakeskuksessa ei tarvita edes trukinkuljettajia

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä uskoo, että tulevaisuudessa työntekijöiden tärkein ominaisuus on vahva osaaminen. Suomella ei pitäisi olla hätäpäivää, kun tiedon merkitys maailmassa kasvaa.

Varastomiehet vaihtuvat tietotekniikkainsinööreiksi, taloushallinnossa laskuja käsittelee ihmisen asemesta robotti, eikä kaupassa enää tarvita kassa­henkilöstöä vetelemään viivakoodeja laitteeseen.

Samalla 3d-tulostuksen kehittyminen tuo tavaroiden valmistuksen sinne, missä tavaroita käytetään.

Enää ei ole syytä siirtää tuotantoa halvan työvoiman maihin, kun työntekijöiden tärkein ominaisuus ei ole pieni tuntipalkka, vaan korkea koulutus ja notkea osaaminen.

Näin visioi SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

”Työt muuttuvat fyysisistä tieto-orientoituneiksi”, hän tiivistää.

Kyse ei ole vain taivaanrannan maalailusta. Muutos kohti maailmaa, jossa tieto ja sen käsittely ovat koko ajan keskeisemmässä asemassa, on vauhdissa jo nyt.

Ihan konkreettisesti se näkyy vaikkapa kesällä Sipoossa käyttöön tulevassa SOK:n logistiikkakeskuksessa. Tavaroita ei liikutella käsin, eikä 30 eduskunta­talon kokoisessa hallissa ajella edes trukeilla: automaattiset kuljettimet hoitavat hommat. Hallissa on hämärää, koska koneet eivät valoa kaipaa.

”Suurin osa Sipoon logistiikkakeskukseen töihin tulevista henkilöistä on tietojen käsittelijöitä. Heidän tehtävänään on säätää ja valvoa koneita”, Heikkilä kertoo.

Kauppa on perinteisesti ollut ala, joka on monelle ensimmäinen askel työelämään. Töihin on tultu vähäisellä koulutuksella. Tulevaisuudessa myös kaupan alalla vaaditaan Heikkilän mielestä entistä koulutetumpaa työvoimaa.

Jos tämä koskee kauppaa, se koskee varmasti myös koko Suomea.

Periaatteessa Suomella on tulevaisuuden tietointensiivisessä maailmassa kaikki menestyksen mahdollisuudet käsissään, Heikkilä uskoo.

”Teknologinen osaaminen tulee ratkaisemaan sen, missä ­asiat kannattaa tehdä. En näe, miksi Suomi ei voisi pärjätä tässä kilpailussa, koska meillä on koulutus ja sivistys hyvällä lähtötasolla.”

Heikkilän mielestä onkin tärkeää pitää tästä kiinni.

Hallituksen koulutus- ja tutkimusleikkaukset huolestuttavat häntä.

”Suomen on ehdottomasti pidemmällä aikavälillä pidettävä huolta siitä, että osaamisen kehitys varmistetaan. Se on ihan avainasemassa menestyksen kannalta.”

Työn tulevaisuuteen vaikuttaa se, että esimerkiksi 3d-tulostuksen ansioista tavaroita liikutellaan jatkossa ympäri maailmaa vähemmän kuin nyt, Heikkilä uskoo. Sama koskee ruokaa.

Kun Prismojen hyllyt ovat nyt täynnä maailman kaikista kolkista rahdattua tavaraa, Heikkilä ennustaa, että lähellä tuotetun ruoan merkitys kasvaa. Taustalla ovat ympäristösyyt: maapallo ei kestä kauan ruoan kuljettelua puolelta toiselle nykyisessä laajuudessa.

Vaikka Suomessa ei sadan vuoden päästäkään viljeltäisi ­kiivejä tai avokadoja, lähiruokaa voidaan saada uudenlaisista raaka-aineista.

”Vaikkapa levä saattaa olla tavallisempi osa ruokavaliota. Jopa hyönteisten syönti saattaa muuttua hyväksi koetuksi tavaksi.”

Arkinen jauhelihamme sen sijaan voi muuttua harvinaiseksi luksukseksi. Heikkilä uskoo, että keinotekoisesti tuotettu liha yleistyy ja aitoa syödään enää kalliina juhlaruokana.

Samalla ruoasta, kuten kaikista muistakin tuotteista, tulee entistä yksilöllisempää: täsmällisesti tietyn ihmisen tiettyihin tarpeisiin vastaavaa.

”Kun esimerkiksi ollaan väsyneitä, syödään energiaa antavaa ruokaa, ja toisessa kohdassa taas korostuu nautiskelu.”

Paljon siis muuttuu, mutta ihan kaikki ei muutu.

Ihmisen fyysiset ja sosiaaliset perustarpeet pysyvät samoina sadan vuoden päästäkin, Heikkilä uskoo – myös halu nautiskella.

”Tulevaisuudessakin syödään, juodaan ja asutaan jossakin, ja jonkinnäköisillä vaatteilla suojataan kehoa”, hän sanoo.

”Tämän lisäksi ihmiset ha­luavat edelleen todennäköisesti viihtyä ja kokea erilaisia elämyksiä, nauttia ruoan mausta ja myös siitä sosiaalisesta tapahtumasta, joka ruokailu on.”

SOK:n vuodet

Alku

Suomen osuuskauppojen keskuskunta SOK perustettiin 1904. Ensimmäiset kuluttajien osuuskunnat olivat kuitenkin syntyneet jo 1800-luvun lopussa ja ensimmäinen osuuskauppa, Turun Vähäväkisten Osuusliike, vuonna 1901. Siitä muodostui myöhemmin nykyinen Turun Osuuskauppa.

Tukkukauppa SOK alkoi hoitaa osuuskauppojen yhteisostoja ja ohjausta. Osuustoiminnan ytimessä oli, että ylijäämä jaettiin osuuskaupan jäsenille suhteessa ostoksiin.

”Haluttiin edullisempia ja laadukkaampia vaihtoehtoja silloisille yksityisille kauppiaille”, selittää SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

”Silloin oli myös paljon paikkakuntia, joilla ei ollut kauppaa lainkaan.”

Yhteiskunnan poliittinen jakautuneisuus ennen sisällissotaa vaikutti myös osuustoiminta­liikkeeseen.

Kaupunkien työväestön osuuskaupat, muun muassa Helsingin Elanto, erkanivat SOK:sta jo vuonna 1916 ja muodostivat oman osuustukku­kauppansa.

SOK:hon jäivät maaseutua ja porvareita lähellä olevat osuuskaupat.

Vaikeuksien aika

S-ryhmän osuuskaupat laajenivat voimakkaasti SOK:n ensimmäisinä vuosikymmeninä. SOK perusti myös omia tuotanto­laitoksiaan, kuten kahvinpaahtimon ja tulitikkutehtaan.

Kauppojen pääpaino oli silti maaseudulla. Kun Suomi alkoi kaupungistua ja yhteiskunnan rakenteet muuttua 1960-luvulla, S-kaupat jäivät ajastaan jälkeen.

Samalla osuustoiminta-aate oli ylikorostunut liiketalouden kustannuksella, Heikkilä kuvaa.

”Jokaiselle kylälle haluttiin se­katavarakauppa, vaikka kannattavuudelle ei ollut edellytyksiä.”

Vaikeudet jatkuivat aina 1980-luvun alkuun asti. S-ryhmä teki syvää tappiota, henkilöstö oli paisunut valtavaksi ja toiminta oli tehotonta.

Kasvu

Vuonna 1983 S-ryhmässä aloitettiin saneeraus ja rakenne­muutos. 1980-luvulla SOK luopui omasta teollisuudestaan, nykyinen alueosuuskauppojen verkosto luotiin ja asiakasomistaja­ohjelmaa alettiin kehittää.

S-ryhmä nousi muutamassa vuodessa kannattavaksi.

1990-luvulta lähtien myös sen markkinaosuus päivittäistavarakaupassa alkoi kasvaa kohisten. Elanto ja Helsingin Osuuskauppa (HOK) sulautuivat vuonna 2004, ja S-ryhmälle siirtyi Helsingissä useita myymälöitä.

Kun S-ryhmän markkinaosuus oli 1990-luvun alussa 15 prosenttia, nyt lähes 46 prosenttia suomalaisten ostamasta ruoasta hankitaan S-kaupoista. 2000-luvulla S-ryhmä laajeni uusille aloille. ABC-asemien keltaisia torneja alkoi nousta kaikkialle Suomeen, rauta- ja sisustuskauppaan keskittyvä Kodin Terra perustettiin ja S-pankki aloitti pankkitoiminnan.

S-ryhmään kuuluu nyt SOK, 20 alueosuuskauppaa ja kahdeksan paikallista osuuskauppaa.

HS:n Sadan vuoden visio -sarja pohtii, millaisia Suomi ja maailma ovat vuosien päästä. Sarjassa on aiemmin julkaistu Nesteen Matti Lievosen, Stora Enson Karl-Henrik Sundströmin, Keskon Mikko Helanderin ja St1:n Mika Anttosen haastattelut.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Taavi Heikkilä

 Taavi Heikkilä, 53, on toiminut SOK:n pääjohtajana vuoden 2014 alusta.

 Kauppatieteiden maisteriksi valmistuneelle Heikkilälle osuustoiminta-aate on tärkeä. Hän on tehnyt koko työuransa SOK:ssa. Ennen siirtymistään SOK:n pääjohtajaksi hän työskenteli Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajana.

 Heikkilä on Kaupan liiton puheenjohtaja sekä EK:n ja Keskuskauppakamarin hallituksen jäsen.

 Heikkilä on naimisissa. Hänellä on kolme lasta.

 Hän harrastaa urheilua ja lukemista. Lomat Heikkilä perheineen viettää usein Espanjassa.

 Missä haluaisit tulla paremmaksi? ”Johtaminen on sellainen laji, jossa aina voi kehittyä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  6. 6

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Käsi ulkoministerin reidelle EU-illallisilla, alapään sormeilua mediajuhlissa – #metoo-kampanja avasi Ruotsissa padon, ja likavesi nousee mediataloihin

  10. 10

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää