Talous

Suomen Pankin arvion mukaan työllisyysaste jää toivotusta

Pankki uskoo talouden kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia kotimaisen kulutuksen tuella

Hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite ei toteudu vaali­kauden aikana, arvioi Suomen Pankki. Talouskasvu on kiihtymisestä huolimatta liian hidasta hallituksen keskeiseen tavoitteeseen nähden.

72 prosentin työllisyysaste tarkoittaa työllisyyden kasvua noin 100 000:lla. Suomen Pankki arvioi, että bruttokansantuotteen pitäisi kasvaa vuosina 2017–2019 keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa hallituksen tavoitteen saavuttamiseksi. Se tarkoittaisi, että talouskasvun tulisi olla keskimäärin joka vuosi 1,3 prosenttiyksikköä voimakkaampi kuin uudessa ennusteessa.

Suomen Pankki arvioi 15–64- vuotiaiden työllisyyden kasvavan vajaalla 25 000:lla hallituskauden aikana, koska työikäisen väestön supistuminen jatkuu.

Vaikka laskelmaan lisäisi kustannuskilpailukykyä parantavan sopimuksen vaikutuksen, työllisyysaste näyttää jäävän selvästi 72 prosentista.

Työmarkkinoilla on jo tapahtunut muutos parempaan suuntaan. Aikaisemmista suhdannekäänteistä poiketen kasvua tukevat palvelualat ja rakentaminen eivätkä vienti ja teollisuus.

Talouteen on kuitenkin iskenyt viime vuosina niin monta negatiivista šokkia, että työllisyystavoite vaatisi vastaavasti useita positiivisia yllätyksiä, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Juha Kilponen.

Kilposen mukaan Suomen ­talouden pitäisi olla vuonna 2019 kahdeksan miljardia euroa suurempi kuin Suomen Pankin uudessa suhdanne-ennusteessa, jotta hallituksen työllisyystavoite toteutuisi.

”Kotimaisen kilpailun pitäisi kiristyä, mikä painaisi hintoja ja nostaisi kysyntää. Kotitalouksien kulutushalukkuuden tulisi edelleen kasvaa, viennin piristyä ja työn tuottavuuden parantua teknologisen kehityksen kautta”, Kilponen kertoo ehtoja.

Käytännössä hän pitää epä­todennäköisenä, että talous kehittyisi lähivuosina näin.

Kokonaiskuva Suomen taloudesta on kuitenkin alkuvuoden aikana kirkastunut.

Suomen Pankki arvioi bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia, mikä olisi 0,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin joulukuussa tehdyssä ennusteessa. Talouskasvu perustuu pääsiassa kotimaisen kysynnän lisääntymiseen.

Ennusteen mukaan talous­kasvu olisi 1,1 prosenttia ensi vuonna ja 1,0 prosenttia vuonna 2018. Pääjohtaja Erkki Liikasen mielestä Euroopan keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka ja poikkeustoimet tukevat Suomen talouskasvua.

”Kun euroalue vahvistuu, se vahvistaa samalla myös Suomen vientiä euroalueen maihin. Jos katsotaan, mitä on tapahtunut vuonna 2015, Suomen vienti jatkoi kasvuaan euroalueelle, kun se suhteessa muihin kauppakumppaneihin väheni”, Liikanen sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa.

Vuonna 2005 euroalueen osuus tavaraviennin arvosta oli 34 prosenttia. Viime vuonna osuus kasvoi 37 prosenttiin.

Suhdanteen paranemisesta huolimatta Suomen talouskasvu on hitaampaa kuin euroalueella. Kasvunäkymiä heikentävät väestön vanheneminen ja talouden tuotantorakenteen yksipuolisuus.

Suomen Pankin ekonomistien Helvi Kinnusen ja Sami Oinosen mukaan 15 vuoden kuluttua Suomessa on samanlainen ikä­rakenne kuin Japanissa nykyisin.

Vuonna 2030 yli 65-vuotiaiden suhteellinen osuus väestöstä on Suomessa 25 prosenttia. Kun väestö vanhenee, julkiset menot ja valtion velkaantuminen kasvavat ja kansantalouden tuotantopotentiaali pienenee.

Japanin talous on ollut suu­rissa vaikeuksissa 1990-luvun alusta lähtien. Yksi syy on väestön vanheneminen. Tutkijoiden mielestä Japanin tapauksen tarkastelu korostaa rakenteellisten uudistusten merkitystä myös Suomessa.

”Jos päätökset talouden rakenteen uudistamisesta jäävät pitkälle tulevaisuuteen, siitä voi aiheutua kasvu- ja työllisyys­menetyksiä, joiden kustannukset Japanin kokemusten perusteella arvioituina näyttävät voivan muodostua suuriksi”, tutkijat kirjoittavat.

Viennin kasvu jatkuu Suomen Pankin mukaan edelleen vai­meana. Viennin pitäisi kasvaa 0,7 prosenttia tänä vuonna, 2,4 prosenttia ensi vuonna ja 2,5 prosenttia vuonna 2018.

Suomen Pankin mukaan vientihinnat kohoavat lähivuosina kilpailijavaltioiden vientihintoja hitaammin ja yksikkötyökustannusten kasvu jää hieman euro­alueen kehityksestä. Yksikkötyökustannus lasketaan jakamalla työvoimakustannukset tuotannon määrällä.

Kustannuskilpailukyvyn pieni paraneminen ei kuitenkaan Suomen Pankin mukaan riitä kääntämään Suomen ulkomaankaupan markkinaosuuksia kasvuun. Pitkällä aikavälillä on odotettavissa selvästi hitaampaa talouskasvua kuin viime vuosikymmeninä.

Pitkän aikavälin näkymiä ­voivat pääjohtaja Liikasen mukaan kohentaa talouden rakenneuudistukset, innovaatiot ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ongelmat pelkistyvät työn tuottavuuteen

 Suomen talouden keskeisiä ongelmia ovat metsäteollisuuden supistuminen, Nokian puhelinliiketoiminnan romahdus, väestön ikääntyminen ja menneisyyden liian suuret palkankorotukset.

 Työn tuottavuus kasvaa yhä hitaasti, mikä jarruttaa talouskasvua.

 Kansantalouden tasolla työn tuottavuus lasketaan jakamalla bruttokansantuotteen määrä tehdyillä työtunneilla.

 Jos työn tuottavuus on riittävän hyvä, yrityksillä on varaa maksaa hyviä palkkoja ja säilyttää kustannuskilpailukykynsä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansantalous
 • Suhdanne-ennuste
 • Työllisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää