Talous

HS vertaili ulkomaisia verkkokauppoja: valtavasta valikoimasta löytyi surkeita kopioita, mutta myös designia pilkkahintaan

Lähes puolet suomalaisten verkossa käyttämistä rahoista virtaa ulkomaisiin taskuihin.

Internetin ansiosta suomalaisillekin saatavilla oleva tuotevalikoima on kasvanut tällä vuosituhannella räjähdysmäisesti.

Donald Trumpin sitaatteja sisältävät pelikortit, japanilaisilla animaatiohahmoilla koristeltu potta ja kiinalainen kauko-ohjattava lennokki ovat helposti saatavilla, vaikka tuotteita ei myydä Suomen kaupoissa.

Jos kahvilaatujen runsaus lähikaupassa pyörryttää, nettiä kannattaa välttää. Sen sijaan hintatietoisille, kielitaitoisille ja valinnanvapautta arvostaville jylläävät maailman suurimmat markkinat 24 tuntia vuorokaudessa.

Tutkimusyhtiö Emarketer arvioi, että viime vuonna jo 7,4 prosenttia koko maailman vähittäiskaupasta tapahtui netissä. Kuluttajat tekivät ostoksia verkossa noin 1 500 miljardin euron edestä. Summalla ostaisi Playstation 4 ja Xbox One -pelikonsolit kaikille maailman lapsille.

Arviot verkkokauppojen määrästä vaihtelevat suuresti. Verkkoliikennettä mittaavan Alexa-yhtiön datan mukaan yli tuhannen dollarin liikevaihtoon pääseviä nettiputiikkeja on jo satojatuhansia.

Aliexpressin ja Etsyn kaltaiset kauppapaikat mahdollistavat kymmenille miljoonille ihmisille myös harrastusmaisen liiketoiminnan.

Globaalit pelurit, kuten kiinalainen Alibaba ja yhdysvaltalainen Amazon, haukkaavat ison palan netissä tapahtuvasta myynnistä. Kaupan liiton teettämän tutkimuksen mukaan 44 prosenttia suomalaisten verkossa käyttämistä rahoista virtaa ulkomaisiin taskuihin. Suomalaiskauppojen heikkoutena on pieni valikoima.

Kiristyvä kilpailu sujuvoittaa kansainvälistä pakettiliikennettä ja painaa alas hintoja. Ilmaisen kotiinkuljetuksen Suomeen saa esimerkiksi brittiläiseltä vaatekaupalta Asokselta ja monilta Aliexpressin kiinalaismyyjiltä.

Postimaksut, verot, luotettavuus ja tuotteiden aitous arveluttaa kuluttajaa. Caveat emptor eli ”ostaja varokoon” onkin painava sanonta internetin alati muuttuvilla markkinoilla.

HS testasi viittä Suomeen paketteja lähettävää ulkomaista verkkokauppaa, jotka toimivat englanniksi. Suomessa toimii myös Zalandon ja Adlibriksen kaltaisia kauppapaikkoja, jotka ovat ulkomaisessa omistuksessa, mutta markkinoivat suomalaisille suomenkielisillä sivustoilla.

Tämä on vain pintaraapaisu netin paisuvasta tarjonnasta.

Aliexpress – Kiinan villi basaari

Alibaba on myynnillä mitattuna maailman suurin verkkokauppayhtiö. Suomalaiset kurkistavat kiinalaiskauppoihin Aliexpress-sivuston kautta. Tuotteet ovat usein hämmentävän halpoja, mutta piratismi kukoistaa, toimitus­ajat ovat pitkiä, ja myyjien luotettavuus vaihtelee.

Tilaaminen: Aliexpress on alusta, jolla toimii tuhansia myyjiä. Tilaukset tapahtuvat kauppakohtaisesti. Paketit saapuvat Postin kautta 2–6 viikon sisällä. Kärsimätön maksaa EMS-pikapalvelusta.

Hintataso: Keittiötarvikkeet, vaatteet, lelut ja elektroniikka voivat olla useita kymmeniä prosentteja Suomen hintatasoa halvempia. Useimmat myyjät toimittavat muutaman euron paketitkin Suomeen ilmaiseksi.

Tuotteet: Laatu vaihtelee priimasta luokattoman huonoon. 1,50 euron kuulokkeet hajosivat kolmessa päivässä. Sama kauppa voi myydä aitoja ja väärennettyjä muistikortteja. Kannattaa ostaa vain satoja positiivisia arvosteluja saaneilta myyjiltä. Emoyhtiö Alibaba yrittää kitkeä piratismia. Vaatekoot poikkeavat suomalaisista. S-kokoinen suomalaisnainen on Kiinassa vähintään M tai L.

Kätevyys: Mobiilisovellus on näppärä, ja sen käyttäjät saavat alennuksia. Ostoksesta tehty maksu vapautuu kaupan pitäjälle vasta, kun asiakas on tyytyväinen. Tyytymätön saa yleensä rahansa takaisin, mutta sovittelussa voi vierähtää viikkoja.

Amazon – turvallinen dinosaurus

Amazon on verkkokauppayhtiöistä maailman tunnetuin ja markkina-arvoltaan suurin. Suomalainen saa paketit nopeasti ja melko vaivattomasti brittisivustolta, mutta myös muiden maiden Amazon-kauppapaikkoja voi käyttää. Saksankielinen Amazon.de näyttää hinnat euroissa.

Tilaaminen: Tilaaminen Amazonissa on rekisteröitymisen jälkeen helppoa. Pari klikkausta riittää. Amazon myy tuotteita itse, mutta vuokraa sivustoaan myös muille kauppiaille. Jotkut kauppiaat eivät toimita tavaraa Suomeen. Tuotteet saapuvat yleensä reilussa viikossa, usein UPS-lähettipalvelun kautta.

Hintataso: Amazon pyrkii alittamaan kilpailijoidensa hintatason. Länsimaisena kauppana Amazon voittaa harvoin tarjouksissaan kiinalaiskauppojen hinnat. Postimaksut vaihtelevat ostoksen arvosta ja tarjouksista riippuen ilmaisesta kohtalaiseen.

Tuotteet: Amazonin päämääränä on myydä kaikkea maailmassa. Tuotteet ovat yleensä aitoja. Penninvenyttäjille tarjolla on myös käytettyä tavaraa. Kirjakauppana vuonna 1994 aloittanut Amazon on yhä ylivertainen kirjavalikoimallaan. Amazonista voi ladata myös äänikirjoja ja e-kirjoja.

Kätevyys: Tavaroiden tilaaminen sujuu Amazonin verkkosivuilta ja mobiilisovelluksesta helposti. Harmillisesti kanta-asiakasohjelma Prime ei hyödytä Suomessa asuvia.

Asos – brittien pikamuotia pilkkahintaan

Pikamuotikauppa Asos on Britannian vastaus saksalaiselle Zalandolle. Asos sopii niille teineille ja nuorille aikuisille, jotka pitävät H&M:n tyylistä, mutta eivät halua törmätä heti samaan vaatteeseen Suomen kaduilla.

Tilaaminen: Onnistuu rekisteröitymisen jälkeen hetkessä. Paketit lähetetään Britanniasta. Niiden saapuminen kestää yleensä 1–2 viikkoa.

Hintataso: Asoksen vaatteet maksavat keskimäärin saman verran kuin H&M:ssä. Brittifirmalla on omia brändejä. Sivustolla myydään muidenkin merkkien halpavaatteita, mutta myös designer-tuotteita. Asos leikkaa alennusmyyntien aikaan hintoja roimasti – jopa 70 prosenttia. Suomeen on ilmainen postitus.

Tuotteet: Etenkin Asoksen omat merkit ovat pilkkahintaista pikamuotia, jonka ei ole tarkoitus kestää käytössä vuotta pidempään. Pääpainotus on nuorten naisten muodissa, mutta vaatteita on myös miehille. Plussaa Asos saa erikokoisille ja raskaana oleville naisille suunnatuista mallistoista.

Kätevyys: Kaupan kohdeyleisöä ovat nopealiikkeiset nuoret, joiden kärsivällisyys ei aina riitä monimutkaisten lomakkeiden täyttöön. Mobiilisovellus onkin helppokäyttöinen ja selkeä. Vaatteiden ostoa helpottavat catwalk-videot, joissa vaatteen istuvuus ja materiaali paljastuvat paremmin kuin valokuvissa.

Etsy – käsityöläisten renessanssi

Etsy on virtuaalinen käsityöläisten tori. Vuonna 2005 Brooklynissa perustetulla sivustolla on yli 35 miljoonan tuotteen valikoima. Viime vuonna sen kautta myytiin 2,4 miljardin dollarin edestä artesaanien luomuksia.

Tilaaminen: Etsyn ajatuksena on tuoda paikalliset käsityöt koko maailman markkinoille. Toimitusajat vaihtelevat hurjasti riippuen tilausmaasta ja siitä, onko myyjällä tuote valmiina varastossa. Sopii parhaiten kärsivällisille.

Hintataso: Käsintehty on harvoin halpaa edes netissä. Lasihelmistä tehdyt korvakorut voi saada muutamalla eurolla, mutta uniikki nahkalaukku maksaa useita satoja euroja. Tilaukseen tulee aina päälle postimaksu, jonka koko vaihtelee tuotteesta, myyjän sijainnista ja lähetysmuodosta riippuen.

Tuotteita: Painotus on koruissa, vaatteissa, laukuissa ja koriste-esineissä. Valtaosa on käsintehtyjä tuotteita tai vähintään 20 vuotta vanhaa vintagea. Pienen kohun saattelemana Etsy alkoi muutama vuosi sitten sallia myös tehdasvalmisteisia tuotteita. Yhtiö listautui pörssiin viime vuonna. Kaupallisuus on kriitikoiden mielestä tuhonnut Etsyn autenttisuuden.

Kätevyys: Mobiilisovellus ja verkkosivu ovat helppokäyttöisiä ja yksinkertaisia. Postitus kaukomaista Suomeen voi vaatia pitkiä nettikeskusteluja myyjien kanssa etenkin helposti särkyvien tai suurten esineiden kohdalla.

Rakuten – Japanin ostosparatiisi

Rakuten on Japanin suurin verkkokauppayhtiö. Rakuten Global Market on englanninkielinen sivusto, josta voi tilata japanilaiskaupoista tuotteita myös Suomeen. Rakuten tarkoittaa optimismia.

Tilaaminen: Rekisteröinnin jälkeen tilaaminen on helppoa ja loogista. Paketin saapuminen Japanista voi kestää useita viikkoja, ellei ole valmis maksamaan pikapostista. Sivustolta ei voi tilata kuumina kuukausina helposti sulavia tuotteita, kuten suklaata.

Hintataso: Japani on suomalaisittainkin melko tyyris maa, ja sama hintataso pätee Rakuteniin. Hintojen päälle tulevat postikulut, jotka ovat Eurooppaan merkittävät. Esimerkiksi 1,5 kilon paketista joutuu maksamaan yli 30 euroa pelkästään postikuluja. Moni Aliexpressin kauppa myy japanilaistuotteita tukkuhintaan ilman postikuluja.

Tuotteet: Rakuten kauppaa kaikkea kimonoista elektroniikkaan. Kuuluisin Rakuten on makeisosastostaan. Toisin kuin kiinalaiskaupoissa, Rakutenissa ei tarvitse olla huolissaan tuotteiden aitoudesta. Laatukin on yleensä erittäin hyvä.

Kätevyys: Rakutenin globaali palvelu mainostaa sovelluksia Apple- ja Android-laitteille, mutta Suomessa Android-puhelimella sovellusta ei löytynyt. Verkkosivuille rekisteröityminen ensimmäistä kertaa on vaivalloista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin ostat tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista

 Maksaminen ei vaadi välttämättä luottokorttia. Suurin osa kaupoista (mukaan lukien kaikki tässä jutussa esitellyt) hyväksyy tavalliset maksukortit, kuten Visa Electronin. Myös maksupalvelut, kuten Paypal, ovat yleisiä.

 Tee isoja ostoksia vain kaupoissa, joilla on hyvä maine ja uskottavia positiivisia arvosteluja. Arvosteluja myös väärennetään. Kiinnitä huomiota etenkin siihen, kuinka kauppa toimii ongelmatilanteissa, kuten palautuksissa.

 Et joudu maksamaan tullia EU:n sisällä kulkevista paketeista, ja arvonlisäveron tilittämisestä vastaa myyjä. Muualta tilatuista tuotteista pitää maksaa arvonlisävero yli 22 euron paketeista ja tullimaksu yli 150 euron paketeista. Esimerkiksi vaatteiden arvonlisävero on 24 prosenttia ja tullimaksu 12 prosenttia.

 Jotkut kaupat merkitsevät paketin arvon usein alakanttiin, jotta asiakas välttäisi lisämaksut. Tämä on yleistä esimerkiksi Aliexpressissä, mutta ei sallittua.

 Muun muassa lääkkeiden, elintarvikkeiden, siementen ja vaarallisten esineiden tuontia on rajoitettu. Piraattituotteiden maahantuonti on Suomessa kielletty. Alkoholista, tupakasta ja vuoden loppuun asti myös makeisista joudut maksamaan valmisteveron. Tullin sivuilta löytyvät tarkat ohjeet.

Lähteet: Tulli, verkkokaupat

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttajat
 • Verkkokauppa
 • Digitalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  5. 5

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  9. 9

   Yli 41 miljoonan Eurojackpot-voitto Suomeen – jo kolmas päävoitto tänä vuonna

  10. 10

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää