Talous    |   Näkökulma

Panaman papereiden tärkein paljastus

Panamasta vuotaneet paperit nostivat Suomesta esiin lähinnä pikkurikollisia, pk-yrittäjiä ja piensijoittajia, joilla oli jokin syy salata omistuksensa viranomaisilta ja julkisuudelta.

Panamasta vuotaneet paperit nostivat Suomesta esiin lähinnä pikkurikollisia, pk-yrittäjiä ja piensijoittajia, joilla oli jokin syy salata omistuksensa viranomaisilta ja julkisuudelta. Hieman kauempaa historiasta paljastui kiinnostavia nimiä, joilla oli rooli myyttisten Kouri-kauppojen tekijöinä ja kasinovuosien pelureina.

Yhtään isoa suomalaista vallankäyttäjään Panaman paperit eivät – ainakaan vielä – ole paljastaneet. Toisin kuin kollegansa Islannissa ja Argentiinassa suomalaiset päättäjät ovat pysytelleen ilmeisen kaukana Panamasta.

Tutkivien toimittajien kansainvälinen yhteistyö nosti Suomesta esiin yhden merkittävän ilmiön. Se on Nordean rooli veroparatiisien kuoriyhtiöiden välittäjänä, jolloin pankki samalla sulki silmänsä asiakkaiden mahdolliselta veronkierrolta.

Pankkitoiminta on liiketoimintaa luottamuksella, joten puhtaana pankkina tunnetun Nordean maine tahraantui pahasti. Nordealla on Suomessa kunniakkaat juuret Kansallispankin ja Yhdyspankin mullassa.

Mistä sitten voi päätellä, että Nordean asiakkaat olivat perustaneet hallintayhtiöitä harhauttaakseen verottajaa ja muita viranomaisia?

Nordea vastasi itse kysymykseen huhtikuussa, kun se kertoi noin 4 000 asiakkaansa jättäneen Luxemburgin pankin asiakkuuden pian vuoden 2009 jälkeen. Tuona vuonna Nordea alkoi vaatia asiakkailtaan allekirjoitusta kahteen paperiin: 1) Nordea saa kertoa asiakkaan tiedot kunkin maan verottajalle ja 2) asiakas vakuuttaa maksavansa kaikki vaadittavat verot.

Joka kolmas Nordean Luxemburgin pankin asiakas lopetti pankkisuhteensa, kun se joutui normaalin läpivalaisun kohteeksi. Se on iso osa silloisesta 12 000 asiakkaan pankista.

Nordean rooli ja asiakkaiden lähtö Luxemburgin konttorista vuonna 2009 on Panaman papereiden tärkein suomalaispaljastus. Se todistaa, että veroparatiisit myyvät salaisuutta ja viranomaisjulkisuus tuhoaa niiden liiketoiminnan.

Suomalaislähtöisen Nordean toimissa riittää vielä selvitettävää. Kuinka paljon hallintayhtiöitä Nordean asiakkaat ovat kaikkiaan perustaneet? Ja mikä oli pankin pohjoismaisten asiakkaiden ja varsinkin suomalaisten osuus veroparatiiseissa?

Nordea tutkii nyt sisäisesti Luxemburgin pankkinsa ja lisäksi eri pohjoismaiden yksityispankkien veroparatiisiyhteydet. Selvityksen tuloksia kuullaan viimeistään kahden kuukauden kuluttua heinäkuussa, kun Nordea julkistaa osavuosikatsauksensa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Veroparatiisi
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää