Talous

Liikaa riitelyä, sääntelyä ja passivoivia tukia – SOK:n tilaama katsaus arvostelee rapsakasti ruokaketjua

Koko Suomen elintarvikeketju on poikkeuksellisen suuren rakennemuutoksen edessä.

Suomi on epäonnistunut ruokaviennissä. Kauppa ei ole hyödyntänyt riittävästi digitalisaatiota. Maataloustuet passivoivat. Ruokaketjussa käytetään liikaa energiaa riitelyyn.

SOK:n tilaama keskustelupaperi suomalaisen ruuan tulevaisuudesta latelee rapsakkaa arvostelua alan nykytilasta. Aula research -tutkimusyrityksen laatimaan katsaukseen on haastateltu laajalti asiantuntijoita, muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta (MTK), Kilpailu- ja kuluttajavirastosta, Päivittäistavarakauppa ry:stä ja Kuluttajaliitosta.

Keskustelupaperi julkistetaan tänään perjantaina SOK:n järjestämässä Saman pöydän ääressä –tilaisuudessa Finlandia-talolla.

Katsauksen näkemykset eivät ole suoraan SOK:n kantoja, sanoo pääjohtaja Taavi Heikkilä, mutta hänen mukaansa ne eivät liioin ole ristiriidassa SOK:n näkemysten kanssa.

”Aika pitkälle ne voi allekirjoittaa”, hän toteaa.

Katsauksen kirjoittajat Juha Vekkilä ja Annika Rinne ovat koostaneet haastattelemiensa asiantuntijoiden ajatukset seitsenkohtaiseksi listaksi, jonka on tarkoitus antaa ”eväitä suomalaiselle ruokaketjulle”.

Keskustelupaperin mukaan koko Suomen ruokaketju on poikkeuksellisen suuren rakennemuutoksen edessä. Sekä kansainvälinen että kotimainen kilpailu on kiristynyt. Se pakottaa kaikkia toimijoita uudistumaan.

Maatilojen määrän katsaus arvioi tulevaisuudessa supistuvan ja tilakoon kasvavan. Myös elintarviketeollisuuteen se ennustaa fuusioita.

Ruokaketjua ravisuttaa yhä Venäjän tuontikieltojen aiheuttama viennin romahdus. Katsaus arvioi, että vientiin ei ole kehitetty riittävästi korkean lisäarvon tuotteita.

”Nykyisellään Suomen tekninen osaaminen ja erinomaiset raaka-aineet valuvat hukkaan”, siinä todetaan. Food from Finland -vientiohjelma saa kiitosta, mutta asiantuntijoiden mukaan vientiponnistuksia pitäisi keskittää rohkeammin kaukaisemmille markkinoille.

Food from Finland -ohjelma tähtää Suomen ruokaviennin kaksinkertaistamiseen vuoteen 2020 mennessä. Venäjän aiheuttama lovi on kuitenkin niin suuri, että vienti tuskin kääntyy kasvuun vielä tänäkään vuonna.

Myös maataloustuottajien pitäisi keskittyä Aula researchin katsauksen mukaan selvemmin tuotteisiin, joista on mahdollista tuottaa korkeamman jalostusarvon tuotteita markkinoille.

Nykyisellään kahden miljardin vuosittaiset maataloustuet passivoivat, se moittii.

”Suomessa maataloustukia valitettavasti usein ajatellaan vain tulonsiirtona, jolla varmistetaan viljelijän toimeentulo. Tuet ovat meillä korvaus siitä, että harjoittaa elinkeinoa, jonka toimiala on maatalous.”

Tukiin pitäisi liittää kannustimia uudistamiselle ja innovoinnille sen sijaan, että keskitytään omavaraisuuteen.

”Mihin me tarvitsemme 150 prosentin leipäviljan omavaraisuutta?” katsauksessa ihmetellään.

Suomalainen ruoka ei pärjää massamarkkinoilla muun muassa hintansa takia. Siksi pitäisi keskittyä erikoistuotteisiin.

Myös kaupan pitäisi katsauksen mukaan erikoistua rohkeammin. Kuluttajat muuttuvat yhä yksilöllisemmiksi ja trendit vaihtuvat yhä nopeammin.

”Keskivertoperheet ja -kuluttajat ovat yhä vaikeammin identifioitavissa, jos sellaisia enää onkaan”, siinä todetaan.

Esimerkiksi Kesko on kertonut, että tulevaisuudessa K-kaupat räätälöidään asiakkaiden ostoksista kerätyn tiedon avulla entistä enemmän asiakaskuntansa näköisiksi.

Kaupan pitäisi katsauksen mukaan kuitenkin tarttua digitalisaatioon vielä paljon nykyistä rohkeammin. Suomen teknologiset vahvuudet huomioon ottaen kaupan tulisi olla kansainvälisesti edelläkävijöiden joukossa digitalisaation hyödyntämisessä.

Katsaus kannustaa ruokaketjun toimijoita näkemään kiristyneen kilpailun hyvät puolet ja lisäämään yhteistyötään riitelyn sijaan. Etenkin MTK ja S-ryhmä ovat olleet julkisuudessa napit vastakkain, kun viljelijät ovat syyttäneet S-kauppojen repineen hinnanalennuksensa heidän selkänahastaan.

S-ryhmä aloitti viime vuonna laajaa julkisuutta saaneen ruuan alekampanjan, jonka taustatekijäksi nähtiin etenkin markkinaosuutta kahmineen Lidlin vahvistuminen Suomessa.

Katsaus moittii alan toimijoiden keskittymistä keskinäiseen syyttelyyn.

”Lainsäädännöllisiä asioita pohdittaessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa ketjun toimijoilla on kuitenkin enemmän yhteisiä kuin vastakkaisia intressejä”, se toteaa.

Yksi yhteisistä intresseistä on sääntelyn keventäminen tai ainakin uusien kiristysten torjuminen.

Katsauksen mukaan Suomessa on maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen raskas elintarvikesääntely. Se nostaa suomalaisen ruuan tuotantokustannuksia ja heikentää sen kilpailukykyä sekä viennissä että kotimaassa suhteessa tuontiruokaan.

”Vaikkei elintarviketurvallisuutta koskevasta sääntelystä löytyisi karsittavaa, olisi syytä ainakin pohtia, olisimmeko hetken aikaa tyytyväisiä maailman parhaaseen elintarviketurvallisuuteen ilman uusia sääntelyn kiristyksiä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Elintarviketeollisuus
  • S-ryhmä

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

    2. 2

      Beyoncé, Rihanna ja Snoop Dogg nousivat puolustamaan prostituutioon pakotettua 16-vuotiasta, joka tappoi ”asiakkaansa” – mahdollisuus ehdonalaiseen 67-vuotiaana

    3. 3

      ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

    4. 4

      Nytin suuressa snägäritestissä 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat

    5. 5

      HKL:n lyhimmät ja pisimmät kuskit pantiin aikoinaan testaamaan uuden ratikan ohjaamot – Nyt 60 koppia pannaan uusiksi, koska niissä on vaikea työskennellä

    6. 6

      Tällaista on kuuman asuntomarkkinan kasinopeli: sijoittaja ostaa rakenteilla olevan asunnon ja myy sen kymmenien­tuhansien voitolla ennen valmistumista

    7. 7

      ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

      Tilaajille
    8. 8

      Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

    9. 9

      Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

    10. 10

      Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

    2. 2

      Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

    3. 3

      Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

    4. 4

      Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

    5. 5

      ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

      Tilaajille
    6. 6

      Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

    7. 7

      ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

      Tilaajille
    8. 8

      Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

      Tilaajille
    9. 9

      Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

    10. 10

      Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

      Tilaajille
    2. 2

      Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

    3. 3

      Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

    4. 4

      ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

      Tilaajille
    5. 5

      Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

    6. 6

      Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

    7. 7

      Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

    8. 8

      Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

    9. 9

      Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

    10. 10

      Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

    11. Näytä lisää