Talous

Autokauppa vilkastuu, mikä saattaa ennustaa koko Suomen talouden käännettä

Uusien autojen myynti vilkastuu. Menekki seuraa usein koko maan suhdanteita. Lupaavia merkkejä on myös rakentamisessa.

Autojen myynnissä on tapahtunut selvä käänne parempaan, ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Suomen talouden suhdanteelle saattaa käydä samoin.

Autokauppa on sujunut vuosikausia heikosti, mutta tänä vuonna ala odottaa uusien autojen menekin lisääntyvän liki seitsemän prosenttia 116 000 myytyyn autoon.

”Odotukset ovat paremmat kuin moneen moneen vuoteen”, sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Myyntiä kirittävät tänä vuonna ainakin vuodenvaihteessa tehty autoveron alennus, autokannan vanheneminen ja romutuspalkkio, jonka turvin kaupattuja autoja rekisteröitiin vuodenvaihteen jälkeen vielä noin 1 500.

Taustalla lienee myös hyvä uutinen: kenties paremmat ajat ovat vihdoin koittamassa koko maan taloudessa.

Autokaupan kehitys on Rissan mukaan usein seuraillut koko maan suhdanteita.

”Se lupaa koko Suomelle hyvää, jos autoja on myyty vähän paremmalla sykkeellä”, sanoo Laakkonen-autokonsernin toimitusjohtaja Timo Yli-Salomäki.

Suomalaiset ovat finanssikriisin jälkeen lykänneet auto-ostoksia, ja henkilöautojen keski-ikä on noussut puolellatoista vuodella liki kahteentoista vuoteen. Yli-Salomäen mielestä autot alkavat olla niin iäkkäitä, että niitä on vähitellen pakko vaihtaa uudempiin.

Ostajien maku on Yli-Salomäen mukaan vähitellen muuttunut. Sekä nelivetoiset että automaattivaihteiset autot kiinnostavat enemmän kuin ennen.

Takavuosina mielipiteitä kovasti jakanut katumaasturi on Yli-Salomäen mukaan tätä nykyä paremmassa huudossa, kun päästöt ovat vähentyneet.

Ainakin autonvalmistajat uskovat menestykseen, sillä ne tuovat ahkerasti markkinoille uusia kaupunkimaasturimalleja.

Arita-autoketjun toimitusjohtaja Tomi Orava kertoo, että uusia autoja ostavat erityisesti iäkkäät ihmiset. Nuoria ei uusien autojen kaupoilta löydä.

”60 vuotta ja plus -asiakkaat ovat olleet kullan arvoisia”, Orava sanoo.

Autokauppa ei ole ainut ala, jossa koheneva taloussuhdanne näkyy.

Erityisesti rakentamisessa käy kuhina. Neljän heikon vuoden jälkeen tuotannon pitäisi kasvaa tänä vuonna 3–4 prosenttia.

Rakentamisen lupaava tilanne näkyy myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikön Eero Lehdon omassa suhdannemittarissa. Lehto tarkistaa päivittäin sekä kirvesmiesten että hitsaajien avoimet työpaikat.

Kirvesmiehille olisi töitä, mutta metalliteollisuudessa työskenteleviä hitsaajia ei juuri palkata.

”Siihen on tullut iso ero”, Lehto kertoo.

Vähäinen hitsaajien kysyntä viestii siitä, että moni vientiteollisuuden ala voi edelleen heikosti. Talousennusteiden mukaan mitään ripeää nousukautta ei kannata odottaa.

Valtiovarainministeriö ennustaa, että talous kasvaa tänä vuonna 0,9 prosenttia ja kahtena seuraavana vuonna kumpanakin 1,2 prosenttia. Vauhti jää kauaksi viime vuosikymmenen hyvistä vuosista, jolloin kasvu oli enimmillään yli viisi prosenttia.

Lehto hieman hämmästelee suomalaisten uskallusta hankkia sekä autoja että asuntoja, vaikka työttömyys on edelleen suurta.

”On aika erikoista, että kuluttajakäyttäytyminen on niin rohkeaa”, Lehto sanoo.

Toisaalta työttömyydessä pahin saattaa olla jo ohi.

Sekä auto- että asuntokaupassa alan yritykset selittävät piristymistä sillä, että hankintoja on lykätty, ja tarvetta sekä uskallusta on vihdoin riittävästi.

Helsinkiläinen Ville Saarimaa tutkii uutta Nissania Itäkeskuksen kauppakeskuksen käytävällä ja kertoo, että auton hankinta alkaa olla ajankohtaista.

”Tähän mennessä olen ostanut käytetyn auton, mutta nyt selvittelen vaihtoehtoja, mikä olisi järkevää”, Saarimaa kertoo.

”Ihan hyviä tarjouksia näyttää olevan”, hän sanoo autokauppojen tarjonnasta.

Itäkeskuksessa alusvaateliikkeen naapurissa on toiminut helmikuusta finanssiyhtiö Santanderin ja Aritan myymälä, jonka ajatuksena on tehdä auton ostamisesta liki yhtä helppoa kuin television hankinnasta.

Tomi Oravan mukaan ”pop up -liike” on toiminut.

Tarjousautoa on myyty parissa kuukaudessa yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä.

Oravan mukaan Itäkeskuksen myymälän tarjonta on hinnoiteltu ”erittäin aggressiivisesti.” Samaa viestiä kertovat muutkin kauppiaat: kova kilpailu painaa hintoja.

”Asiakas ei joudu maksamaan ainakaan ylihintaa, kun uutta autoa ostaa”, Yli-Salomäki sanoo.

Harva kauppias on yleensä sitä mieltä, että juuri nyt olisi huono hetki hänen tuotteensa ostamiseen.

Autonmyyjien puheita uusien autojen edullisuudesta tukee kuitenkin se, että autoliikkeiden kannattavuus on ollut viime vuosina heikko.

Kuluttajahinnat ovat nousseet vuosikymmenessä viidenneksen, mutta sekä käytetyt että uudet autot ovat halvempia kuin kymmenen vuotta sitten.

 

Nämä povaavat talouteen parempia aikoja:
Rakentaminen ja asuntokauppa

+ 4 %

Rakentamisessa on tapahtunut selvä käänne, ja tuotannon odotetaan lisääntyvän tänä vuonna jopa neljä prosenttia. Välittäjät odottavat asuntokaupan vilkastuvan – jopa Google-haut sanalla ”asuntolaina” ovat lisääntyneet.

Metsäteollisuus

+ 70 000 t

Paperin kysyntä hiipuu edelleen, mutta sekä sellun että kartongin tuotanto kasvaa. Kartonkia tehtiin Suomessa ensimmäisellä vuosineljänneksellä 70 000 tonnia eli yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Investoinnit

+ 5,8 %

Suomen talouselämän suuri huoli on ollut, että investointien puute saa laitteet rapistumaan. Tänä vuonna suunta vihdoin kääntyy, ja valtiovarainministeriö odottaa yksityisten investointien kasvavan 5,8 prosenttia.

Nämäkertovattilanteenolevanyhä heikko:
Teknologiateollisuus

– 5 %

Suomen tärkeän vientialan odotukset ovat hieman kohentuneet. Tilaukset vähenivät alkuvuonna verrattuna viime vuoden loppuun, ja yritysten henkilöstö vähenee yhä. Tammikuussa teknologiateollisuuden liikevaihto oli viisi prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Pitkäaikaistyöttömyys

122 600

Työttömyys näyttää saavuttaneen lakipisteensä, ja työllisten osuus työikäisistä on ollut jopa kasvussa. Pitkäaikaistyöttömyys kuitenkin pahenee: vähintään vuoden työttömänä olleita oli keväällä jo 122 600.

Velkaantuminen

124,9 %

Autokauppa on kiihtynyt, vaikka kansalaisten ostovoima laskee. Kulutusta tukee velkaantuminen. Kotitalouksien velkaantumisaste nousi viime vuonna 124,9 prosenttiin käytettävissä olevista nettotuloista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Škoda Octavia vuoden myydyin

Suomessa tammi–huhtikuussa eniten myydyt

automallit:

1. Škoda Octavia (2 033 rekisteröityä autoa)

2. Nissan Qashqai (1 711)

3. Toyota Auris (1 384)

4. Ford Focus (1 376)

5. Volkswagen Golf (1 364)

6. Toyota Avensis (1 267)

7. Opel Astra (1 238)

8. Toyota Yaris (1 206)

9. Volkswagen Passat (1 172)

10. Audi A4 (931)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

  8. 8

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kerttu Niskanen vahvin takaa-ajon loppukirissä – nuori huippulupaus Eveliina Piippo sai sakon varaslähdöstä
  3. Suuri metrolauantai sujui pehmeästi siihen nähden kuinka paljon liikkeellä oli ”kokemattomia metronkäyttäjiä” – HSL:n arvion mukaan matkustajia oli yli 200 000
  4. Jari-Matti Latvalan rallikausi päättyi puuhun viimeisellä erikoiskokeella –”En olisi halunnut lopettaa vuotta tällä tavalla”
  5. HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa
  6. Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä
  7. Pohjois-Korean ulkoministeri vierailulle Kuubaan – Kuuba on hylkiövaltion viimeisiä liittolaisia
  8. Tunti sitten
  9. Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut Tilaajille
  10. Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta epäillään kuolonkolarista Japanissa – ajoi humalassa punaista päin
  11. Tänään tv:ssä: Armi Ratia ajoi kauneuden asiaa – Jörn Donnerin Armi elää! on erilainen muotokuva suomalaisen muotoilun teräsnaisesta
  12. Juoksijoiden silmiä kirveli, kurkkua kuivasi ja nenä vuosi – Delhin puolimaraton järjestettiin hengenvaarallisesta savusumusta huolimatta
  13. Näytä lisää