Talous    |   HS-Analyysi

EU:ssa itää jo uusi kriisi – Italian pankit tarvitsevat jopa 100 miljardia euroa pääomaa, kansanäänestys voi johtaa pääministerin eroon

Jos pääministeri Matteo Renzi taipuu EU:n vaatimuksiin ja pidättäytyy tukemasta pankkeja valtion varoin, päätöksen hinta voi olla uudet vaalit ja pahimmillaan eurosta lähtöä ajava hallitus.

Britannian EU-eroa koskevasta kansanäänestyksestä on kulunut alle kaksi viikkoa, ja Euroopassa itää jo uusi kriisi.

Se orastaa Italiassa. Pääministeri Matteo Renzi painii kahden ongelman kanssa: Ita­lian pankit tarvitsevat ehkä jopa 100 miljardin euron pääomaruiskeen, ja samaan aikaan maa valmistautuu kansanäänestykseen, joka voi johtaa Renzin eroon.

Lokakuussa pidettävä äänestys koskee virallisesti maan senaatin asemaa, mutta käytännössä se on Renzin luottamuslauseäänestys, sillä hän on luvannut erota, jos hänen puoltamansa kanta häviää.

Jos Renzi lähtee, Italiassa voidaan järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Ennenaikaiset vaalit olisivat maan populistipuolueiden mieleen. Ne ovat jo luvanneet kansanäänestyksen eurosta.

Toisin sanoen panokset Italian politiikassa voivat lähiviikkoina ja -kuukausina olla jopa kovemmat kuin Britanniassa.

Italian pankit ovat jo pitkään herättäneet levottomuutta euroalueen rahoitusmarkkinoilla.

Kun Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti loppuvuonna 2014 Italian pankkien tarvitsevan pääomitusta, Renzi lupasi, ettei valtio pistä näppejään peliin.

Pankit ovat riittävän vahvoja kerätäkseen tarvitsemansa pää­omat markkinoilta, tuore pääministeri vakuutti. Nyt vajaat kaksi vuotta myöhemmin Italian pankkien tilanne on Renzin vakuutteluista huolimatta hälyttävä.

Viidellä suurimmalla pankilla on 228 miljardin euron arvosta järjestämättömiä luottoja eli lainoja, joista velallinen ei maksa pääomaa eikä korkoa.

Lisäksi vajaan vuoden aikana pankkien osakkeiden hinnat ovat romahtaneet, mikä vaikeuttaa markkinaehtoisen pääoman hankintaa. Tärkeimmän pankin UniCreditin arvo on laskenut peräti 68 prosenttia.

Suomen valtiovarainministe­riön neuvottelevan virkamiehen Jussi Lindgrenin karkean laskelman mukaan koko pankkisektorin lopullinen pääomavaje voi nousta jopa 100 miljardiin euroon.

Oli tarkka luku mikä tahansa, kyseessä on joka tapauksessa todella iso lasku, jonka joku joutuu maksamaan.

Sanomalehti Financial Times kertoi maanantaina nimettömiin virkamies- ja pankkiirilähteisiin viitaten, että Renzi on valmis laittamaan ainakin osan pankkikriisin laskusta maansa veronmaksajien kontolle.

Komissiolle ja muille jäsenvaltioille tämä olisi punainen vaate, koska se rikkoisi räikeästi yhteisen pankkiunionin periaatteita. Vuoden alusta voimaan tulleiden sääntöjen mukaan osakkeenomistajien ja velkojien on katettava pankkien tappiot.

Renzin kansliasta kiistettiin väitteet Brysselin uhmaamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

On kuitenkin selvää, että Renzi pelkää tappioiden sälyttämistä pankkien velkojille.

Valtaosa niistä on italialaisia yrityksiä ja kotitalouksia, joille miljardien eurojen lasku olisi kova isku. Pankkikriisin kulujen sälyttäminen yrityksille ja kotitalouksille heikentäisi investointeja sekä kulutusta Italian jo nyt aneemisessa taloudessa.

Renzin muistissa on myös varmasti kansalaisten raivo, kun pankeille rahaa lainanneet kotitaloudet kärsivät tappioita viime marraskuussa tehdyssä säästöpankkien pääomituksessa.

Renzi on vaikeassa asemassa. Italian talous on kasvanut tuskin lainkaan sen jälkeen kun maa liittyi euroon vuonna 1999, ja Italia kärsii voimakkaasta työttömyydestä.

Protestimieliala kytee. Eurosta lähtöä lupailevat populistit ovat jo antaneet myrskyvaroituksen.

Äärioikeistolainen Pohjoisen liitto lisäsi kannatustaan roimasti viime vuoden kuntavaaleissa. Koomikko Beppe Grillon johtama vasemmistopopulistinen Viisi tähteä -liike puolestaan voitti kesäkuussa pormestarivaalit Italian suurimpiin kaupunkeihin lukeutuvissa Torinossa ja Roomassa.

Jos Renzi taipuu ja pidättäytyy tukemasta pankkeja valtion varoin, päätöksen hinta voi olla uudet vaalit ja pahimmillaan eurosta lähtöä ajava hallitus.

Ei ole liioiteltua sanoa, että siinä vaiheessa koko euron tulevaisuus on vaakalaudalla. Italia on niin suuri ja poliittisesti merkittävä valtio, että se voisi lähtiessään hajottaa koko rahaliiton.

Toisaalta jos komissio ja muut EU-valtiot taipuvat, euroalueen tulevaisuuden kannalta elintärkeä ja sijoittajavastuuseen perustuva pankkiunioni olisi yhtä tyhjän kanssa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Pankit
 • kriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää