Talous

Finnairin valtio-omistuksen vähentäminen vaatisi kotimaisen omistuksen turvaamista

Venäjän ylilentolupien ehtona on, että yli puolet yhtiön omistuksesta on suomalaisissa käsissä

Valtion enemmistöomistuksesta luopuminen lentoyhtiö Finnairissa edellyttäisi, että samalla turvataan osakkeiden enemmistön pysyminen suomalaisissa käsissä. Tämä johtuu ehdoista, jotka liittyvät Finnairille elintärkeisiin Venäjän ylilentolupiin.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus suunnittelee osana omistajapolitiikan uudistamista pyytävänsä eduskunnalta lupaa supistaa omistusosuutensa lentoyhtiö Finnairissa alle 50 prosenttiin. Nykyisin valtio omistaa osakkeista 55,8 prosenttia, eikä sillä ole valtuutta enemmistöomistuksesta luopumiseen.

Osakkeiden myyminen edellyttäisi kuitenkin järjestelyjä, joilla varmistetaan, ettei omistus valu Suomen ulkopuolelle, kun Finnairin osakkeita vaihdetaan pörssissä. Näin siksi, että Suomen ja Venäjän välinen sopimus ylilento-oikeuksista edellyttää, että enemmistö osakkeista on suomalaisissa käsissä.

”Sopimus edellyttää suomalaista omistusta, mutta ei valtio-omisteisuutta”, sanoo ylitarkastaja Timo Koskinen liikenne- ja viestintäministeriön markkinayksiköstä.

Venäjän ylilento-oikeudet ovat kriittisen tärkeitä Finnairille, jonka tavoitteena on Aasian liikenteen kaksinkertaistaminen tämän vuosikymmenen aikana.

Käytännössä kotimaisen omistuksen turvaaminen voidaan tehdä monella tavoin.

Finnairin osakkeet on listattu pörssiin, mutta valtio voi myös myydä osakkeita pörssin ulkopuolella valitsemalleen taholle, vaikkapa suomalaiselle eläkevakuutusyhtiölle. Vaihtoehtoisesti valtiolle voitaisiin kirjata Finnairin osakkeisiin etuosto-oikeus.

Lisäksi lainsäädännöllä jo nykyisin rajoitetaan lentoyhtiöiden omistuksia. EU-lainsäädännön mukaan eurooppalaisten lentoyhtiöiden enemmistöomistuksen täytyy pysyä eurooppalaisissa käsissä.

Finnair on nykyisillään vankasti kotimaisissa käsissä. Viisikymmentä suurinta omistajaa hallitsevat lähes 80 prosenttia yhtiön osakkeista. Suurimpien omistajien listalla on vain satunnaisia ulkomaalaisia tahoja, kuten Ikean perustaja Ingvar Kamprad, joka omistaa 0,08 prosenttia osakkeista.

Tulevaisuudessa ylilento-oikeuksien ehdot omistuksen suhteen ovat kevenemässä. Suomi ja Venäjä neuvottelivat sopimukseen muutoksia vuonna 2011, jolloin sovittiin, että enemmistö ylilentoja suorittavasta yhtiöstä saa olla Suomeen sijoittuneella yhtiöllä.

Suomi on jo vahvistanut sopimusmuutoksen. Ratifiointia Venäjän päässä odotetaan yhä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finnair
 • Valtion omistajaohjaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää