Talous    |   HS Analyysi

Kamppailu Suomen maanteiden valtiudesta

Kiista ulkomaisten rekkojen sääntelyn höllentämisestä paisui suhteettomaksi

Sdp kävi viime viikolla ärhäkkään hyökkäykseen hallitusta ja erityisesti perussuomalaisia vastaan. Taustalla oli eduskunnan liikennevaliokunnan torstainen päätös, jossa se hyväksyi niin kutsutun kabotaasiuudistuksen.

Uudistuksen seurauksena toisesta EU-maasta Suomeen tavaraa toimittava kuljettaja saa keikkansa yhteydessä tehdä maan sisäisiä kuljetuksia aiempaa vapaammin. Kotimainen kuljetusala vastustaa uudistusta.

Uudistus on erityisen karvas perussuomalaisille, koska kuljetusalalla on paljon puolueen äänestäjiä. Lisäksi se tarkoittaa myöntymistä Brysselin tahtoon.

Taustalla on Suomen ja komission vuosia kestänyt kädenvääntö kansallisista kabotaasirajoituksista, jotka ovat selvästi EU-sääntöjä tiukemmat. Aiemmat hallitukset viivyttelivät lisärajoitusten purkamista, kunnes komissio viime keväänä uhkasi viedä ­asian tuomioistuimeen.

Lainsäädännön muutos kaatui nykyisen hallituksen käsiin.

Liikennevaliokunnan päätöksen jälkeen Sdp kävi hallituksen kimppuun. Puolueen tiedotteen mukaan päätös on kuolinisku kotimaiselle kuljetusalalle. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan edessä on konkurssiaalto.

Lausuntojen perusteella voisi erehtyä luulemaan, että lakimuutos on sisällöltään radikaali ja ulkomainen kilpailu Suomessa kovaa. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

Täysin luotettavia tilastoja kabotaasin laajuudesta ei ole, mutta kaikki arviot viittaavat siihen, että ulkomaisten kuskien kyydissä kulkee häviävän pieni osa Suomen sisäisestä maanteiden tavaraliikenteestä. Suomi kun ei sijaitse EU:n valtaväylillä.

”Kabotaasin osuus kaikista kuljetuksista on arviolta yhden prosentin luokkaa, josta ehkä neljännes on laitonta kabotaasia”, Tullin valvontapäällikkö Kari Marjamäki sanoo.

EU:n tilastoviranomainen Eurostat asettaa osuuden vielä pienemmäksi: sen mukaan kabotaasin osuus kaikista kuljetuksista Suomessa on 0,4 prosenttia. Osuus on EU:n pienimpiä.

Yleisintä kabotaasiliikenne on Belgiassa, Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa, missä ulkomaiset kuljettajat hoitavat 5–8 prosenttia kuljetuksista.

Ei myöskään pidä erehtyä luulemaan, että maantiekuljetukset vapautusivat täysin ulkomaiselle kilpailulle. Suomi ainoastaan purkaa EU-sääntelyä tiukemmat rajoitukset.

Vastaisuudessa Suomeen tavaraa tuova virolainen kuljettaja saa hoitaa viikon aikana kolme sisäistä kuljetusta, minkä jälkeen hänen on poistuttava maasta.

Uudistus koskee ainoastaan toisten EU-maiden kuljettajia. Venäläisiltä kuljettajilta kuskeilta kabotaasi on yhä kiellettyä.

Lakiesitykseen liittyy aitoja riskejä muun muassa harmaan talouden lisääntymisestä, mutta uhkien – todellisten ja kuviteltujen – varjoon jäävät esityksen hyödyt. Kuljetusten suunnittelu helpottuu, mikä parantaa energia- ja kustannustehokkuutta ja laskee kuljetusten hintoja.

Lisäksi kabotaasin avaaminen EU:ssa on toistaiseksi ollut kotimaiselle kuljetusalalle suurempi hyöty kuin haitta.

Suomalaiset kuljettajat tekevät kuljetuksia toisissa EU-maissa monta kertaa enemmän kuin muiden maiden kuskit kuljetuksia Suomessa.

On vaikea kuvitella, että tämä esitys tappaisi kotimaisen kuljetuselinkeinon.

Hyökkäys kertoo Sdp:n yrityksestä haalia viimeisetkin pettyneet duunariäänestäjät perussuomalaisten leiristä. Perussuomalaiset puolustautuvat vierittämällä syytä edellisille hallituksille.

Kyseessä on surullinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun puolueet alkavat kilpailla siitä, kuka ajaa kapean eturyhmän asioita tehokkaimmin.

Eikä kisa jää tähän. Kabotaasikysymyksessä profiloitunut kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) ehätti jo kysymään, aikooko perussuomalaiset seuraavaksi vapauttaa taksiliikenteen.

Tämän Timo Soini (ps) on jo etukäteen luvannut estää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin kabotaasisäännöt muuttuvat

 EU-direktiivin mukaan toiseen EU-maahan tavaraa toimittava kuljettaja saa tehdä kohdemaassa kolme sisäistä kuljetusta viikon aikana, minkä jälkeen hänen on poistuttava maasta.

 Suomen lainsäädännössä on lisäksi ollut tiukempi rajoite: kolmessa kuukaudessa kuljetuksia saa olla enintään kymmenen.

 Komissio on vuosien ajan vaatinut Suomea poistamaan lisärajoitukset. Hallitus taipui muutokseen, kun komissio uhkasi viedä asian EU-tuomioistuimeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rekkaliikenne
 • Euroopan unioni
 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää