Talous

Bayer tarjoaa 55 miljardia euroa Monsantosta – jättiyhtiö olisi maailman suurin maatalouden toimittaja

Yrityskaupasta on spekuloitu muutaman viikon ajan, kun tieto Bayerin ostohaluista levisi julkisuuteen.

Saksalainen kemikaaliyhtiö Bayer vahvistaa tehneensä 62 miljardin dollarin eli 55 miljardin euron tarjouksen amerikkalaisesta kilpailijastaan Monsantosta.

Yrityskaupasta on spekuloitu muutaman viikon ajan, kun tieto Bayerin ostohaluista levisi julkisuuteen. Aiemmin on puhuttu noin 40–50 miljardin euron tarjouksesta.

Bayerin osakkeesta tarjoama käteishinta on 37 prosenttia korkeampi kuin Monsanton osakkeen hinta ennen ostohuhujen tuloa julki.

Jos fuusio toteutuu, se synnyttää maailman suurimman maatalousteollisuuden toimittajan. Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja.

Samalla kyse olisi saksalaisen yhtiön suurimmasta yritysostosta koskaan, kertoo talouslehti Financial Times (FT). Autonvalmistaja Daimler-Benz maksoi noin 39 miljardia dollaria Chryslerista vuonna 1998.

Bayerin suunnittelema yrityskauppa on kookas, mutta se ei olisi mahtunut viime vuonna maailman viiden suurimman yrityskaupan listalle.

FT:n arvion mukaan Bayerin toimitusjohtaja Werner Baumann jahtaa Monsantoa, koska hän pelkää jäävänsä kilpailijoistaan jälkeen.

Viime aikoina kemikaaliteollisuudessa on nähty valtavia fuusioita, kun Dow Chemical ja DuPont sekä Syngena ja ChemChina ovat yhdistyneet.

Yhdistymisaallon taustalla on raaka-aineiden ja maataloustuotteiden hinnanlasku. Halpeneminen heikentää kemikaaliteollisuuden kannattavuutta.

Bayerin tarjousta pidettiin ensi arvioissa kalliina.

”Julkistettu hinta on haarukan yläpäässä, ja se on juuri ja juuri kannattava”, kertoi Bayerin 14. suurimman omistajan Union Investmentin varainhoitaja Markus Manns uutistoimisto Reutersille.

Bayer tunnetaan lääkkeiden valmistajana, mutta yhtiö valmistaa myös maatalouden tarvitsemia tuotteita. Suomessa yhtiö valmistaa Mirena-nimistä ehkäisykierukkaa.

Monsanto on ollut pitkään julkisen arvostelun kohde erityisesti muuntogeenisten tuotteiden takia.

Markkinatutkimusyhtiö Nielsen teki vuonna 2014 kyselyn, jonka perusteella Monsanto on yksi maailman huonomaineisimpia yrityksiä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrityskaupat
 • Kemikaalit
 • Maatalous
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää