Talous

Koneen Henrik Ehrnrooth: Suomen kaupungistuminen on välttämätöntä, jos kasvua halutaan

Kaupunkeihin muuttaa maailmalla joka päivä 200 000 ihmistä, mutta Suomi on tässä kehityksessä jälkijunassa, Koneen toimitusjohtaja sanoo.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothista näkee, että aihe – Suomen ja maailman kehitys mahdollisimman pitkällä aikavälillä katsottuna – on mieluinen.

Hän istuu sohvalla Koneen pääkonttorin edustustilassa Espoon Keilaniemessä valmiina kertomaan miten kaupungistuminen muuttaa maailmaa ja Suomea.

Ehrnrooth johtaa hissiyhtiötä, joka tuottaa omistajilleen sata miljoonaa euroa liikevoittoa kuukaudessa, on maailman suurin uusien hissien toimittaja ja liikevaihdolla mitattuna maailman neljän suurimman hissiyhtiön joukossa.

Koneen menestys on pitkään perustunut maailman megatrendien hyödyntämiseen. Yhtiön vuonna 2007 tehdyn strategian mukaan Koneelle keskeisiä megatrendejä on neljä: kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, kestävä kehitys ja turvallisuus. Näistä kaupungistuminen on vahvin.

”Yhtä valtavaa muuttoliikettä ei ole koskaan nähty ihmiskunnan historiassa”, Ehrnrooth aloittaa selvityksensä.

”Jos katsoo vähänkin taaksepäin, niin kaupungistuminen on suurimpia yhteiskunnallisia muutoksia ja tärkeimpiä tekijöitä, joka on luonut hyvinvointia ja vaurautta.”

Esimerkiksi Kiinassa yli 300 miljoonaa ihmistä on muuttanut 15 vuodessa maalta kaupunkiin, Ehrnrooth kertoo. Ilmiö näkyy hänestä koko maailmassa.

Ehrnroothin mukaan niin Kiinan kuin Intiankin vahvan talouskasvun taustalla on ollut kaupungistuminen ja älykkäiden kaupunkien kehittäminen. Sama trendi leviää nyt Afrikassa.

”Se on se tapa, jolla nämä maat luovat vaurautta.”

Myös länsimaissa on menossa suuri kaupungistumisliike, jonka vaikutukset näkyvät useimmissa suurkaupungeissa,.

Kone on vastikään uudistanut missionsa. Yhtiön perimmäisenä tehtävänä on parantaa kaupunkilaiselämän virtaa ja tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää.

Ehrnrooth kertoo, että Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) arvion mukaan nyt reilut puolet maailman väestöstä eli noin 3,8 miljardia ihmistä jo asuu kaupungeissa. Ennusteen mukaan 30 vuoden päästä kaupungeissa asuvien määrä on kasvanut jo 70 prosenttiin.

”70 miljoonaa ihmistä vuodessa. Yli 200 000 ihmistä muuttaa joka päivä kaupunkeihin. Siihen tarvitaan aika paljon rakennuksia, ihmisiä ja hissejä.”

Ehrnroothin mukaan on selvää, että tulevaisuudessa työpaikat syntyvät enenevässä määrin kaupunkeihin. Koulutus, palvelut, terveydenhuolto ja elämykset ovat lähellä.

”Kaupunki on yhteisöllisempi nuorille. Siellä tapahtuu.”

Myös vanheneva väestö pystyy olemaan kotona kauemmin, koska palvelut ovat lähellä. Tällöin yhteiskunta pystyy tuottamaan palvelut tehokkaammin mutta myös laadukkaammin, Ehrnrooth sanoo.

”Miten ihmeessä pystytään hoitamaan vanhenevaa väestöä, jos ei asuta kaupungeissa?” Ehrnrooth kysyy.

Ehrnroothin mukaan Suomi on kaupungistumisessa selvästi jäljessä, koska asutus on muita Pohjoismaita ja Eurooppaa paljon hajautetumpi.

”Se luo haastetta siihen onko meillä ihmisiä siellä, missä töitä on tarjolla.”

Pitäisikö Suomea aktiivisemmin muuttaa kaupunkikeskeiseksi?

”Jos haluamme luoda kasvua ja siten kehittää hyvinvointiyhteiskuntaa, tällainen kehitys on välttämätöntä”, Ehrnrooth vastaa.

Hän vertaa Suomea Ruotsiin.

”Tukholma on Euroopan nopeimmin kasvava kaupunki, ja kasvun esteenä on jo se, että asuntoja ei ole riittävästi. Göteborgin ja Malmön seutukin ovat valtavia kasvun ajureita.”

Ehrnroothista on selvää, että kaupunkien pitää tukea kestävää kehitystä. Sekin on tärkeää, että ihmiset viihtyvät.

”Vaurauden kasvun myötä on aina vaan olennaisempaa, että hyvinvointi lisääntyy.”

Tulevaisuuden kaupungeissa rakennukset kasvavat ylöspäin. Niissä asutaan ehkä entistä tiiviimmin, mutta yhteisöllisyys lisääntyy, Ehrnrooth ennustaa.

Hän uskoo, että liikenne kaupungeissa sähköistyy ja muuttuu palveluiksi. Omia autoja ei enää tarvita.

Päästöjen vähentämiseksi polttomoottoriautot korvataan sähköautoilla. Teollisen sähkötuotannon energiatehokkuus kun on huomattavasti polttomoottoria parempi, Ehrnrooth selittää.

Ehrnroothin mukaan digitalisoitumisen, tekoälyn ja robotisoitumisen myötä ihmisen rooli tule olemaan hyvin erilainen ja työtavat muuttuvat oleellisesti.

”Et sinä kymmenen vuoden päästä näpyttele tuohon läppäriin enää mitään”, Ehrnrooth sanoo.

Sanojensa vakuudeksi hän kaivaa taskusta kännykän ja esittelee sen Siri-puheohjausohjelman saloja. Ohjelma kertoo kysyttäessä naisäänellä sujuvasti Helsingin lähiaikojen sään.

”Lapseni käyttävät tätä jo vähän kaikkeen”, Ehrnrooth sanoo ja levittää virnistäen käsiään. ”Ollaan jo hyvin lähellä sitä, että kaikki mikä on mallinnettavissa, tehdään koneilla.”

Tällöin ihmisen tehtäväksi jää sen päättäminen mitä koneet saavat tehdä, ja uuden keksiminen.

Ehrnroothin mielestä robotisoitumista ei kannata pelätä. Se tuo tuottavuutta, luo vaurautta ja parantaa elintasoa.

”Ihmisen rooli tulee olemaan jatkuvasti hyvin, hyvin tärkeä. Teknologia on vain apuväline elämisen laadun parantamiseksi.”

Myös hyvälle johtamiselle on aina tarvetta, Ehrnrooth uskoo.

”Menestyneet johtajat ovat kautta aikojen osoittaneet esimerkkiä, viestineet suuntaa, luoneet merkityksellisyyttä, motivoineet joukkojaan ja päättäneet mihin fokusoidaan. Sille on aina kysyntää.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Teollisuussuvun vesa

 Henrik Ehrnrooth on toiminut hissiyhtiö Koneen toimitusjohtajana huhtikuusta 2014.

 Sitä ennen hän toimi noin viisi vuotta Koneen talousjohtajana.  Ennen Koneelle tuloa Ehrnrooth teki 15-vuotisen uran Lontoossa investointipankkiirina, UBS:n ja Goldman Sachsin palveluksessa.

 Vaimo Johanna Ehrnrooth ja kaksi lasta asuvat yhä Lontoossa.

 Henrik Ehrnrooth on teollisuussuvun vesa. Äiti, Anna Ehrnrooth, on Lohja Oy:n omistajasukua (os. van der Pals) ja isä, vuorineuvos Georg Ehrnrooth, oli Lohjan ja Metra-yhtiön (nykyisin Wärtsilä) toimitusjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulevaisuus
 • Kaupungit
 • Juha-Pekka Raeste
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää