Talous    |   Analyysi

Lainojen riskipainot ovat laskijan silmissä

Ruotsin pankkivalvoja joutui puolustamaan Nordeaa. Mistä kohussa on kyse?

Ilmassa oli tiistaina jälleen hurjia väitteitä Nordeasta. Svenska Dagbladet -lehden (SvD) mukaan maan pankkivalvonnassa työskentelevä analyytikko ar­vioi, että Nordea on aliarvioinut räikeästi yrityslainojen riskejä.

Lehden mukaan riskien uudelleenarviointi voi johtaa niin suureen lisäpääomavaatimukseen, että pankin pitäisi järjestää 5–9 miljardin euron osakeanti omistajilleen.

Ruotsin pankkivalvonta Finansinspektionen (FI) korjasi tiistaiaamuna lehden tietoja. FI:n tiedotteen mukaan Nordean mahdolliset lisäpääomavaatimukset tulevat olemaan ”selvästi pienempiä” kuin mitä lehtiartikkelissa väitetään.

Itse muistion olemassaoloa FI ei kiistä. Nordea puolestaan tiedotti, että artikkeli on puhdasta spekulaatiota.

”Olemme hyvin luottavaisia sen suhteen, että pystymme täyttämään pääomavaatimukset ilman lisäpääoman hankkimista”, pääjohtaja Casper von Koskull sanoo tiedotteessa.

Miten on mahdollista, että näkemykset heittävät näin paljon?

Tärkein syy on se, ettei lainojen riskipainoista ole olemassa yhtä totuutta. Riskipaino kertoo, miten suurella painolla laina otetaan huomioon, kun lasketaan pankin vakavaraisuutta. Mitä suurempi riskipaino on, sitä enemmän pankilla pitää olla mahdollisia tappioita kattavaa omaa pääomaa.

Niin sanotussa perusmenetelmässä lähtökohtana on yrityslainojen 100 prosentin riskipaino. Nordea, jonka vakavaraisuusvaatimus on vajaat 16 prosenttia, tarvitsisi silloin sadan euron yrityslainaa vastaa noin 16 euroa omaa pääomaa.

Käytännössä riskipaino on aina matalampi, koska lainoilla pitää olla vakuuksia. Ne alentavat pankille mahdollisesti koituvien luottotappioiden määrää.

Monet pankit, kuten Nordea, ovat lisäksi saaneet luvan käyttää riskipainojen laskennassa niin sanottuja sisäisiä malleja. Se tarkoittaa, että pankki arvioi muun muassa luottoluokituksen ja luottotappiohistorian perusteella, mikä on lainaa ottavan yrityksen riski mennä konkurssiin ja miten paljon siitä voi koitua pankille tappiota.

Riskipainojen arviointi jättää siis paljon tilaa tulkinnoille.

Sisäisillä malleilla pankit ovat päässeet selvästi matalampiin riskipainoihin kuin perusmenetelmässä. Nordean yrityslainojen riskipaino on pankin tiedotteen mukaan keskimäärin 41 prosenttia. Muiden ruotsalaispankkien riskipainot ovat vielä selvästi matalampia.

Sisäiset mallit ovat valvojien hyväksymiä. Niiden on katsottu kannustavan pankkeja varovaisempaan luotonantoon. Nyt mallit ovat kuitenkin joutuneet tarkempaan arvioon niin Ruotsissa kuin muualla Euroopassa. Pankkien pelätään käyttävän osin liiankin suotuisia oletuksia riskiarvioissaan.

Ruotsin FI kertoi toukokuussa kiristävänsä laskentasääntöjä ja käyvänsä läpi pankkien käytäntöjä. Juuri tähän arvioon liittyy Svenska Dagbladetin uutisoima kohumuistio.

Jatkossa konkurssiriskin ar­vioinnissa käytettäviin historiatilastoihin pitää ottaa mukaan myös taantumavuosia.

Muutosten vaikutukset riskipainoihin tulevat olemaan FI:n mukaan keskimäärin joitain prosenttiyksikön sadasosia. Siis murto-osia siitä, mitä SvD artikkelissaan väittää.

Nordean oman käsityksen mukaan sen yrityslainojen riskipainot noussevat FI:n tekemän arvion seurauksena 0,4 prosenttiyksiköllä 41,4 prosenttiin. Vaikutus pankin oman pääoman vaatimukseen olisi käytännössä mitätön.

FI:n ja Nordean antamien tietojen perusteella jää siis arvailujen varaan, minkä tyyppiseen laskelmaan SvD:n artikkeli perustuu. Riskipainot riippuvat niin paljon oletuksista, että laskijan on lähtökohtia rukkaamalla mahdollista päätyä melkein mihin tahansa lukuihin.

Osakemarkkinoilla lehden spekulaatiot otettiin rauhallisesti vastaan. Nordean osake halpeni noin prosentin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  8. 8

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  9. 9

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  10. 10

   Lennonjohtajat marssivat ulos sopimus­neuvotteluistaan – syynä työtuomio­istuimessa meneillään oleva riita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää